Transport XX cijfers

 

kinderen.jpg

Groepsfoto van 237 kinderen (GBS Boortmeerbeek april 2013)

 

 

 

Na twee lange dagen en nachten komt het XXste Transport met 1.395 gedeporteerden in Auschwitz aan op 22 april 1943. Onder hen 237 Joodse kinderen die de reis in barre omstandigheden hebben moeten meemaken. Slechts drie van hen overleven Auschwitz. Bijna allemaal worden ze bij

hun aankomst onmiddellijk samen met hun moeders en grootouders vermoord in de gaskamer van crematorium II van Birkenau.

 

De groepsfoto van 237 leerlingen genomen op de speelplaats van de Gemeentelijke Basisschool van Boortmeerbeek geeft een concreet visueel beeld over de omvang van de liquidatie van 237 Joodse kinderen (110 jongens -127 meisjes).

 

Hieronder de trieste balans van transport XX, verteld in cijfers. Het geeft antwoord op de volgende vragen: Hoeveel Joden vertrekken er met dit transport? Hoeveel kunnen er ontsnappen tijdens de reis naar Auschwitz? Hoeveel mannen en vrouwen , jongens en meisjes krijgen een nummer? Hoeveel Joden verdwijnen er onmiddellijk in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau? En ten slotte hoeveel gedeporteerde Joden overleven Auschwitz en de dodenmarsen? Het is een permanent wiskundig optellen van vermoorden, wiskundig aftrekken van levenden en berekenen van percentages. Het zijn koude cijfers van een genocide waarachter heel veel menselijk leed verscholen ligt.

 

 

tabel.jpg

 

 

Bron: Laurence Schram, Kazerne Dossin, 2015.