Het Ierse Medialandschap

Waterval
 

Het Ierse Medialandschap / Inleiding                                                              English

 

Inleiding

 

De Ierse Republiek heeft een bevoking van ongeveer 3,7 miljoen mensen en de oppervlakte van het land bedraagt 84.288 km2. Ierland heeft een jonge bevoling en de meeste Ieren hebben zich in de steden gevestigd. Dublin is de hoofstad en de officiële taal is Iers. Engels is echter de meest gebruikte taal in het land, want slechts 15% spreekt nog Iers of Gaelic.

De kleine bevoling heeft ook gevolgen voor het Ierse medialandschap. Het grootste gevolg is dat het Ierse medialandschap vrij eenvoudig is en er zijn slechts enkele grote speleres. Ook de invloed van Groot - Brittanië is goed te voelen in het medialandschap. De Britse televisiezenders zijn enorm populair in Ierland en ook de Britse kranten verkopen er goed.

Op het vlak van televisie wordt het de Ierse markt gedomineerd door de openbare omroepdienst RTÉ (Radio Telefis Éireann). Zij hebben twee nationale zenders, namelijk RTÉ 1 en RTÉ 2. Tot september 2006 hadden zij ook een derde nationale zender, TG4. (Teleis na Gailge) Deze zender werd in 1996 opgericht om de Ierse taal te stimuleren. TG4 zend namelijk hoofdzakelijk in het Gaelic uit. Het werd tot september 2006 beheert door RTÉ als een zelfstandige dochteronderneming. Nu is het een zelfstandige publieke zender. Naast de publieke zenders heeft Ierland slechts één commerciële omroep, TV3.

De Ierse dagbladenmarkt kent 7 nationale dagbladen, 2 nationale avondkranten en 10 nationale zondagskranten. De best verkopende krant is The Irish Independent, die zowel in tabloid als op gewoon dagblad formaat wordt verspreid. Ook de Britse kranten zijn populair in Ierland.
Het meest succesvolle magazine in Ierland is echter RTÉ Guide, een weekelijkse radio- en televisiegids die wordt uitgegeven door de openbare omroep RTÉ.

Het Ierse radio landschap bestaat uit twee aparte sectoren. De eerste is de onafhankelijke sector die gereguleerd wordt door de BCI (Broadcasting Commision Ireland) en de tweede sector wordt gereguleerd door de overheid, meer specifiek door de RTÉ. RTÉ heeft vier nationale radiozenders en daarnaast zijn er nog 2 nationale commerciële zenders.

De openbare omroepdienst RTÉ wordt gereguleerd en gecontroleerd door 5 toezichtsorganen. De belangrijkste is de BCI (Broadcasting Commision Ireland). Zij zijn lid van de EPRA (European platform of Regulatory Authorities ) en de BCI heeft drie grote functies. Ze is vergunninggever, ze houdt toezicht en ze doet aan ontwikkelingswerk. Met ontwikkelingswerk wordt bedoelt dat de BCI trainingen en opleidingen geeft om de kwaliteit van de omroepen te verbeteren.


Top