eendemossels eendenmossel
Lepas anatifera (Linnaeus)

Grootte: schelp tot 5cm en steel tot 5cm

Naamverklaring: zie verhaal onderaan.

Vindplaats: Oostende, oostkant van haven ter hoogte van vuurtoren op 19 juli 2002. De eendemossels zitten vast aan een bierflesje.
Eendenmossels behoren niet tot de weekdieren zoals de tweekleppigen en de slakken. Toch lijken ze wat op lichtblauwe mossels die met een steel op een voorwerp vastzitten. Ze behoren echter tot de kreeftachtigen en wel tot de rankpotigen (Cirripedia) zoals de zeepokken. Hun schelp bestaat uit 5 delen. Op de foto onderaan zie je de vangarmpjes waarmee de dieren het plankton naar de mond brengen.
vangarmpjes
Over de herkomst van de naam 'eendenmossel' bestaat er een wonderlijk verhaal. Men dacht vroeger dat dit eieren van bepaalde soorten eenden waren. Men had die eenden op de wadden waargenomen maar nooit zien broeden. Nu weet men dat hun broedgebied veel noordelijker ligt. Men dacht toen dat er bomen groeiden waaraan de eieren van die dieren ontstonden. Als de eiervruchten rijp waren, vielen ze in het water en zwommen de jonge eendjes weg. Die bomen groeiden natuurlijk langs de kust. Bij stormweer braken er takken af en kwamen zo in het water terecht. Vandaar dat er soms stammen of takken begroeid met eendemossels aanspoelden. Tot aan het begin van de zeventiende eeuw geloofde men dit wonderlijk verhaal. (bron: 'Terug naar de natuur 2 strand en duin' , Gerard H. Peeters
Onderstaande foto's werden genomen door Ruud van der Shueren in St.-Idesbald in de buurt van Ster der Zee op 12 januari 2012. Een schitterende vondst!