Nieuws

Bouger Bouger

20 oktober 2017


De vzw "BougerBouger" organiseert op zaterdag en zondag 4 en 5 november opnieuw een festival-volksfeest in Roeselare, dit keer in het Huis van de Voeding in de Spanjestraat, Roeselare (naast brouwerij Rodenbach).
Zondag is de familiedag met o.m een luik "schaaktornooi", maar dan met maf en ontregeld schaak in de vorm van een zevenkamp. Hiervoor zochten zij de medewerking van de clubs in Izegem en Roeselare.
Wie wil meedoen, hou die zondag 5 november zeker vrij. De 7-kamp omvat

 • Kameleon Karnaval
 • Chess in the nick of time
 • Frietjes-Freechess
 • Noisechess
 • Schaakwip
 • Dominus Dobbel
 • Wijschaak
De zevenkamp is van 11u tot 15u (aanmelden om 10.30u). Max. 20 deelnemers. Inschrijven moet vooraf en kan via mij, Johan DB.

Liga

15 oktober 2017

Dit jaar verdedigen Frederic en Johan V de Izegemse eer op de individuele ligakampioenschappen en in de eerste ronde deden ze dat met verve: beide heren konden hun eerste punt reeds binnenhalen. Korte verslagjes krijg je voorgeschoteld op de liga-pagina.

Clubkampioenschap

13 oktober 2017

De derde ronde zit er op bij de amateurs en we staan met 4 spelers aan de leiding. Een kort verslag van de gebeurtenissen.

Clubkampioenschap

6 oktober 2017

Bij de amateurs werd hard gebikkeld voor de punten in de tweede ronde. Een partijtje tussen Frederic en Steven komt binnenkort met commentaar van Johan VdB op de website terecht.
Ook bij de B-reeks is van wal gestoken en elk van de jonge spelertjes haalde zijn eerste punt(en) binnen!

Nationale IC: ronde 2

1 oktober 2017

Na een ietwat gemiste start was on eerste ploeg gretig om het seizoen nu echt in te zetten. Met een ploeg op volle kracht was terugkeren naar huis zonder de winst binnen te halen geen optie en de verwachtingen werden ingelost: met de eerste winst op zak is het hek van de dam en dat smaakt natuurlijk naar meer.
Izegem 2 toont zich een stuk sterker dan het voorbije seizoen en kan nu al trots de 2 op 2 optekenen, waarbij Gent 8 het slachtoffer van dienst was.
Voor de uitslagen en een verslag van de partijen kun je hier terecht.

Clubkampioenschap

29 september 2017

Dit jaar daagden 13 deelnemers io aan de start van een ongetwijfeld behoorlijk sterk A-clubkampioenschap. Emir steekt elo-gewijs boven het pak uit, maar ook een aantal niet-geklasseerde spelers toonden al eerder hun vaardigheden. We verwelkomen ook ten zeerste onze jeugdspelers Daan en Jonas, die de grote stap maken, en mogelijk een lastig maar hopelijk een heel leerzaam kampioenschap tegemoet gaan. Voor alle uitslagen en verslagen kun je op de pagina van het clubkampioenschap terecht.

Volgende week gaat ook het herfst-kampioenschap van de beloften van start. 5 jonge spelertjes tekenen present. De kalender en de tegenstanders in elke ronde kun je ook hier terugvinden. Veel succes!

Nationale IC: ronde 1

24 september 2017

Beide ploegen moesten het thuis opnemen tegen de Tieltse tegenhangers. Ploeg 1 was wat onthoofd door de afwezigheid van twee spelers, en moest 1.5-2.5 verliescijfers slikken.
Robert stond aanvankelijk wat gedrongen, maar werkte zich vervolgens overtuigend naar het volle punt. Eerste NIC-partij en meteen winst. Johan V hield lang materiaal gelijke tred, maar bij het afstoppen van een vrijpion ging elders een pion verloren, wat het verlies inluidde. Johan D kwam een pion achter maar dacht die eenvoudig en met gunstige stelling terug te winnen. Iets ergens klopte niet en Johan kwam onder druk te staan, maar in tijdnood werd het na zetherhaling toch nog remise.

Ploeg 2 bracht het er wel met winst vanaf.
Vlugge remise van Laurens : een partij waar op die korte tijd toch heel wat gebeurd was. Carine had af te rekenen met achterstand in ontwikkeling en vervolgens verhakkelde pionnen en haar jonge tegenstander kon afwerken. Artur debuteerde met een zege in een scherpe partij tegen een ander Tielts jeugdtalent, dat nochtans flink weerwerk bood. De in de voormiddag nog opgeroepen invaller Gaby speelde het langst en zorgde voor de ploegzege. Na stukwinst liet hij zich niet meer van de wijs brengen.

Een eerste stand van zaken vind je terug op de interclub pagina.

Clubavond: schaakstudie

22 september 2017

Interessante clubavond o.l.v. Robert met 2 spectaculaire partijen van Paul Morphy en vervolgens een diepzinnig geval van 'zugzwang'. Zes aandachtige luisteraars en mee-denkers zijn in één avond een (klein beetje) betere schaker geworden.
Verdere studie-avonden : wordt nog afgesproken.

Snelschaak-avond

15 september 2017

9 schakers kwamen opdagen voor een potje snelschaak. Op het einde prijkten de 2 Johannen (VdB en DB) bovenaan, op de voet gevolgd door Gaby en Robert. Speciale pluim ook voor Jonas die zich telkens onverveerd tussen de grote jongens mengt.
De volledige uitslag :

 • Johan en Johan 8/9
 • Robert en Gaby 7
 • Frederic 4,5
 • Tarcis en Artur 3,5
 • Steven 2
 • Jonas 1,5

Jeugdschaak

9 september 2017

We konden 7 jonge nieuwe schakers welkom heten voor hun eerste schaakles. Loper, toren en paard kennen al geen geheimen meer voor Pauline, Lander, Ilano, Henri, Emiel, Lyam en Lucas.
Daarna speelden de "anciens" een klein tornooitje. Delphine, Deborah, Matteo, Nand, Xander, Bas, Lennert en Daan toonden dat ze in de vakantie het schaken nog niet verleerd zijn. Daan won, de enige met 3/3.

Clubavond

8 september 2017

Ter voorbereiding van volgende week een snelschaaktoernooi. Vijf dapperen daagden toch op ondanks het weer en de kermis en amuseerden zich kostelijk en stelden mij aan als organisator.
Alles liep vlot en Johan D werd de verdiende winnaar. Frederic kende een offday en verloor alles. Gelukkig levert 2x bye 2 punten op.
Volgende week is het voor echt en zoals het spreekwoord zegt: "Een slechte generale ..."
Het eindresultaat :

 • Johan D 9/10
 • Robert 7
 • Artur en Gaby 6
 • Frédéric 2

Simultaan clubkampioen 2016-2017

1 september 2017

De clubkampioen 2017 kreeg 8 gedegen clubspelers tegenover zich en een lastige avond diende zich aan. Er kwamen al vrij spoedig twee remises, tegen Jonas en Johan D. Een derde volgde, tegen Tarcis, maar het was toen al half elf. Vijf partijen restten nog en wellicht enige vermoeidheid of ook wel de stevige tegenstand zorgden ervoor dat enkel nog Steven een halfje moest toestaan. Robert, Artur, Frederic en Gaby konden de simultaangeven tot opgave dwingen.
Zoals Jonas bij aanvang tegen Johan zei : Proficiat en bedankt om deze uitdaging aan te gaan. Simultaan : sowieso een zware klus voor een (nog)niet-grootmeester.

Clubavond: rapid-tornooi

25 augustus 2017

Een vrolijke startavond van het nieuwe Izscha-schaakseizoen met een dozijn deelnemers van divers pluimage, uit tal van windstreken, van vlakbij of van heinde en verre, en uit verschillende tijdperken. Felle strijd toch ook en uiteindelijk een overwinning van Robert.
De volledige uitslag :

 • 1. Robert 5/5
 • 2. Jan 4
 • 3. Lieselot en Johan V 3
 • 5. Tarcis en Frederic 2,5
 • 7. Gaby, Bart, Artur en Johan D 2
 • 11. Jonas en (nieuwkomer) Joris 1

We bedanken hierbij nog eens Elly en Johan voor de ontvangst en ook voor de gastvrijheid om ons vorig seizoen onderdak te geven voor onze Nationale Interclub op zondag. Zoals (misschien nog niet) iedereen weet spelen we vanaf dit seizoen onze matchen Nationale Interclub in De Leest (of uitzonderlijk in JOC De Schuur).

Seizoen 2017-2018

22 augustus 2017

We starten het nieuwe Izscha-schaakseizoen komende vrijdag met een rapid-tornooi : 5 partijen, 15' per persoon per partij. Iedereen welkom: seniors, jeugdspelers, ouders, nieuwkomers, oudkomers, café- en tuinschakers, ... Start om 20u00u (wie later komt kan nog aansluiten), einde rond 22u30
Uitzonderlijk in 't DAMBERD, Gentsestraat 9, 8870 Izegem

Op vrijdag 1 september neemt, naar aloude traditie, onze clubkampioen van vorig seizoen Johan Vandenbussche het op tegen de rest van de club in een simultaan. Afspraak om 20u in de Vagant.

Rep je trouwens in allerijl naar Johan DB om je naam te noteren bij de deelnemers voor het nieuwe clubkampioenschap 2017-2018! Inschrijven kan nog tot 20/09 voor de A-reeks en 30/09 voor de B-reeks.

Ligakampioenschappen 2017-2018

22 augustus 2017

De West-Vlaamse liga kampioenschappen hebben dit seizoen plaats in het lokaal van de schaakkring 'Dolle Torre' dat ook het lokaal is van de Koninklijke Brugse Schaakkring, Sint-Pieterskerklaan 58, te 8000 Brugge.  Spelen doet men telkens op zondag STIPT (!) vanaf 14.00 u op de volgende data:

 • Ronde 1: 15 oktober 2017
 • Ronde 2: 12 november 2017
 • Ronde 3: 26 november 2017
 • Ronde 4: 14 januari 2018
 • Ronde 5: 11 februari 2018
 • Ronde 6: 18 maart 2018
 • Ronde 7: 15 april 2018

De reeksen zijn ingedeeld volgens elo, (normaal eerst Fide, dan nationaal). Ze zullen beperkt worden tot 3 afdelingen ( A, B, C)
Reglement en andere info: www.schaakliga-wvl.be of even bij Gaby gaan aankloppen.

Jeugdschaak 2017-2018

22 augustus 2017

Ook dit jaar pakt Izscha uit met lessenreeksen voor de jeugd (vanaf 6 jaar). Deze zijn gebaseerd op de stappenmethode, een in Nederland uitgewerkte schaakleermethode. We kunnen dit jaar terug beroep doen op onze 3 lesgevers Carine, Gaby en Johan.
We voorzien 4 niveau's : stap 1 (beginners), stap 1+, stap 2 en stap 3. De lessen worden afgewisseld met schaak spelen en interne tornooitjes.

 • Wanneer: zaterdagvoormiddag van 9u30-10u30 (beginners) en 10u30-11u45 (anderen)
 • Waar: JOC De Schuur (1e verdieping), Krekelstraat 167, 8870 Izegem

Voor de data kun je terecht op de jeugdpagina of de kalender.

Om de jonge gasten goesting te doen krijgen een tweetal sfeerbeelden vanop het jeugdtornooi in Oostende deze zomer die Gaby uit zijn hoed toverde:


top