Start Inhoud Zoeken

Bokkenrijders

Genealogieën Bokkenrijders Rekenen met tijd Alles voor GEDCOM Hyperlinks Borgloon op het Net


 

 

Geschiedenis

De Bokkenrijders van Wellen kunnen omschreven worden als schelmen en dieven. Enkelen probeerden door het leggen van brandbrieven welstellende burgers af te persen. De bende was actief van 1773 tot 1774.

Tussen 1774-1775 werden 31 bokkenrijders uit Wellen en omliggende dorpen door drossaard Hollanders aangehouden. De verdachten werden gefolterd, "bekenden" (?) en wezen "medeplichtigen" (?) aan. Gedreven door de criminele en zeker ook door de godsdienstige waandenkbeelden van drossaard Hollanders escaleerden de processen in "late heksenprocessen".

De uitgesproken straffen stonden niet in verhouding tot de gepleegde misdaden. De Wellenaren hebben de bokkenrijdersprocessen altijd als een groot onrecht ervaren. Te Wellen is men nog steeds fier op de bijnaam "bokkenrijder".

Tenminste 116 personen werden als medeplichtige bokkenrijder genoemd op een bevolking van ongeveer 1200 inwoners. 

Van de 31 gearresteerden werden uiteindelijk 19 bokkenrijders gewurgd op de brandstapel, 5 werden levend verbrand, 2 geradbraakt, 1 onthalsd, 1 wist te ontsnappen, 2 stierven in de gevangenis: één voor en één na de foltering. Eén verdachte werd vrijgelaten.

De vonnissen werden deels voltrokken te Wellen op de Bonderkuil en deels te Munsterbilzen. In 2 jaar tijd werd 2,5% van de Wellense bevolking ter dood veroordeeld.

Sinds de eerste publicatie in 1799 door Sleinada over een "bende nagtdieven en knevelaers binnen de landen van Overmaeze en aenpalende lanstreeken" is er veel geschreven over de Belgisch- en Nederlands-Limburgse bokkenrijders.

Standaardwerken die over de Wellense bokkenrijders handelen:

  • Daris Joseph, Notices historiques sur les églises du diocèse de Liège. Luik 1876. Deel 7, pagina 81-85 en 142-159.
  • Melchior Juliaan, De Bokkenrijders, feiten en legenden. Hasselt 1915, herdruk in 1981.
  • Michiels Joseph, De Bokkenrijders te Wellen en omliggende dorpen. Aalst 1947.
  • Meekers Georges en Goffings Joseph, De Processen van de Bokkenrijders uit Wellen. Wellen 1995. Twee delen. Alle processtukken volledig gebundeld.
  • Van Gehuchten François, Bokkenrijders, late heksenprocessen in Limburg. Tessenderlo 2002.

Wij hebben gepoogd om de afstammelingen van de Wellense Bokkenrijders op te sporen.