Krochmal, R. Het moet verteld worden zodat de herinnering van de moed tegenover afgrijselijkheid nooit vergeten wordt. Getuigenis betreffende de Dossinkazerne en het XX-ste transport. Brussel, eigen uitgave, 1995, 28 p.

 

In dit dagboek beschrijft Regine Krochmal haar activiteiten binnen de verzetsgroep “Osterreicher freiheit front”. Het is een verzetsgroep van Oostenrijkse Joden die hun land ontvlucht zijn en waar zowel studenten als arbeiders, oud-strijders van de Spaanse burgeroorlog als anti-fascistische militanten lid van zijn. Deze organisatie doet aan subversieve propaganda. Meisjes moeten zoveel mogelijk Duitse soldaten aanspreken en hen overtuigen dat de oorlog zinloos is.

 

Regine Krochmal wordt aangehouden en op een ijselijk nauwkeurige manier beschrijft ze het “dagelijkse” leven in de Dossinkazerne. Bijvoorbeeld hoe ze samen met haar medegevangenen elke dag gespannen uitkijkt of er onder de nieuwe gevangenen bekende gezichten te herkennen zijn. Nazi’s noemt ze “levensdieven”.

 

Regine Krochmal ontsnapt uit het XX-ste transport. Ze wordt echter later terug gevangen genomen en terug opgesloten in dezelfde Dossinkazerne in de cellen voor politiek gevangenen. Ze wordt op het nippertje geen tweede keer op transport gesteld want op 3 september 1945 wordt ze door medegevangenen uit haar cel bevrijd.