In de Goublome, een rococo monument in Gent
heraldiekhistoriekrestauratierococo
volgendevorigeHotel Clemmen - Gent
Hotel Clemmen, later Museum Vander Haeghen, Veldstraat 82, Gent.
Beschermd monument, 13 augustus 1953.

In 1771 kocht Judocus Clemmen, de eerste Gentse katoenbaron, dit toen nog onvoltooide hotel aan van de weduwe van architect David 't Kindt. Hij liet eerst de rococogevel verder afwerken. Gezien het perceel waarop de woning was gebouwd tot aan de Leie reikte, liet hij er eveneens een pakhuis optrekken. Hier vestigde hij een tijdje later zijn katoendrukkerij. Een betere ligging voor zijn zaak had hij zich moeilijk kunnen voorstellen. De Veldstraat was ook toen reeds een drukke handelsstraat, de Leie een ideale verbinding voor vrachtvervoer.

Hoewel de straatgevel door zijn vele siermotieven, zoals bv de stenen draperingen aan de vensters, het beeldhouwwerk boven de balkondeuren... duidelijk het etiket rococo draagt duiken evenwel de eerste sporen van de Lodewijk XVI-stijl op. In het driehoekig fronton bijvoorbeeld, valt tussen de grillige rococoversieringen een gestileerde guirlande of vruchtenslinger op. Laurierkransen, waarin trouwens zijn monogram te Iezen staat komen voor in de smeedijzeren balustrades.

Thans is hier het Museum Vander Haeghen ondergebracht. De Gentse drukkersfamilie met deze naam bewoonde dit prachtige hotel in de 19de eeuw. De laatste telg, Arnold Vander Haeghen schonk het huis Clemmen bij testament aan de stad.

In dit gebouw is ook de Dienst Culturele Zaken van de Stad Gent gevestigd.