HERENTALS -

L'ALPE D'HUEZ

2006

Het verhaal van Herentals - L'Alpe d'Huez
Webmaster

Brandstoffen
VDV Olen

Vermarc Sportswear
Foto Graphic
Lier
Kapsalon
Martine

Wechelderzande

Vlees, Snacks,
Diepvriesproducten
J. Proost
Lille

Rolupo
Herentals - Lille

CENTEA
Zakenkantoor
Deprouw - Zele

 

Deelnemen aan Herentals – l’Alpe d’Huez is een uitdaging voor elke rechtgeaarde wielertoerist met een klimmershart. Telkens weer een nieuw parcours, een nieuwe unieke belevenis, fietsend van de ene bergtop naar de andere waarbij de factor genieten primeert boven de factor ‘afzien’.

Initiatiefnemer Frans Lambaerts fietste eind jaren ’70 van Brugge naar de Mont Ventoux, meteen ook de eerste kennismaking met de streek rondom Alpe d’Huez. Onderweg hadden de bergen zo’n grote indruk nagelaten dat Frans in 1980 in gezelschap van Bert Vloemans en Dré Bunckens, twee andere Kempense fanatiekelingen al langer gepassioneerd door de wielermicrobe, vertrok in de richting van Alpe d’Huez. Eén jaar later zou Herentals – l’Alpe d’Huez dan officieel van start gaan. Voor de allereerste editie in 1981 waren er 8 vertrekkers : Ludo Helsen, Frans Lambaerts, Jos Van De Water, Wies Deckers, Marcel Geys, Willem Willems, Robert Van De Put en Eric Nuyts. Het hoogst aantal deelnemers – 62 – werd genoteerd in 1990.

De belangrijkste bergen in de Vogezen, Jura, Dolomieten, Pyreneeën, Zwitserse en Franse Alpen werden opgezocht. Geen col, hoe hoog ook, bleek te lang of te zwaar. Allen werden ze veroverd.

Herentals – l’Alpe d’Huez is ontegensprekelijk het levenswerk van Frans Lambaerts. Zijn levenselexir. De organisatie die hij samen met een groepje idealisten uitbouwde tot een meer dan ‘volwassen’ fietstrip is uniek.

Onder zijn voorzittersschap groeide Herentals – l’Alpe d’Huez uit tot een onwaarschijnlijk, bijna professioneel evenement voor wielertoeristen dat bekendheid geniet tot ver buiten de landsgrenzen. In de loop van de voorbije jaren namen meer dan 400 enthousiastelingen deel waaronder talrijke Nederlanders, Amerikanen en een Nederlandssprekende Noor.

Op hun tocht naar de Franse Alpen worden de deelnemers bijgestaan door een omvangrijke volgerskaravaan bestaande uit ondermeer motards, fotograaf, mecanicien en verzorger. Een mobiele keuken zorgt dagelijks voor 2 à 3 gevarieerde bevoorradingen (drank inbegrepen). Onderweg wordt niets aan het toeval overgelaten om de deelnemers op de meest professionele wijze te begeleiden.

Enkele jaren geleden omschreef een insider met heel wat klimervaring in de benen deelnemen aan Herentals – l’Alpe d’Huez als : ‘LUXUEUS AFZIEN’. Een mooier cliché kan je niet bedenken. Inderdaad, zodra je het tempo beet hebt valt dit wielerevenement best mee : ‘fietsen, eten, slapen, fietsen, eten, rusten en elke dag geniet je van een ander landschap en hotel’.

Niet geheel onterecht wordt Herentals – l’Alpe d’Huez dan ook beschouwd als een mini-Tour de France voor wielertoeristen.

 

www.herentals-alpedhuez.tk

 

 

Keukens - Meubels
HOREMANS
Larum - Geel

Autocars
Reisbureau
DE DUINEN

Cronos
Building Quality
I.T. Solutions
Café Brasserie
Brigand
Herentals
Bouwmaterialen
L. PAEPEN
Vorselaar
Toyota garage
De Bie
Herentals