Nieuws

Gaby Van Mechelen (09.03.1951 - 13.05.2018)

19 mei 2018

Met grote verslagenheid en droefenis heeft de club deze week het onverwachte overlijden van Gaby vernomen. In de talrijke blijken van medeleven wordt Gaby herinnerd als een 'aangename man', een 'goedlachse, optimistische kameraad', of 'misschien wel de sympathiekste persoon van de club'. Er klinkt ook veel dankbaarheid voor zijn inzet voor de club of voor interessante conversaties met hem.

Gaby heeft een lange schaakcarrière in diverse clubs. Voor het grootste deel speelde hij bij Izscha en sinds vele jaren was dit zijn hoofdkring, hij was er de laatste jaren ook bestuurslid. Gaby was bij haast alle activiteiten van de club aanwezig en betrokken. Het Izscha-clubkampioenschap was vaste prik (ook in Tielt speelde hij het clubkampioenschap mee). Tot voor enkele jaren speelde hij op zondag interclub, de laatste jaren stond hij graag zijn plaats af aan nieuwe of jonge spelers, tegelijk was hij steeds bereid om in te springen in geval van nood. En was er tijdens het afgelopen seizoen tweemaal een barman nodig op zondagnamiddag, samen met Trees was hij tweemaal present.

Gaby was ook een vaste en betrouwbare schaaklesgever aan de jeugd op zaterdagvoormiddag. Toen hij een jaar of 6 geleden buurmeisje Louise tot het schaken wist te motiveren, schakelde hij zich meteen in als jeugdlesgever. Later bracht hij ook buurjongen Luka mee. Hij had onderhand een eigen stijl ontwikkeld. Het geduldig bijbrengen van schaakvaardigheden wisselde hij af met interessante schaakverhalen of portretten van wereldkampioenen, en zo gaf hij tussen de oefeningen en partijtjes door ook schaakcultuur mee aan de jeugd. Gaby begeleidde regelmatig spelers op jeugdtornooien en voorts was hij recent nog gestart met schaaklessen in de Lichterveldse basisschool 't Vlot. Ook voor de jeugdspelers is het plotse heengaan van Gaby onbegrijpelijk, want velen van hen hadden een heel goede band met hem. Iemand van de jongelingen had het over het verlies van zijn 'schaakopa'.

Gaby hield intens van het spelletje 'schaken', maar kon het tegelijk ook relativeren. Belangrijk was voor hem evenzeer de club, de vereniging, het samen-schaken. Het hinderde hem soms als hij minder enthousiasme voor de clubactiviteiten vaststelde dan hij wenste, en dan kon hij wel eens scherp formuleren. Dit zeker ook altijd in een correcte taal, een stokpaardje van hem. In het algemeen was hij overigens bekommerd om de achteruitgang van het verenigingsleven, bij Izscha was hij des te meer voortrekker bij de bij-activiteiten van de club, zoals de losse tussendoor-tornooitjes, het clubfeest, de familiewandeling.

Een wel heel erg vreemd einde van het Izscha-schaakseizoen is dit nu. Ook het komende seizoen gaat stiller en leger zijn en dan gaan we wellicht nog beter beseffen wie Gaby voor Izscha is geweest. Vandaag is in Lichtervelde afscheid genomen van Gaby, in aanwezigheid van heel wat clubleden.
- Johan DB

Interclub: ronde 9

25 maart 2018

Izegem 1 ging voor de 4-0 op verplaatsing naar Zottegem. Het moest zich echter tevreden stellen met een 3-1 uitslag. Brugge 4, één van de belangrijkste concurrenten voor de titel won echter wél met 4-0 cijfers waardoor ze nu net voor ons staan in het klassement. Izegem 2 ging de degens kruisen met de leider uit hun divisie, maar moest een snoeiharde 4-0 nederlaag slikken.

Clubkampioenschap: ronde 11

16 maart 2018

Na 2 rondes met veel uitgestelde partijen nog eens een full-house in deze 11e ronde. Opmerkelijkste partij was echter een uitgestelde partij uit ronde 5 tussen Emir en Robert. Emir komt na winst virtueel aan de leiding van het tornooi met een halve verliespartij minder dan Robert.

Interclub: ronde 8

11 maart 2018

Eindelijk de match tussen de nummers 1 en 2 in de reeks van Izegem 1. Een 3-1 winst zou Izegem alleen aan de leiding plaatsen, dus er hing veel vanaf. Het heeft uiteindelijk niet veel gescheeld, met 2.5-1.5 winstcijfers komt Izegem weliswaar op nr 1, maar moet de 2 Brugges met evenveel punten naast zich dulden. Het hangt nu van de laatste 3 rondes af wie kampioen wordt, onze teamleider schat onze kansen op zo'n 50%. We duimen!

Izegem 2 rookt de vredespijp met Brugge 7. In de partijen zelf echter geen remises!

Izegems schoolschaakkampioenschap

In mei 2018 plant Izscha een Izegems schoolschaakkampioenschap. Een uitnodiging is vorige week verstuurd naar (de directies van) de basisscholen in Izegem en Oekene. Hierbij ook een oproep aan onze jeugdleden (en ouders) om op hun school reclame te maken en te proberen ploegen samen te stellen.
Reeds 2 scholen reageerden positief : Bellevue Izegem en De Ark Oekene.

Vlaams jeugdkampioenschap

3 maart 2018

Ongetwijfeld is het Vlaams jeugdkampioenschap het sterkst bezette tornooi van het seizoen. Alleen de 6 of 8 besten per provincie kunnen deelnemen. Van Izegem hadden Jonas en Matteo zich in november op het West-Vlaams kampioenschap weten te plaatsen.
Voor Jonas (-12) was het tornooi over negen ronden en drie dagen. De eerste dag kon hij ondanks de aanmoedigingen van Trees en Gaby geen partij winnen. Tijdens het afgelopen weekend kon hij wel tweemaal een vol punt veroveren.
Matteo (-10) speelde zeven kortere partijen in maar één tornooidag, gisteren. Het werd een echte pechdag waarin hij geen partij kon winnen.
Ietwat tegenvallend dus, maar ongetwijfeld was het wel weer een leerrijke ervaring voor beiden. Matteo en Jonas moeten overigens helemaal niet wanhopen, want ze hebben al bewezen op andere 'gewone' jeugdtornooien de helft te kunnen scoren.

Vlaams kampioen is geworden Arno Sterck (Kapelle-op-den-Bos).
Johan D

Interclub: ronde 7

25 februari 2018

Onze beider ploegen kunnen schitterende cijfers optekenen. De eerste ploeg blijft in de running voor de titel, ronde 8 zal op de vlak veel duidelijk maken wanneer de match tegen de huidige nummer 1 gespeeld wordt. De tweede ploeg doet het dit jaar schitterend; ze blijven maar net buiten de top 3.

Clubkampioenschap: ronde 9

16 februari 2018

Een heel uitgebreid verslag over deze negende ronde kun je hier nalezen. Robert moet zijn eerste halfje in deze competitie afstaan aan Gaby. Aan de kop is nog alles mogelijk, maar ook in het peloton wordt nog hard gevochten voor de ereplaatsen in de massasprint.

Stukje nostalgie

11 februari 2018

Voor de intrede van internet en schaakcomputers was briefschaken een belangrijke zijtak in het schaken.
In de briefschaakcompetitie speelde Izscha -ploeg van 6 spelers- een hele tijd in 1e nationale afdeling. In 1987 miste Izegem maar nipt de nationale titel (gelijke eindstand met Nassogne, maar slechtere scheidingspunten). In 1998 kwam dan uiteindelijk wél de nationale titel voor Izscha, ploeg van 4 spelers.. Maar op dat moment was door de moderne ontwikkelingen -computer- de interesse voor briefschaken al danig afgenomen. Na 1998 bestond er zelfs geen nationale ploegencompetitie briefschaken meer. Daarom werd vice-kampioen in 1987 tegen gerenommeerde correspondentieschakers hoger ingeschat dan de titel in 1998.
Voor de tijd dat de computer het schaken begon te beheersen, werd er heel veel aan correspondentieschakers gedaan. Dat gebeurde met voorgedrukte kaarten met de afbeelding van de stukken. Daarop moest u aanduiden wanneer u de kaart had ontvangen -poststempel- en welk stuk naar waar werd gespeeld. Per zet had u 3 dagen bedenktijd. De schaakkaarten genoten van een speciaal tarief afgesproken met toen nog de POST.
Ikzelf ben begonnen in 1979 in heb 115 tegenstanders bekampt waartegen tegelijk 2 partijen werden gespeeld -met wit en met zwart-.De partijen duurden ongeveer één jaar.
- Tarcis

Individuele ligakampioenschappen: ronde 5

11 februari 2018

Hier het korte verslag van onze vijfde ronde in Brugge in de Liga.
Uw dienaar kwam algauw een remise overeen (weliswaar na allebei de lange rokade te hebben toegepast) Dus 3/5.
Voor Johan helaas een moeilijke namiddag?: hij kreeg algauw een geïsoleerde centrumpion voor zijn kiezen en koos later voor de verkeerde toren om een open lijn te bezetten...een pion ging verloren en wat later nog een...
Geen punten dit keer en zo blijft hij op 3,5 punten.
- Frederic

Clubkampioenschap: ronde 8

9 februari 2018

Omwille van 3 forfaits en 1 vooruit gespeelde partij, zijn er eigenlijk maar 2 partijen gespeeld:
Frederic kon in de opening Roberts pionnenstructuur verzwakken, maar in het middenspel kreeg Robert overwicht dankzij zijn actievere stukken, en zijn twee dappere paarden leidden naar mat. Steven trok vroeg ten aanval op de koningsvleugel. Artur nam een stukoffer wijselijk niet aan en hield zo de h-lijn gesloten. Bij de tegenaanval kon hij profiteren van Stevens koning in het midden.

Nationale interclub: ronde 6

4 februari 2018

Beide Izegemse ploegen kunnen met winstcijfers terugkijken op hun match tegen Oostende. Voor Izscha 1 blijft de titel binnen de mogelijkheden, terwijl Izscha 2 zich nog altijd prima kan handhaven op de tussenstand.
Verslagen en uitslagen op de gebruikelijke plaats.

Emir-tornooi

2 februari 2018

10 deelnemers aan het gezellige Emir-rapid-tornooi tijdens de clubavond van 2 februari met tijdshandicap voor de sterkere spelers.
Dit was de einduitslag :
1. Stefaan 8/9 (wint onderlinge partij tegen Emir en wint dus het tornooi)
2. Emir 8
3. Johan V 6
4. Frederic, Robert, Tarcis 4,5
7. Johan D 4
8. Lieselot 3,5
9. Artur 3
10. Steven 1

West-Vlaamse IC: ronde 5

26 januari 2018

Het eerste uur was het toch nog spannend: we kwamen zeer vroeg 0-1 achter en Robert had een kansrijk maar daarom niet correct offer gebracht (stuk voor 2 rokadepionnen). Uiteindelijk wonnen zowel Artur als Robert ook vrij snel en ikzelf had wel iets meer werk maar ik wist ook vrij vroeg dat ik zou winnen (centrale plus -en vrijpion en een heel sterk loperpaar) (Jan Feys)

KAMPIOEN van WEST-Vlaanderen reeks B !!! Dankzij enkele strategische opstellingen wonnen we gewoon 5 keer op rij.
Een proficiat aan Jan, Johan db, Robert, Artur, Frederic, Laurens en Stefaan. Het gevolg is wellicht dat wij volgend jaar zo ie zo in reeks A terecht komen.
- Stefaan

Schoolschaakkampioenschap (Turnhout)

20 januari 2018

De schoolploeg (VBS HF Bosmolens Izegem) is 32ste geëindigd op 44 ploegen.

Jammer genoeg geen kwalificatie voor het Belgisch SSK(SchoolSchaakKampioenschap), maar toch een mooi traject afgelegd. - 13de plaats op het West-Vlaams SSK (selectie was de eerste 15 ploegen) - 32ste plaats op Vlaams SSK (selectie eerste 18 ploegen)

Als ploeg 2 overwinningen (waarvan 1 BYE), 4 draws, en 3 verliesbeurten (waarvan 2 tegen sterke tegenstanders).

Linkjes met ranking ploegen en de uitslag van de ploegspelers.

De laatste ronde hebben ze BYE gehad, waardoor deze niet ingevuld staat. Raar maar waar ook geen enkele remise over de ganse lijn. Ik zal de BYE van de 9de ronde meerekenen als winst in de algemene puntentelling i.t.t. chess-results; dus concreet:

Bord 1 - Nel (5de lj) : 4,0/9
Bord 2 - Mathieu (6de lj) : 4,0/9
Bord 3 - Deborah (5de lj) : 7,0/9
Bord 4 - Floor (4de lj): 1,0 /9
Kristof (papa van Delphine en Deborah)

Clubkampioenschap: ronde 7

19 januari 2018

De heenrondes zitten er bijna op en aan de leiding nog steeds Steven en Robert. Zal het wachten zijn op hun onderlinge partij om één leider te krijgen? Een volledige stand van zaken vind je hier terug.

Individuele ligakampioenschappen

14 januari 2018

Johan V won en is op weg naar de titel in reeks B (nog drie matchen): een indrukwekkend centrum en een pion voorsprong, bleek beslissend, helaas veel te weinig ervan gezien want.
Jammer genoeg kon ik niet winnen maar ditmaal pleit ik verzachtende omstandigheden: de heer Degrieck, mijn tegenspeler had meer ervaring en vooral liet de gezondheid mij in de steek (lichte verkoudheid en verstopte neus en een barstende hoofdpijn). Toch was de partij, die ik verloor, van betere kwaliteit dat mijn gezondheid: interessant en agressief spel van beide zijden en naderhand bleek mijn vrijpion toch niet goed genoeg. Evenwel, op het einde, liep ik domweg in een mat met slechts 1 toren en 1 loper en 1 pion van de vijand (dus leerstof voor die eerste woensdagavond)
- Frederic

Schaaktrainingsavonden

14 januari 2018

Het voorstel van Robert even terug in gang blazen : op deze woensdagavonden organiseren we een trainingsavond van 20.00u tot max 21.30u in De Vagant. Een opening, een interessante partij, eindspel, . wat al niet is mogelijk! Op de kalender staan de gereserveerde avonden aangeduid met "Schaaktraining"

Jeugdschaak

13 januari 2018

Met genoegen verwelkomen we Dries Stragier als extra-lesgever bij het jeugdschaak. Hij was als jonge snaak vele jaren een gedegen lid van Izscha, nu neemt hij met zoon Lucas de schaakdraad weer op.
Ook Carine is terug op post, zodat we voor het komende half jaar met 4 lesgevers zijn voor onze 25 jeugdschakers.

Na een paar weken vakantie is de eerste sessie alweer achter de kiezen: een sfeerbeeld van Gaby en enkele foto's.

Jeugdtornooi Brugge

28 en 29 december 2017

Bas en Matteo waren onze dappere Izscha-krijgers op het Kerst-jeugd-tornooi in Brugge, beiden deden het daar heel goed.

Matteo speelde voor de allerlaatste keer bij de -8jaar. Op dag 1 liep het nog wat stroef met 1/4, na (naar verluidt) de vorige avond "te laat uit geweest". De 2e dag zette hij alles recht en klom hij naar 4,5/9. In de voorlaatste ronde liet hij zich nog een halfje afsnoepen toen zijn tegenstander pat claimde, terwijl het geen pat was : er stond nog een pion ergens te velde, maar Matteo aanvaardde. Zijn laatste partij was een snelle en overtuigende winst. Matteo speelde in 2017 4 criteriumtornooien en in de eindrangschikking prijkt hij op een mooie 21e plaats (4e West-Vlaming).

Voor Bas (-10jaar) was het zijn allereerste tornooi en de 1e dag was het dan ook aanpassen aan de omstandigheden en eveneens een 1/4. Tijdens de 2e dag speelde Bas goede, evenwichtige, en vaak spannende partijen. Het eindresultaat 3,5/9 is prima voor een debuut. Het had eigenlijk 4 kunnen en moeten zijn : in de laatste partij overrompelde hij zijn tegenstander in de opening, maar door overhaasting in de afwerking verzandde de partij nog in remise.

Het was vooral ook een prettige schaaktweedaagse met enthousiaste Izscha-ouders bij een weliswaar kleine Izscha-delegatie. Hopelijk kan de Izscha-familie op komende jeugdtornooien nog groeien.

Alle resultaten van het Brugs Kersttornooi (222 deelnemers) : zie http://www.jeugdschaakcriterium.be/node/384

Nieuwe beste schaker in de wereld?

11 december 2017

Groot nieuws in de wereld van computerschaak en artificiële intelligentie!
Onderzoekers van Google Deepmind hebben deze week een paper vrijgegeven waarin ze uit de doeken doen hoe ze het beste schaakprogramma tot nu toe hebben verslagen. Ze ontwierpen een neuraal netwerk genaamd
AlphaZero. Dit is op zich niets meer dan een heleboel 'neuronen' die met elkaar in verbinding staan en invoer verwerken, zeer vergelijkbaar met hoe biologische hersenen werken. Eén neuron op zichzelf doet niet veel, maar de vele verbindingen maken het geheel heel adaptief en laten veel subtiliteit toe in het verwerkingsproces. meer...
- Steven

West-Vlaamse IC: ronde 4

8 december 2017

Izegem blijft zich volop gooien voor de titel, die ons op dit punt eigenlijk niet meer zou mogen door de vingers glippen. Tegen een zwakker Knokke wist Izegem met een klein verschil de winst opeisen. De stand is eindelijk bijgewerkt en kan je hier samen met het verslag rustig nalezen.

Interclub: ronde 5

3 december 2017

Een vervroegde titelmatch tussen Izegem 1 en Brugge 4? Beide ploegen steken het niet onder stoelen of banken dat ze een gooi naar de titel doen. De strijd was dan ook hevig en nadat de gemoederen bedaard waren, gingen beide ploegen met 2 punten naar huis. Izegem 2 had winstambities, maar moest met een gelijkspel genoegen nemen. Niettemin een puike prestatie!

De proef op de som!

2 december 2017


Op zaterdagmorgen 2 december 2017 namen twaalf van onze dapperste jeugdspelers de uitdaging aan. Ze legden de proef af voor het pionnendiploma (basiskennis). Enkelen zijn al gevorderd en legden de proef af voor stap 2. Een dergelijke toets is niet makkelijk. Je moet namelijk 18 op 25 halen. Stel je maar eens voor dat je op school 72 procent zou moeten halen, gewoon om geslaagd te zijn!

Onze jongeren hadden een uur tijd om alles op te lossen. Na veertig minuten was de helft er al van af. Ze kruisten de degens in onderlinge partijtjes. Benieuwd of en wie die hoge score heeft kunnen halen. Wie niet geslaagd is, kan deze test beschouwen als een goede voorbereiding op een volgende gelegenheid. De eerste keer dat je zo'n toets maakt is dat heel raar (de vragen worden in Nederland opgesteld). Geen erg als het niet lukt: er komen immers nog kansen!

Meester Johan-streng maar rechtvaardig- hield nauw in de gaten dat alles volgens de regels verliep. Enkele sfeerbeelden!
- Gaby

Clubkampioenschap

1 december 2017

Laatste ronde bij zowel de amateurs en beloften voor we collectief in Kerstverlof gaan. Het ging er echter niet bepaald vredig aan toe dus konden ook geen remises opgetekend worden. Met 2 leiders, Steven en Johan D, sluiten we dit kalenderjaar af. Bij de beloften kan Matteo in extremis de 0 van het bord vegen en is het wachten op de inhaalpartij tussen Wannes en Luka om te weten wie zich tot de herfstkampioen mag kronen. Resultaten en verslag op de gebruikelijke plaats.

Jeugdtornooi Gent

26 november 2017

Matteo deed het afgelopen zondag prima op het jeugdtornooi van Gent. Aangemoedigd door mama Evelyn (tevens chauffeur, bedankt!) haalde hij 5/9 in de reeks -8. Weer een hele hoop ervaring rijker, en een +50% score op een jeugdcriteriumtornooi is sowieso uitstekend.
Vermits Matteo een privé-supporter bij had, schoof ik ook maar aan tafel bij de open -20. 3/7 wat het heel normale resultaat met afwisselend verlies tegen hogere elo en winst tegen lagere.
- Johan DB

West-Vlaamse IC: ronde 3

24 november 2017

Ronde 3 is een strijd tussen de twee koplopers. Door met 2.5-1.5 te gaan winnen, wordt Izegem de gedoodverfde titelfavoriet! Een verslag vind je hier terug.

Clubkampioenschap: inhaalronde

24 november 2017

Uit ronde 4 : Johan L-Emir : 0-1 Na 4 ronden nog 4 leiders met 3/3 : Emir, Steven, Robert en Johan D.

West-Vlaamse schoolschaakkampioenschap

25 november 2017

Afgelopen zaterdag werden in Oedelem de Provinciale schoolschaakkampioenschappen betwist. Van Izegem was de basisschool Heilige Familie van de Bosmolens aanwezig met 4 ploegen (= 16 spelers). Juf Sabine Vandoorne organiseert daar sinds een tweetal jaar schaaklessen en verzamelde een 40-tal geïnteresseerde jonge schakers rond zich. Daaronder ook enkele leden van Izscha-jeugd.

Een verslagje van het schooltornooi van Nick, papa van Nel (ook Kristof, papa van Deborah en Delphine stuurde me de resultaten door) :
De school (VBS Heilige Familie Bosmolens) van Nel trok met vier teams naar Oedelem. Het groepje van Nel (Vanhaverbeke Nel/ bord1, Delrue Mathieu/ bord2, Despiere Deborah/ bord3 en De Spiegelaere Floor/ bord4) behaalde een mooie 13de plaats op 38 groepjes. De leden van de schaakclub deden het voortreffelijk: Nel behaalde 5,5 op 8 en Deborah 6,5 op 8. In een ander groepje van de school behaalde Delphine (zus van Deborah) een 3,5 op 8 op bord 1. Ook de Vrije Basisschool De Ark van Oekene was aanwezig in Oedelem, en dit met 6 ploegen (=24 spelers). Juf Dominique Maertens zorgt daar al jaren voor schaakactiviteit en bijgevolg voor een heleboel enthousiaste jonge schakers.

Alle resultaten via http://chess-results.com/tnr316393.aspx?lan=17&art=4&wi=821.

Schaken op school

25 november 2017

In Izegem wordt nog wel in meer (basis)scholen geschaakt. Waar ik van weet :

Emir geeft al een jaar of 2 met vaste regelmaat schaakles in de Bellevue-school, met o.m. als resultaat dat vorig schooljaar een 10-tal kinderen het stap-1-diploma behaalden.

Ook in de H. Hartschool is recent gestart met schaaklessen.

Wie nog scholen kent waar interesse is voor schaken en schaaklessen : je kan steeds contact nemen met de club om te bekijken hoe enige schaakactiviteit op school kan opgestart worden.

Interclub: ronde 4

19 november 2017

De eerste ploeg ging met een behoorlijk ELO-overwicht richting Knokke en kwam huiswaarts met mooie 0.5-3.5 winstcijfers. Izegem 1 komt zo op de tweede plaats in de tussenstand en doet dus volop mee in de strijd voor de titel.
De derby Roeselare 2-Izegem 2 mondt uit in een waarachtige veldslag waarin Izegem het onderspit moet delven. De elo-overmacht te groot en de schaakervaring van de 3 Roeselaarse anciens wegen zwaar op de eindcijfers.
Izegem 2 tuimelt in de tussenstand net buiten de eerste helft van het bord.
Een verslag van de exploten van beide ploegen op de vertrouwde interclubpagina.

Clubkampioenschap: ronde 4

17 november 2017

Na ronde 4 krijgen we nog geen afgetekende leider in de stand, het zal nog even wachten worden tot de onderlinge duels van de koplopers op 't programma komen. Wel valt te noteren dat de "anciens" al goed weerwerk krijgen van de jeugd. Een verslagje.

Liga: ronde 2

12 november 2017

Johan V en Frederic opnieuw naar Brugge voor Ronde 2 in de Liga.

Frederic won met het nodige geluk. Met een pion voor, waagde hij zich aan een drieste koningsaanval. Eigenlijk was de match verloren voor Frederic, maar het geluk zat wat mee en zijn tegenstander miste de winnende zet. Door deze meevaller kon Frederic de partij alsnog naar zich toetrekken. Johan Vandenbussche, op zijn beurt, zag wel de fout van zijn tegenstander en kon diens paard slaan. Zijn tegenstander was immers iets te nadrukkelijk op zoek naar de damesafruil.
Conclusie: allebei twee op twee en de eer van Izegem is dus al zeker gered dit seizoen.

West-Vlaamse IC: ronde 2

10 november 2017

Ronde 2 was op verplaatsing naar Oostkamp. Oostkamp stond heel wat sterker aan de start dan de vorige ronde, waardoor winst toch niet zo evident leek.

Frederic op bord 1 was een maatje te klein voor zijn tegenstander. Hij werd passief in een hoek geduwd en kon enkel maar de klappen incasseren.
Ik kreeg in de opening een gambiet-pion cadeau, maar mijn tegenstander kon daar geen positioneel voordeel uithalen. Het zag er gewonnen uit, maar toen ik één keer zonder na te denken een zichtbaar logische zet losjes uit de pols speelde, bleek het toch een pion-blunder te zijn. Er bleef een remise-stelling over.
Jan op bord 3 was dan net weer een maatje te groot voor zijn tegenstander. Vervolgens kon hij fluitend de genade-uppercut uitdelen. 1,5 - 1,5
Johan op bord 4 zorgde voor de meeste sensatie. Ogenschijnlijk leek hij na enkele zetten gewonnen, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn. Een paardoffer lokte de vijandige zwarte koning naar het midden van het bord. Zowat ieder stuk stond in een penning of op een strategische plaats. Johan leek dan plots verloren te staan, maar een aftrekaanval leverde plots damewinst op. Hoezee, hoezaa. Hiep Hiep Hoera ! De winst is binnen.

Izegem doet nog volop mee voor de titel ! De ploegopstelling bleek strategisch de juiste te zijn.

Bouger Bouger

4 & 5 november 2017

Uiteindelijk traden 13 (van de aangekondigde 16) spelers in de arena voor het Maf Schaaktornooi binnen het festival Bouger Bouger van afgelopen weekend in Roeselare. Hersens werden in de vreemdste kronkels gedwongen, de gang van het spel kende soms erg onverwachte wendingen, en op de schaakwip was het evenwicht dikwijls zoek. Of de afwezigen gelijk hadden kan ik niet goed beoordelen, maar de aanwezigen zorgden alleszins voor deze eindstand :

1. Lieselot Deleersnyder 7/7
2. Ben De Cat 6
3. Martijn Maddens en Michiel Bleys 5
5. Robert Bauman en Frederic Delameilleure 4,5
7. David Dupont en Rudi Dewilde 4
9. Jorit Da Silva 3,5
10. Marc Bleys, Katia Callebaut en Frederique Lievens 3
13. Pieter Menu 0,5

(Renaat Vanassche en Stijn Herreman afwezig, Artur Lewandowski verontschuldigd)

Het grootste aantal deelnemers was van de Torrewachters Roeselare (ook Torrewachters Guido, Eric en John waren erbij voor de spelleiding, soms bijgestaan door een eega). Katia en Rudi kwamen uit Brugge, Jorit uit Ieper. Vanuit Izegem waren Gaby (met eega Trees) en ik er voor de organisatie en spelleiding en waren er ook 3 Izscha-deelnemers. Daarbij Lieselot, die overtuigend en zonder pardon het tornooi won na een perfect parcours.

Ik vermeld graag ook Filip Delameillieure (geen familie van, want een 'i' extra) van de organisatie Bouger Bouger. Hij kwam vele maanden terug met het maffe voorstel, zette al zijn schouders onder dit tornooi, met o.a. ook een programmaboekje met een hoop vrolijke en/of diepe bedenkingen bij het schaken. Bernard Logie kon er tot zijn spijt niet bij zijn, maar maakte tal van Torrewachters warm voor het project.

Na afloop rezen er plannen voor een herhaling van dit tornooi, ik hoorde bv. over een 'Katia open' in Brugge.

Een aantal foto's van Bouger Bouger en het Maf Schaaktornooi, met dank aan fotograaf Gaby.

19e Herfsttornooi (Waregem)

3 november 2017

Frederic, als enige Izscha-deelnemer, vloog blijkbaar in de sterke A-reeks, maar wist desondanks een 1,5 op 4 te halen: een winstpartij met geluk werd gevolgd door twee logische nederlagen. Gelukkig was de laatste partij een remise met ongelijke lopers. De tombola achteraf leverde nog een etui op (en uiteraard een fles wijn)

Clubavond

3 november 2017

Er valt een inhaalpartij te noteren tussen de Johannen L & D met winst voor laatstgenoemde. In een partij met lange tegen korte rokade kon Johan D eerst in de aanval gaan. Maar de verdediging brak slechts na een ongelukkige vingerfout: het verkeerd grijpen van een pion.

Partij Frederic-Steven

1 november 2017

Een leerzame partij uit de tweede ronde van het clubkampioenschap tussen Frederic en Steven, voorzien van het commentaar van Johan V.

West-Vlaamse jeugdkampioenschappen

28 & 29 oktober 2017

Een epidemietje had Nel en Xander geveld en zo was de Izegemse delegatie herleid tot 4 deelnemers.

Matteo scoorde prima 4/7 bij de -8-10 (8e en gedeeld 5e op 19 deelnemers) en verwierf zo een selectie voor het Vlaams kampioenschap in Mechelen.
Jonas scoorde eveneens 4/7 bij de -12 en werd hiermee 6e (gedeeld 5e) op 16 . In deze reeks wisselen foutjes af met soms toch ook al diep doordachte zetten. Dus was er een goede Jonas in actie, die ook een selectie verwierf voor het Vlaams kampioenschap.
Daan had de pech dat de -14 samen speelde met de -16-18-20, en hij dus in een zware reeks terechtkwam. De eerste voormiddag was een beetje vreemd met een snel verlies en een bye, de namiddag toonde Daan zich écht schàker te zijn geworden. In 2 lange en stevige partijen hield hij het hoofd koel en zag ik hem fraaie maneuvers uitvoeren met een halfje als resultaat. Tijdens dag 2 was er naar ik vernam wat onkans - een gewonnen stelling ging alsnog verloren - en bleef Daan op 1,5/7. Sowieso heeft Daan de laatste tijd duidelijke vooruitgang geboekt.
Laurens moet waarschijnlijk het minst tevreden zijn van zijn West-Vlaams jeugdkampioenschap. Herhaaldelijk gingen goede stellingen toch nog verloren, en 2,5/7 is beneden zijn kunnen. Nevertheless : ook een selectie voor deelname aan het Vlaams kampioenschap.

Nog : Jarid Piceu (het geslacht Piceu!) werd West-Vlaams kampioen, met 6/7 in de -14 tot -20.

Alle uitslagen en eindstanden via www.schaakliga-wvl.be.

West-Vlaamse IC: ronde 1

27 oktober 2017

De eerste ronde (van vijf) in de West-Vlaamse IC zit erop. Izscha, die in de tweede afdeling meedoet, behaalt een mooie 2.5-1.5 overwinning tegen Oostende 2. Standen, uitslagen en een verslag kun je telkens terugvinden onder Competitie - West-Vlaamse Interclub.

Urban Move

22 oktober 2017

De eerste editie Urban Move is zondag 22 oktober een groot succes geworden. 3, 5 of 10 km lopen of 8 km wandelen. Vrije start aan het prachtige park Blauwhuis, Gentseheerweg. Izscha schreef in voor de wandeling. 1500 wandelaars waaronder 8 Izscha-dapperen, langs mooie natuur -het weer was ons gunstig gezind- en door openbare gebouwen onder meer het mooi gerenoveerde Eperon d' Or waar nu het borstel- en schoenmuseum is ondergebracht, om weerom te eindigen waar we gestart waren.
De opbrengst gaat integraal naar het Kinderkankerfonds. Tevens telden de diverse disciplines mee om te voldoen aan de voorwaarden van de sportraad waarvan de voordelen voor de club duidelijk zijn.
Wij voldeden ruimschoots met 8 deelnemers - Gaby, Trees, Nick, Trees en Nel, Nico, Trees en ikzelf- terwijl 10% van het aantal leden volstonden. Izscha dankt u allen.

Interclub: ronde 3

22 oktober 2017

Izegem 1 kan met een onuitgegeven maar sterke ploeg zijn wil opleggen tegen Bredene 1. Een logische 3-1 zege, als je de ELOs in beschouwing neemt, is het resultaat.
Izegem 2 krijgt tegen Bredene 2 een kille 0.5-3.5 aangesmeerd. Geen nood, we prijken na drie rondes nog altijd mooi op de eerste helft van de tabel.

Clubkampioenschap: inhaalronde

20 oktober 2017

Inhaalpartij uit ronde 1 tussen Johan D en Jonas: 1-0. Een eenzame partij met Frederic als toeschouwer. De partij was eerst gelijk opgaand, maar toen Jonas de verdediging van een centrumpion uit het oog verloor, was het evenwicht verbroken en het pleit beslecht.

Bouger Bouger

20 oktober 2017


De vzw "BougerBouger" organiseert op zaterdag en zondag 4 en 5 november opnieuw een festival-volksfeest in Roeselare, dit keer in het Huis van de Voeding in de Spanjestraat, Roeselare (naast brouwerij Rodenbach).
Zondag is de familiedag met o.m een luik "schaaktornooi", maar dan met maf en ontregeld schaak in de vorm van een zevenkamp. Hiervoor zochten zij de medewerking van de clubs in Izegem en Roeselare.
Wie wil meedoen, hou die zondag 5 november zeker vrij. De 7-kamp omvat

 • Kameleon Karnaval
 • Chess in the nick of time
 • Frietjes-Freechess
 • Noisechess
 • Schaakwip
 • Dominus Dobbel
 • Wijschaak
De zevenkamp is van 11u tot 15u (aanmelden om 10.30u). Max. 20 deelnemers. Inschrijven moet vooraf en kan via mij, Johan DB.

Liga

15 oktober 2017

Dit jaar verdedigen Frederic en Johan V de Izegemse eer op de individuele ligakampioenschappen en in de eerste ronde deden ze dat met verve: beide heren konden hun eerste punt reeds binnenhalen. Korte verslagjes krijg je voorgeschoteld op de liga-pagina.

Clubkampioenschap

13 oktober 2017

De derde ronde zit er op bij de amateurs en we staan met 4 spelers aan de leiding. Een kort verslag van de gebeurtenissen.

Clubkampioenschap

6 oktober 2017

Bij de amateurs werd hard gebikkeld voor de punten in de tweede ronde. Een partijtje tussen Frederic en Steven komt binnenkort met commentaar van Johan VdB op de website terecht.
Ook bij de B-reeks is van wal gestoken en elk van de jonge spelertjes haalde zijn eerste punt(en) binnen!

Nationale IC: ronde 2

1 oktober 2017

Na een ietwat gemiste start was on eerste ploeg gretig om het seizoen nu echt in te zetten. Met een ploeg op volle kracht was terugkeren naar huis zonder de winst binnen te halen geen optie en de verwachtingen werden ingelost: met de eerste winst op zak is het hek van de dam en dat smaakt natuurlijk naar meer.
Izegem 2 toont zich een stuk sterker dan het voorbije seizoen en kan nu al trots de 2 op 2 optekenen, waarbij Gent 8 het slachtoffer van dienst was.
Voor de uitslagen en een verslag van de partijen kun je hier terecht.

Clubkampioenschap

29 september 2017

Dit jaar daagden 13 deelnemers io aan de start van een ongetwijfeld behoorlijk sterk A-clubkampioenschap. Emir steekt elo-gewijs boven het pak uit, maar ook een aantal niet-geklasseerde spelers toonden al eerder hun vaardigheden. We verwelkomen ook ten zeerste onze jeugdspelers Daan en Jonas, die de grote stap maken, en mogelijk een lastig maar hopelijk een heel leerzaam kampioenschap tegemoet gaan. Voor alle uitslagen en verslagen kun je op de pagina van het clubkampioenschap terecht.

Volgende week gaat ook het herfst-kampioenschap van de beloften van start. 5 jonge spelertjes tekenen present. De kalender en de tegenstanders in elke ronde kun je ook hier terugvinden. Veel succes!

Nationale IC: ronde 1

24 september 2017

Beide ploegen moesten het thuis opnemen tegen de Tieltse tegenhangers. Ploeg 1 was wat onthoofd door de afwezigheid van twee spelers, en moest 1.5-2.5 verliescijfers slikken.
Robert stond aanvankelijk wat gedrongen, maar werkte zich vervolgens overtuigend naar het volle punt. Eerste NIC-partij en meteen winst. Johan V hield lang materiaal gelijke tred, maar bij het afstoppen van een vrijpion ging elders een pion verloren, wat het verlies inluidde. Johan D kwam een pion achter maar dacht die eenvoudig en met gunstige stelling terug te winnen. Iets ergens klopte niet en Johan kwam onder druk te staan, maar in tijdnood werd het na zetherhaling toch nog remise.

Ploeg 2 bracht het er wel met winst vanaf.
Vlugge remise van Laurens : een partij waar op die korte tijd toch heel wat gebeurd was. Carine had af te rekenen met achterstand in ontwikkeling en vervolgens verhakkelde pionnen en haar jonge tegenstander kon afwerken. Artur debuteerde met een zege in een scherpe partij tegen een ander Tielts jeugdtalent, dat nochtans flink weerwerk bood. De in de voormiddag nog opgeroepen invaller Gaby speelde het langst en zorgde voor de ploegzege. Na stukwinst liet hij zich niet meer van de wijs brengen.

Een eerste stand van zaken vind je terug op de interclub pagina.

Clubavond: schaakstudie

22 september 2017

Interessante clubavond o.l.v. Robert met 2 spectaculaire partijen van Paul Morphy en vervolgens een diepzinnig geval van 'zugzwang'. Zes aandachtige luisteraars en mee-denkers zijn in één avond een (klein beetje) betere schaker geworden.
Verdere studie-avonden : wordt nog afgesproken.

Snelschaak-avond

15 september 2017

9 schakers kwamen opdagen voor een potje snelschaak. Op het einde prijkten de 2 Johannen (VdB en DB) bovenaan, op de voet gevolgd door Gaby en Robert. Speciale pluim ook voor Jonas die zich telkens onverveerd tussen de grote jongens mengt.
De volledige uitslag :

 • Johan en Johan 8/9
 • Robert en Gaby 7
 • Frederic 4,5
 • Tarcis en Artur 3,5
 • Steven 2
 • Jonas 1,5

Jeugdschaak

9 september 2017

We konden 7 jonge nieuwe schakers welkom heten voor hun eerste schaakles. Loper, toren en paard kennen al geen geheimen meer voor Pauline, Lander, Ilano, Henri, Emiel, Lyam en Lucas.
Daarna speelden de "anciens" een klein tornooitje. Delphine, Deborah, Matteo, Nand, Xander, Bas, Lennert en Daan toonden dat ze in de vakantie het schaken nog niet verleerd zijn. Daan won, de enige met 3/3.

Clubavond

8 september 2017

Ter voorbereiding van volgende week een snelschaaktoernooi. Vijf dapperen daagden toch op ondanks het weer en de kermis en amuseerden zich kostelijk en stelden mij aan als organisator.
Alles liep vlot en Johan D werd de verdiende winnaar. Frederic kende een offday en verloor alles. Gelukkig levert 2x bye 2 punten op.
Volgende week is het voor echt en zoals het spreekwoord zegt: "Een slechte generale ..."
Het eindresultaat :

 • Johan D 9/10
 • Robert 7
 • Artur en Gaby 6
 • Frédéric 2

Simultaan clubkampioen 2016-2017

1 september 2017

De clubkampioen 2017 kreeg 8 gedegen clubspelers tegenover zich en een lastige avond diende zich aan. Er kwamen al vrij spoedig twee remises, tegen Jonas en Johan D. Een derde volgde, tegen Tarcis, maar het was toen al half elf. Vijf partijen restten nog en wellicht enige vermoeidheid of ook wel de stevige tegenstand zorgden ervoor dat enkel nog Steven een halfje moest toestaan. Robert, Artur, Frederic en Gaby konden de simultaangeven tot opgave dwingen.
Zoals Jonas bij aanvang tegen Johan zei : Proficiat en bedankt om deze uitdaging aan te gaan. Simultaan : sowieso een zware klus voor een (nog)niet-grootmeester.

Clubavond: rapid-tornooi

25 augustus 2017

Een vrolijke startavond van het nieuwe Izscha-schaakseizoen met een dozijn deelnemers van divers pluimage, uit tal van windstreken, van vlakbij of van heinde en verre, en uit verschillende tijdperken. Felle strijd toch ook en uiteindelijk een overwinning van Robert.
De volledige uitslag :

 • 1. Robert 5/5
 • 2. Jan 4
 • 3. Lieselot en Johan V 3
 • 5. Tarcis en Frederic 2,5
 • 7. Gaby, Bart, Artur en Johan D 2
 • 11. Jonas en (nieuwkomer) Joris 1

We bedanken hierbij nog eens Elly en Johan voor de ontvangst en ook voor de gastvrijheid om ons vorig seizoen onderdak te geven voor onze Nationale Interclub op zondag. Zoals (misschien nog niet) iedereen weet spelen we vanaf dit seizoen onze matchen Nationale Interclub in De Leest (of uitzonderlijk in JOC De Schuur).

Seizoen 2017-2018

22 augustus 2017

We starten het nieuwe Izscha-schaakseizoen komende vrijdag met een rapid-tornooi : 5 partijen, 15' per persoon per partij. Iedereen welkom: seniors, jeugdspelers, ouders, nieuwkomers, oudkomers, café- en tuinschakers, ... Start om 20u00u (wie later komt kan nog aansluiten), einde rond 22u30
Uitzonderlijk in 't DAMBERD, Gentsestraat 9, 8870 Izegem

Op vrijdag 1 september neemt, naar aloude traditie, onze clubkampioen van vorig seizoen Johan Vandenbussche het op tegen de rest van de club in een simultaan. Afspraak om 20u in de Vagant.

Rep je trouwens in allerijl naar Johan DB om je naam te noteren bij de deelnemers voor het nieuwe clubkampioenschap 2017-2018! Inschrijven kan nog tot 20/09 voor de A-reeks en 30/09 voor de B-reeks.

Ligakampioenschappen 2017-2018

22 augustus 2017

De West-Vlaamse liga kampioenschappen hebben dit seizoen plaats in het lokaal van de schaakkring 'Dolle Torre' dat ook het lokaal is van de Koninklijke Brugse Schaakkring, Sint-Pieterskerklaan 58, te 8000 Brugge.  Spelen doet men telkens op zondag STIPT (!) vanaf 14.00 u op de volgende data:

 • Ronde 1: 15 oktober 2017
 • Ronde 2: 12 november 2017
 • Ronde 3: 26 november 2017
 • Ronde 4: 14 januari 2018
 • Ronde 5: 11 februari 2018
 • Ronde 6: 18 maart 2018
 • Ronde 7: 15 april 2018

De reeksen zijn ingedeeld volgens elo, (normaal eerst Fide, dan nationaal). Ze zullen beperkt worden tot 3 afdelingen ( A, B, C)
Reglement en andere info: www.schaakliga-wvl.be of even bij Gaby gaan aankloppen.

Jeugdschaak 2017-2018

22 augustus 2017

Ook dit jaar pakt Izscha uit met lessenreeksen voor de jeugd (vanaf 6 jaar). Deze zijn gebaseerd op de stappenmethode, een in Nederland uitgewerkte schaakleermethode. We kunnen dit jaar terug beroep doen op onze 3 lesgevers Carine, Gaby en Johan.
We voorzien 4 niveau's : stap 1 (beginners), stap 1+, stap 2 en stap 3. De lessen worden afgewisseld met schaak spelen en interne tornooitjes.

 • Wanneer: zaterdagvoormiddag van 9u30-10u30 (beginners) en 10u30-11u45 (anderen)
 • Waar: JOC De Schuur (1e verdieping), Krekelstraat 167, 8870 Izegem

Voor de data kun je terecht op de jeugdpagina of de kalender.

Om de jonge gasten goesting te doen krijgen een tweetal sfeerbeelden vanop het jeugdtornooi in Oostende deze zomer die Gaby uit zijn hoed toverde:


top