ir Emma Deidre Arblaster
Hoefzorg

Het is erg belangrijk om veulens te bekappen om straal, straalkussen en hoefkraakbeen te ontwikkelen.

Artikels:

Protocol hoefrevalidatie

Het belang van hoefschoenen

Hoefkatrolsyndroom "genezen"

Balans en de levende zool

Ezel van omstreeks 35 jaar oud, werd al jaren verkeerd bekapt. Foto links getrokken op 1 maart ezel was op dat moment acuut bevangen. Foto rechts op 15 maart na de tweede bekapping.

Als burgerlijk ingenieur (KULeuven 1994) genoot ik een opleiding waarin mechanica (statisch en dynamisch), sterkteleer, ruimtelijk inzicht en ruimtelijke vormgeving sterk vertegenwoordigd zijn.

Mijn ervaring behelst ezels, (mini)pony’s, paarden en trekpaarden. Ik heb alle maten van hoefschoenen van de merken EasyBoot Epic en Equine Fusion in voorraad, alsook verschillende maten EasyBoot Glove. Ik heb ervaring in het aanbrengen van semi-flexibele hoefgips voor paarden met ernstige hoefwandseparatie, dunne zolen en/of hoefbevangenheid.

Ik heb het protocol hoefrevalidatie van Debra Taylor, Ivy en Pete Ramey vertaald. Op die basis ben ik beschikbaar om aan hoeven te werken. Ik werk binnen een gebied rond Heist-op-den-Berg en zeer ruime omstreken.

Veel klanten vinden het positief dat een vrouw aan hun paarden komt werken. Sommige paarden met hoefproblemen hebben negatieve ervaringen gehad met een hoefsmid. Ik probeer geduldig te werken en met hun pijn rekening te houden.

Sinds 2008 verzorg ik de hoeven van onze zes paarden en die van mensen die mij om raad vragen. De zorg voor de hoeven begint bij de juiste voeding en voldoende beweging.

Graan en andere gewassen met niet-structurele koolhydraten moeten vermeden worden. Paarden gedijen het best op ruwvoer. Het testen van de samenstelling is nuttig om gericht mineralen bij te geven. Weiland wordt beperkt beschikbaar gemaakt. Ze blijven wel altijd een lange loop behouden, met verschillende ondergronden zodat hun hoeven vanzelf slijten.

Wij houden onze paarden samen in een kudde. Ze interageren met mekaar en zetten mekaar in beweging.

Het ultieme doel is om zelf de hoefzorg van je paarden onder handen te nemen, elke keer dat ik kom bekappen kan ik je er iets over bijleren.

Hoeven die een zachte ondergrond gewoon zijn, zullen gevoelig zijn op verharde wegen. Daarom is het gebruik van de juiste hoefschoenen belangrijk om op alle ondergronden goed te bewegen.

HOME