In de Goublome, een rococo monument in Gent
heraldiekhistoriekrestauratierococo
volgendevorigeHotel De Coninck - Gent
Hotel De Coninck, Jan Breydelstraat 5, Gent
Beschermd monument, 20 juli 1943.

Dit hotel, dat vermoedelijk in 1755 werd ontworpen (zie de ankers op de zijgevels), werd in 1761 aangekocht door Ferdinand de Coninck. Hij behoorde tot een rijke familie groothandelaars in linnen en onderhield drukke handelsbetrekingen met Holland, Spanje en de overzeese gebieden. Deze ruime woning was voor zijn handel bijzonder geschikt en bovendien was de ligging in de nabijheid van de loskaaien van de Korenlei en de toenmalige Houtlei uitstekend.

In vergelijking met de andere Lodewijk XV gevels die in Gent voorkomen, wijkt dit type enigszins af door zijn strenge karakter. De okerkleur van de Balegemse steen, waaruit de voorgevel is vervaardigd, bezit niet de glans van de traditioneel beplijsterde en geschilderde gevel. De oculi ritmeren de zolderverdieping en benadrukken de rechthoekige vensters van het gelijkvloers en de eerste verdieping.

De binnenhuisinrichting van dit hotel heeft ongeveer 15 jaar geduurd, daardoor treft men er zowel Lodewijk XV als Lodewijk XVI interieurs aan. Op de eerste verdieping is er een grote erehal, met errond verschillende kamers. Bijna alle ruimtes zijn versierd met marmeren schouwen, parketvloeren en lambrizeerwerk aan de wand. In het merkwaardige eetsalon hangt een meesterwerk van de Gentse beeldhouwer Frans Allaert : een prachtige kroonluchter in lindehout. Kunstschilder Pieter Norbert van Reysschoot verzorde de grisailles boven de deuren en schilderde het kleurrijke plafond met een voorstelling van de Olympos met Jupiter

Dit prachtige rococohotel herbergt vandaag het Museum voor Sierkunst en Vormgeving.