Praktische informatie

Gezinsopvang biedt opvang aan kinderen van 0-3 jaar. De kindjes worden in een kleine groep (max. 8 kinderen) opgevangen.
Zo leren ze op jonge leeftijd omgaan met andere kindjes. Hierbij ontwikkelen ze sociale vaardigheden die belangrijk zijn wanneer ze hun eerste stappen zetten richting de kleuterklas.

Openingsuren:

maandag van 7u30 tot 17u30
dinsdag van 7u30 tot 17u30
woensdag: geen opvang
donderdag van 7u30 tot 17u30
vrijdag van 7u30 tot 17u

HTML5 Icon

Kostprijs:

Ik ben aangesloten bij i-mens. De kostprijs van de opvang wordt berekend volgens het IKG-systeem. IKG staat voor “inkomensgerelateerd” werken. Een opvang die met het IKG-systeem werkt, garandeert het gezin een basisbijdrage volgens het inkomen. Deze bijdrage wordt via Kind & Gezin berekend.

Werkwijze

Hoewel de kinderen in groep worden opgevangen, wordt er ook rekening gehouden met het kind als individu.
 Elk kind heeft zijn eigen ritme. Kinderen worden hier niet gedwongen, wel gestimuleerd. Het stimuleren van de zelfredzaamheid (het zelfstandig eten, zindelijk worden, …), het bevorderen van sociale vaardigheden (het leren omgaan met andere kinderen en volwassenen), het leren respect te hebben voor elkaar.

Communicatie met ouders:

Goede afspraken, wederzijds vertrouwen en respect dragen bij tot een aangename samenwerking tussen ouders en kindbegeleider. Een open communicatie is belangrijk voor een goede samenwerking.

HTML5 Icon Tijdens het brengen en het halen van het kind probeer ik tijd vrij te maken om informatie uit te wisselen. Anderzijds maak ik ook gebruik van een heen- en weerschrift om belangrijke zaken te noteren. Ouders kunnen met vragen en opmerkingen steeds bij mij terecht.

Via een nauwe samenwerking en een goed overleg kunnen wij de manier van opvoeden in de thuissituatie en in het opvangmilieu zo goed mogelijk op elkaar kunnen afstemmen. In de mate van het mogelijke en met de welzijn van het kind in gedachte kom ik graag tegemoet aan jullie vragen en wensen.

Dagindeling:

Er is geen vaste dagindeling van toepassing, kinderen volgen hun eigen ritme en hun eigen behoeften. Voor de baby’s en kleinste kinderen tracht ik zoveel mogelijk de gewoontes van thuis over te nemen zodat het kind zich bij mij goed voelt.

Wat de grotere kindjes betreft wisselen vrij spel en begeleid spelen elkaar af.  Door korte en geleide activiteiten bereiden de kinderen zich voor op hun overgang naar de kleuterschool. Voor peuters is het belangrijk dat ze groeien binnen het groepsgebeuren en op die manier voorbereid worden op de kleuterklas. Ze moeten leren rekening houden met elkaar, hun beurt afwachten,… Sociale vaardigheden worden geoefend en zelfstandigheid gestimuleerd. Structuur is belangrijk in de opvoeding van een peuter. Duidelijke regels maken dat peuters zich veilig en zeker voelen.

HTML5 Icon

Goed om weten

Voeding

Voor de baby’s die nog een flesje krijgen, worden de flesjes, melkpoeder en het water meegebracht van thuis. De bereiding van de fles wordt op het moment zelf gedaan, om de versheid te garanderen. Mama’s die borstvoeding geven mogen afgekolfde melk meegeven. Afhankelijk van het tijdstip en de duur van de aanwezigheid van uw kindje zorg ik voor een aangepaste maaltijd. Het middagmaal wordt dagelijks vers bereid en er wordt rekening gehouden met de leeftijden van de kinderen. Ik tracht in het belang en welzijn van het kind een zo gevarieerd mogelijk menu aan te bieden. Als drank krijgen de kinderen uitsluitend water. Ook de fruitpap wordt hier dagelijks vers bereid. De soorten fruit die ik gebruik hangen af van het seizoen en de leeftijd van de kinderen. Ook hier tracht ik variatie in te brengen.

HTML5 Icon

Verzorging:

Kindjes worden verzorgd wanneer er behoefte aan is. Alles wat nodig is om jullie kindje te verzorgen dient u zelf mee te brengen. Sommige dingen blijven in de opvang, andere zitten in de verzorgingstas.

  De verzorgingsproducten die in de opvang blijven:
  • Luiers
  • Vochtige doekjes
  • Tutje
  • Eventueel zalf voor luierwissel
  Dingen in de verzorgingstas:
  • Koortswerend middel
  • Reserve kleding in (plastic) zakje
  • In de zomer: zonnecrème en petje of hoedje
  • Eventueel knuffeltje om te slapen

  Slapen:

  Tot de leeftijd van 6 maanden slapen de kleintjes beneden. Dit is een regel van Kind en Gezin i.v.m. wiegedoodpreventie.
  Daarna slapen de kindjes in de slaapkamer. Elk kindje heeft zijn eigen bedje, met eigen slaapzak en indien gewenst mag er een knuffel(doekje) meegegeven worden.
  Kleintjes worden te slapen gelegd op de rug en elk bedje is uitgerust met een aerosleep.
  Slaapzakken zijn in de opvang aanwezig en moeten dus niet van thuis meegebracht worden.

  Medicijnen/allergieën

  Het kan altijd zijn dat uw kindje (al dan niet tijdelijk) extra verzorging nodig heeft omdat het bv. allergisch is, medicijnen gebruikt of een handicap heeft. Het is steeds belangrijk om hierover goed te communiceren. Enkel op die manier kunnen we samen de beste verzorging geven aan uw kind.

  Over mezelf

  Wie is Hilde:

  Tijdens mijn jonge jaren ben ik altijd in een jeugdbeweging geweest. Toen ik leidster werd, voelde ik me steeds sterk aangetrokken door de jongste groep. Waar ik dan ook meerdere jaren veel plezier mee heb beleefd.
  In 1997 studeerde ik af als laborante waarna ik 10 jaar in die sector werkte. Hoewel ik die job graag deed, droomde ik er ook van om met kinderen te werken. Zo ontstond het idee om onthaalouder te worden.
  HTML5 Icon Toen ons gezinnetje compleet was, heb ik de stap gezet. In 2008 mocht ik mijn eerste onthaalkindje opvangen. Ik doe het nog altijd even graag als die eerste dag. Kinderen zijn zo puur, eerlijk en spontaan. Soms is het wel druk met meerdere van die energievolle kindjes, maar die oprechte vertederende knuffels, de leuke lachjes en lieve snoetjes maken alles goed. Het is fijn om de kindjes hun eerste groentepapje te mogen geven, te kijken hoe ze aarzelend hun eerste stapjes zetten en hoe ze, als ze wat groter zijn, op ontdekkingstocht gaan. Eén voor één allemaal prachtige momenten die het zo mooi maken.
  Ik hecht ook veel belang aan het voortdurend bijscholen en volg dan ook regelmatig vormingen georganiseerd door i-mens. Maar daarbuiten ga ik zelf actief op zoek naar interessante lezingen zodat ik, op allerlei vlakken, steeds bijleer om de beste zorgen te kunnen geven aan de onthaalkindjes.

  Interesses:

  Ik bak al eens graag , dus elke verjaardag wordt hier gevierd met een zelfgemaakte taart waarvan alle kindjes dan heerlijk kunnen smullen.
  Ik ben ook best wel creatief, dat probeer ik te uiten in het knutselen met de kindjes en probeer steeds rond een thema de werken zoals bvb. seizoen, carnaval, Pasen, …. Omdat de oudste kindjes nog maar maximum 3 jaar zijn, is het soms allemaal nog een beetje moeilijk. Maar het resultaat mag er steeds zijn. Met veel plezier en liefde gemaakt en ze zijn er allemaal even trots op. En terecht!

  Contacteer mij

  Hilde Meeus - Pioenstraat 13, 2340 Beerse
  Tel.: 014/62.03.55 - gezinsopvanghilde@telenet.be


  Geen antwoord ontvangen? Kijk dan ook zeker uw SPAM-berichten na.