De tamme kastanje van Hougoumont

FR - EN
Home

Een verhaal...

De Tamme Kastanje (Castanea sativa) van Hougoumont is een buitengewone boom. Hij is een zeldzame overlevende getuige van de gebeurtenissen van 18 juni 1815, die de geschiedenis zouden ingaan als de roemruchte Slag bij Waterloo.

  De tamme kastanje van Hougoummont

De kasteelhoeve van Hougoumont was gedurende de hele dag het schouwtoneel van de hevige gevechten tussen het britse garnizoen die het met man enmacht verdedigden en de franse troepen die het probeerden te veroveren. Deze tamme kastanje is namelijk de enige overlevende boom van een klein bos ten zuiden van de hoeve en was ervan gescheiden door een weide van 25 m breed. De boom stond op de noordelijke hoek van het bosje pal aan de kant van de muren van Hougomont en binnen het bereik van het musketvuur. De franse troepen, onder leiding van Jérôme Bonaparte, een broer van Napoleon, moesten dit bosje door om de hoeve te kunnen aanvallen. Daarna moesten ze dan nog de weide over en waren helemaal onbeschermd voor de britse kogels.

De aanval tegen Hougoumont Hougoumont vandaag
Zicht over de slag bij Hougoumont

Door zijn ligging in het midden van de frontlinie, ontving onze kastanje heel wat musketkogels. En sommige kogels zitten nu nog vast in de stam. Er staan nog twee andere kastanjes naast, die echter waarschijnlijk al meer dan twintig jaar dood zijn. Samen vormen zij een dramatische, misschien wel zielige, maar indrukwekkende en monumentale rij. De stammen van deze dode en kale bomen zijn ook bezaaid met kogelgaten. Die zijn duidelijk zichtbaar, in tegenstelling met de overlevende boom die de wonden overdekt heeft met nieuwe schors. Ieder jaar op nieuw toont hij zijn vitaliteit en komt hij in de lente weer tot leven. Hj is de enige overlevende van de Slag bij Waterloo.

De tamme kastanje geeft ons nog fruit elk jaar.

De meeste bomen van het Hougoumont bosje sneuvelden door het defensieve attilerievuur omdat ze op grotere afstand van het hoevecomplex stonden. De rondvliegende takken en stukken van de stammen verwondden vele van de franse aanvallers. Wat er van de bomen overbleef na de slag werd nadien verwijderd of omgehakt. En in de plaats is nu een weids en vlak landbouwveld met onze drie eenzame wachters die er majestueus bovenuit toren.

Hougoumont uit de lucht

Hier kunt U stemmen! Met een "like" op de foto van de tamme kastanje van Hougoumont.  Stem voor de tamme kastanje! Volg ons op facebook! Volg ons op facebook!


Home Een uitdaging Een toekomst