Steinberg, M. Dossier Brussel Auschwitz. Brussel, Steuncomitť proces tegen SS-Officieren Ehlers, Asche, Canaris, 1981, 231 pp.

In dit boek wordt de werking beschreven van de SS-politie in BelgiŽ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze werking verschilde grondig met deze van Frankrijk en Nederland omdat BelgiŽ onder de bevoegdheid stond van een militair bestuur. Het boek beschrijft nauwgezet hoe de SS de eindoplossing in BelgiŽ heeft voorbereid. De aanval op het XX-ste transport en de ontsnappingen worden er uitgebreid in besproken. Op het einde van het boek wordt een zeer gedetailleerde chronologie gegeven, niet alleen van de transporten, maar ook van alle andere gebeurtenissen die te maken hebben met de wegvoering en uitroeiing van de joden in BelgiŽ.

Heel interessant is ook het onderzoek naar de bekendheid van SS-ObersturmbannfŁhrer Ernst Ehlers met het werkelijke doel van de deportatie van de joden uit BelgiŽ. Er volgt een woordelijk verslag van het Duits gerecht te Kiel in de zaak tegen Ehlers-Canaris-Ashe. In een bijlage worden zeer gedetailleerde statistieken gegeven over de 28 treintransporten die van 4 augustus 1942 tot 31 juli 1944 joden ťn zigeuners hebben getransporteerd naar Duitse uitroeiings- en concentratiekampen.