Het konvooi - Toussaint en Beroy, Casterman, 48 p

 

 

Op 19 april 1943 vertrekt vanuit Mechelen het XXste transport naar Auschwitz. In de beestenwagons: 1.613 Joden. Drie Brusselse studenten vallen de Jodentrein aan. En met succes? De Belgische scenarist Kid Toussaint en zijn Spaanse tekenaar José Maria Beroy laten zich er door inspireren voor hun knappe tweeluik 'Het Konvooi'.

 

De Belgische scenarist Kid Toussaint (31) ziet het verhaal van Gronowski in een korte documentaire van de RTBF en is meteen in de ban van de man, het verhaal, de geslaagde actie van de drie Brusselse studenten, die tegen beter weten in het plan uitvoeren. 

 

"Het voorval van het Laatste transport wordt er op amper twee of drie minuten doorgejaagd, maar ik was onthutst,” herinnert Toussaint zich. “Ik heb er nog nooit van gehoord, terwijl ik toch veel lees en me informeer over historische feiten. Ik vind het eerst interessant. In de hele geschiedenis van Wereldoorlog II is er slechts één keer een trein met Jodentransport aangevallen, en laat dat nu uitgerekend in België zijn. Dat is toch wel iets om trots op te zijn, vind ik. Maar je hoort er zeer weinig over. Kijk, ik ben als scenarist niet eens zo geïnteresseerd in oorlogsgeschiedenis, maar dit is toch iets waar ik niet omheen kan. Mensen moeten dit weten. En als ik als Belg het al niet weet, dan is de kans zeer groot dat velen met mij er ook niets over weten. Dat heeft me aangespoord om in de geschiedenis van die aanval te duiken."