Rebecca R

Van Marc Verhaegen

(Uit de stripreeks: Senne en Sanne)

 

Senne en Sanne zijn twee tieners op weg naar school. Ze zien hoe de kleine Thijs gepest wordt. Enkel Sanne komt op tegen het pestgedrag van enkele stoere jongens. Dan bezoeken Senne en Sanne het speelgoedmuseum in Mechelen. Daar ontdekken ze het sprekende konijntje Krolik. Dat konijntje was ooit het favoriete knuffeldiertje van Rebecca, een Joods meisje dat leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Krolik vraagt aan Senne en Sanne om Rebecca op te sporen. Met zijn magische krachten stuurt Krolik hen door de tijd terug naar Antwerpen, anno 1941. Ze worden geconfronteerd met de wreedheden van het Naziregime. Uiteindelijk vinden ze Rebecca. Na heel wat bewogen avonturen komt Rebecca terecht in de Dossinkazerne. Senne en Sanne proberen haar te laten ontsnappen maar dat lukt niet. Zo komt Rebbecca terecht in het XXste transport. Senne en Sanne willen niet dat Rebecca meegevoerd wordt naar Duitsland. Ze willen haar verlossen door samen met drie jonge mannen de trein te overvallen. Ook dat lukt niet. Rebecca met haar ouders worden gedeporteerd naar Duitsland.

 

De tijdmachine brengt Senne en Sanne terug naar vandaag. Ze zijn heel ongerust. Wat is er met Rebecca gebeurd? Ze vragen het aan Krolik die in het speelgoedmuseum tentoon gesteld wordt. Senne en Sanne komen het verschrikkelijke lot te weten van Rebecca en haar ouders. Ze zijn heel erg teleurgesteld. Maar…….

 

Wat kunnen we vandaag doen tegen de gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid? Niets?? Misschien kunnen we toch een kleine stap zetten. En het verhaal eindigt zoals het begonnen is. Bij Thijs, die samen met Senne en Sanne naar school stapt, zonder dat hij gepest wordt.

 

Marc Michiels

Februari 2007