In de Goublome, een rococo monument in Gent
heraldiekhistoriekrestauratierococo
volgendevorigeHotel Van Eersel - Gent
Hotel Van Eersel, Reep 4, Gent.
Beschermd monument, 26 maart 1990.

In 1746 richtte kanunnik Govard Van Eersel, rector van het kapucinessenklooster en later de 16de bisschop van Gent (1772-1778), een eerste bouwaanvraag aan de schepenen van de Keure van Gent voor het optrekken van een herenwoning aan de Reep. Blijkens het jaartal op de gevel werd het gebouw ook in datzelfde jaar voltooid. In 1758 werd een tweede bouwaanvraag ingediend, om een bijgebouw aan de bestaande woning toe te voegen. Het kwam in hetzelfde jaar tot stand, maar vormt geen evenwichtige eenheid met de gevel van 1746.

De voorgevel van het eigenlijke herenhuis (1746) wortelt wat de opbouw betreft nog in de Vlaamse barokke traditie, terwijl de decoratieve elementen meer de rococovormen aannemen. Dit bepleisterde hotel vertoont een geaccentueerd hoger opgetrokken middenrisaliet met een bekronend doorbroken driehoekig fronton waarin een oeil-de-boeuf prijkt. Het rococokarakter komt vooral tot uiting in de decoratieve elementen : de omlijsting van de oeil-de-boeufs, sierlijke consoles, vensters in schouderboogvorm. Opvallende elementen zijn de arduinen deuromlijsting met bovenlicht en de smeedijzeren balkons.

De voorgevel van het bijgebouw uit 1758 vertoont een gelijkaardige ritmering in de venstergeledingen als de voorgevel van het herenhuis, maar is minder evenwichtig opgebouwd. De decoratieve elementen worden hier beperkt tot enkele rocaille-motieven in de zwikken van de geprofileerde arduinen poortomlijsting.

De bepleisterde en geschilderde achtergevel van het herenhuis is U-vormig opgevat. Deze gevel is eigenlijk rijkelijker uitgewerkt dan de voorgevel met o.a. verdiepte borstweringen met paneelwerkversiering.

Binnen in het hoofdgebouw is vooral de traphal belangrijk. Zij wordt overkoepeld door een beschilderd plafond in trompe-l'oeil, afgelijnd door een fries met rocailles en putti in de hoeken. De prachtig gesculpteerde trap in rococostijl werd uitgevoerd naar een ontwerp van Laurent Delvaux, de maker van de beroemde preekstoel van de Sint-Baafskathedraal. Een cartouche van de trapleuning draagt het wapenschild en de kernspreuk "Ordinate et Provide" van Monseigneur van Eersel.

Het gebouw is eigendom van de Zusters van Liefde en behoort tot het complex van de St.-Bavohumaniora.