ir Emma Deidre Arblaster
Hoeven

Een paard is maar zo goed als zijn hoeven! Voorkomen is beter dan genezen. Denk na wat jouw paard je waard is, en investeer in een correcte hoefverzorging.

Hiernaast zijn vijf opeenvolgende bekappingen van dezelfde hoef. Het gaat om een bejaarde en bevangen haflinger. Er is 10 maanden tijd tussen de eerste twee bekappingen. Daarna lukt het om de kwartierscheur uit te groeien.

Het is ieders verantwoordelijkheid om eigenaars aan te spreken over de toestand van de hoeven. Veel eigenaars verwaarlozen dit aspect, zeker als het paard niet meer actief gebruikt wordt en enkel nog gehouden wordt als versiering in de wei.

Een ander probleem dat meer aandacht moet krijgen zijn "bleinen", of abcessen van de zool of hoefwand, iets dat acuut manken veroorzaakt. Een gangbare praktijk om het abces te draineren is tegen de principes van de constructieve hoefverzorging.

Op 31 maart is deze vijfjarige bevangen haflinger voor de eerste maal bekapt, heeft rechtsvoor twee gaten waar abcessen uitgebroken zijn. Op 20 juli voor de bekapping zijn de gaten bijna uitgegroeid. Hier linksvoor

HOME