ir Emma Deidre Arblaster
Verhaal van ons paard

Aron en Mary met Epics vooraan in 2011

Aron

Dit is een foto (2012) van de linker voorhoef van de Haflinger Aron. Mijn hoefzorg verhaal begint met Aron. Aron was onze eerste pony. We hebben Aron als veulen aangeschaft eind 1992. Aron is van 2 jarige leeftijd tot 16 bijna onafgebroken met hoefijzers beslagen geweest. Aron werd vooral gebruikt om te mennen, en bij ons zijn de wegen voornamelijk asfalt en beton. De verantwoordelijkheid voor dit cruciaal element van de gezondheid van ons paard werd volledig in handen gelegd van een hoefsmid. Mijn onwetendheid daarover was volkomen. Op 24 november 2007 zijn mijn broer, zus, zoon en man naar een natuurlijk bekappen cursus van hoefnatuurlijk geweest en zijn ze daarna begonnen om jongere paarden zonder ijzers te laten lopen. We hebben deze mogelijkheid niet overwogen voor Aron omdat zijn hoeven juist zo breekbaar waren en we hadden gehoord dat het een lang proces is om van een beslagen hoef dezelfde prestaties te krijgen zonder beslag. Bij zijn laatste beslagbeurt vertelde de hoefsmid dat zijn hoeven erg fragiel waren en dat hij de ijzers niet lang zou houden. Dat leek toch het moment om zelf ermee te beginnen. November 2008 heb ik met veel moeite Arons ijzers verwijderd. De eerste rit was een nachtmerrie - Aron was erg gevoelig, het kleinste steentje deed hem helemaal ineenkrimpen en hij liep altijd in de kant. Daarna lieten we Aron in de wei staan "totdat zijn hoeven wat beter waren". Valkuil nummer één: de hoeven van een paard in de wei worden niet beter. Gelukkig heeft mijn broer toen de site van Pete Ramey ontdekt en hebben we zijn DVD set "Under the Horse" aangeschaft. Je bekijkt 10 DVDs vol nieuwe informatie niet in één keer, maar snel werd duidelijk dat wij voor Aron hoefschoenen nodig hadden om zijn hoeven beter te laten worden.

Hoefschoenen

Als recreatieve menners verwachten we dat onze paarden maximum 60km over asfalt of beton kunnen rijden op een dag. Met hoeven die enkel een weiondergrond gewoon zijn is dit onbereikbaar op korte termijn. Hoe maak je een hoef sterk genoeg voor zo'n onderneming? De hoef moet in beweging blijven om beter te worden en de geschiktste methode daarvoor is om te rijden met een hoefschoen. De hoefschoenen die toen aangeprijsd werden door hoefnatuurlijk leken mij te duur en/of omslachtig. We hebben eind december 2008 de Easyboot Epic hoefschoenen (die Ramey aanbeveelt in "Under the Horse") aangeschaft. Voor alle veiligheid heb ik voor Aron ineens 4 gekocht via een Engelse website en dat heeft mij toen 230.84 GBP gekost. Hoeveel euro dat toen was, weet ik niet meer. Al redelijk snel hebben we de achterste schoenen achterwege kunnen laten.

Tweede jeugd

Gelukkig heeft Aron nooit mank gelopen en nooit bevangen gestaan. Zijn hoeven, hoewel erg verwijderd van wat een hoef moet zijn, bleven een minimum aan functie behouden. Zijn energie en algemene conditie gingen vanaf 2009 zienderogen vooruit, zodat we dit als zijn tweede jeugd bestempelen. Dit paard was op 16 jaar afgeschreven en op 20 is hij een toonbeeld van gezondheid en kan hij nog een hele dag in de koets staan. De hoefschoenen neem ik wel mee als voorzorg.

 

HOME