‘Rots en Water’


De bouwstenen van het Rots en Water-programma zijn zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen.
Voortbouwend op dit fundament is het mogelijk aandacht te hebben voor de thema’s veiligheid, assertiviteit, communicatie en het vinden van een eigen weg (innerlijk kompas) dat met anderen verbindt en richting geeft. De genoemde thema’s worden in het programma door 4 rode draden met elkaar verbonden:

1. Het leren gronden (stevig en ontspannen staan), centreren (adem in de buik) en concentreren (het richten van de aandacht/focus)

2. De ontwikkeling van de psycho-fysieke driehoek: lichaamsbewustzijn-emotioneel bewust-zijn-zelfbewustzijn. Emoties drukken zich in het lichaam uit in de vorm van spierspanningen. Meer bewustzijn van het lichaam kan daarom leiden tot meer inzicht en ervaring van de eigen reactiepatronen, hetgeen een kans biedt tot verdieping van het emotioneel- en zelfbewustzijn en het vermogen tot zelfbeheersing aanzienlijk vergroot.

3. De ontwikkeling van fysieke communicatievormen als basis voor de ontwikkeling van andere, meer verbaal georiëteerde, vormen van communicatie.

4. Het Rots&Water-concept. De harde, onwrikbare rotshouding versus de beweeglijke, verbindende waterhouding. Dt concept kan op verschillende niveaus worden ontwikkeld en toegepast: op fysiek niveau en op mentaal en sociaal niveau.