Gronowsk, S.,  L’enfant du XXeme convoi, Editions Luc Pire, 2002, 192 p.

 

Het verhaal van Simon Gronowski zou het verhaal moeten zijn van een gewoon kind in een gewone familie. Maar hij is Joods. Het is 17 maart 1943. Simon, zijn moeder en zijn zus worden gearresteerd door de Gestapo. Op 19 april wordt Simon gedeporteerd met het XXste transport naar Auschwitz. Aangemoedigd door zijn moeder om van de trein te springen ontsnapt hij door een wonder aan de holocaust. Hij is amper elf en een half jaar. Zijn moeder en zus verdwijnen in de hel van Auschwitz.

 

In juli 1945, overlijdt zijn vader, ziek en gebroken door verdriet. Simon blijft alleen achter. Hij is dan pas 13 jaar oud. Dan besluit Simon om het verleden de rug toe te keren en te leven voor het heden en de toekomst. In 2002, zestig jaar na de tragedie van zijn jeugd, doorbreekt hij de stilte door de publicatie van zijn levens verhaal.

 

In 2005 verschijnt van hem een geïllustreerd album: “Simon, het jongetje dat wist te ontsnappen” voor kinderen.  Met dit verhaal wil de auteur wijzen op het gevaar van onverschilligheid. Oorlog is niet zo iets dat uit het niets opdoemt zonder enige waarschuwing. De gruwel van een oorlog is vaak een opeenstapeling van kleine geniepige dingen waar wij zelf kunnen tegen ingaan volgens Simon Gronowski.