Clubkampioenschap 2016-2017: Verslagen

A reeks: heenronde

Ronde 1

14 oktober 2016
WitZwartResultaatUitg
Johan VJohan L1-0 
Johan DGaby0.5-0.5 
LaurensMattijs1-0 
StevenIvo0-1 
FrédéricSamuel1-0 

Samuel maakte naar eigen zeggen twee blunders en Frederic nam dankbaar de geschenken in ontvangst. Ik viel aan zonder dat ik mijn ontwikkeling al had afgewerkt. Gaby profiteerde handig van deze overtreding van een basisprincipe in het schaken en won twee pionnen. Toen ik er later één terugwon stelde Gaby remise voor, hetgeen ik aanvaardde in verband met een vervaarlijke vrijpion vlak voor mijn neus. Johan L kwam al in de opening een stuk achter en meer dan dapper ten onder gaan zat er vervolgens niet meer in. Steven kwam met voordeel in het middenspel wegens versplinterde pionnenstructuur bij Ivo. Toch kon Ivo nog het laken naar zich toe trekken met een vermetele koningsaanval.
- Johan D

Ronde 2

21 oktober 2016
WitZwartResultaatUitg
Johan LSamuel1-0 
IvoFrédéric1-0 
MattijsSteven0-1 
GabyLaurens0-1 
Johan VJohan D1-0 

Laurens was het vlugst klaar: een koningsaanval met stukoffer, die Gaby niet heel behendig bestreed. Ivo stond al vroeg een dame voor, het was ook daar vlug beslist. Steven kon met zijn dame (duidelijk zijn lievelingsstuk) materiaal veroveren, maar Mattijs ging in de tegenaanval langs de halfopen g-lijn. Steven nam het daarna weer over en profiteerde van Mattijs' koning en dame op dezelfde lijn : meteen zijn eerste officiële winstpartij. Samuel oefende druk uit op de damevleugel, verlegde dan het geweer van schouder met een koningsaanval, maar zijn stukoffer op h3 was niet voldragen omdat hij nog niet gerokeerd had. Johan L bleef een stuk voor en werkte keurig af. Bij Johan V-Johan D ontstond er algauw een ingewikkelde stelling, waarbij ik me wat achterstand in ontwikkeling permitteerde. Net nadat ik mij met de lange rokade leek te bevrijden, maakte ik in nog altijd lastige stelling een fout die mij de kwaliteit en de partij kostte. Nog 3 spelers met het maximum : Ivo en Johan V (2/2) en Laurens (1/1).
- Johan D

Ronde 3

11 november 2016
WitZwartResultaatUitg
Johan DJohan L1-0 
LaurensJohan V0-1 
StevenGaby0.5-0.512/11
FrédéricMattijs1-0FF 
SamuelIvo0-1 

Een te vlugge optimistische zet van Laurens (pionzet naar b4) luidde een kwaliteitswinst voor Johan in. Johan rokeerde en trok vervolgens de partij naar zicht toe.
De partij Samuel-Ivo startte met vertraging. Ivo won een pion, later een toren en toen de dames van het bord verdwenen gaf Samuel op.
Johan L had zich vermomd als de goede Kerstman en Johan D kreeg direct een pakje met een strikje rond.
- Frederic

Steven posteerde zijn dame met dubbele aanval op 2 pionnen. De zwarte e6 pion sneuvelde met schaak. Gaby zette alle zeilen bij om niet te verliezen. Dat lukte nog net, vooral omdat wit naliet zijn 2 torens naast mekaar te posteren op de voorlaatste rij. (wit had een hele partij geijverd om zijn plus-pion te houden, dan laat je die blijkbaar niet zomaar in de steek) Er werd gespeeld in de woonkamer van Gaby. Een salonremise was het allerminst.
- Gaby

Ronde 4

25 november 2016
WitZwartResultaatUitg
Johan LIvo0-1 
MattijsSamuel1-0 
GabyFrédéric1-0 
Johan VSteven1-0uitg
Johan DLaurens1-0 

Laurens nam in het centrum wat overhaast met de verkeerde pion terug op d5 en ik kon hem beletten te rokeren. De omknelling die volgde besliste de partij. Johan L kwam voordelig uit de opening en had zelfs stukwinst in de hand. Hij overzag evenwel dat maneuver en toen hij later een centrumpion verloor kantelde de partij. Ivo won nog een tweede pion en toen gaf Johan op, misschien wat vroeg, maar in hogere zin stond het wel verloren.
Mattijs behaalde zijn eerste zege met een aanval met dame en loper na een aanval van Samuel te hebben afgeslagen.
Pionnenstrijd op de koningsvleugel leverde Gaby het loperpaar op (tegen paardpaar) en ruimelijk voordeel. Nadat Frederic lang gerokeerd had, gooide Gaby de boel open en de zwarte koning raakte in nauwe schoentjes.
Zo komt Ivo alleen op kop met 4/4. Ook Johan V heeft nog het maximum.
Om 23h45 dan eindelijk de beslissing van Johan V tegen Steven: een pion meer en vervolgens een loper en een doorgebroken vrijpion beslisten de wedstrijd: ook deze partij wint Johan.
- Johan DB

Ronde 5

2 december 2016
WitZwartResultaatUitg
LaurensJohan L0.5-0.5uitg
StevenJohan D0-1 
FrédéricJohan V0-1 
SamuelGaby1-0 
IvoMattijs1-0 

Johan V verdedigde secuur en op de 25ste zet verspeelde Frederic een pion op de damevleugel. Na afruil van de dames geraakte hij uiteindelijk in Zugzwang : koning tegen koning met 4 tegen 5 pionnen, waarbij Johan het laken naar zich toe kon trekken.
Ivo gaat op zijn elan verder, Mattijs werd dit keer het slachtoffer. Met aanval op de koning en inval op f7 bracht Ivo Mattijs meteen uit evenwicht. En met kort daarna een familieschaakje was het uit. In de andere partij ging het in de opening gelijk op. Maar in het middenspel gaf Steven mij de gelegenheid tot een vorkje. Stukwinst en einde verhaal.
Laurens - Johan L: Voorzichtigheid troef en na 20 zetten werd al vrede gesloten.
Verrassing : Samuel peuzelde na Steven nu ook Gaby op: een mat met de dame op twee passen voor een blote koning en dat opnieuw in minder dan 20 zetten...

Ronde 6

13 januari 2017
WitZwartResultaatUitg
Johan LMattijs0-1 
GabyIvo0.5-0.5 
Johan VSamuel1-0 
Johan DFrédéric1-0 
LaurensSteven0.5-0.5 

Samuel kwam met voordeel uit de opening met sterk paard tegen slechte loper. Zijn te voortvarende aanval leek een kwaliteit te winnen, maar in plaats kon Johan met een tussenzet-penning materiaal winnen. Meteen lag de weg open naar winst.
Mattijs ontwikkelde druk op Johans koningstelling o.m. via de halfopen h-lijn. Toen Johan een mat overzag was het koekje plots ineens gebakken.
Ivo dacht een pion te winnen maar verslechterde zijn stelling daarmee en won bovendien niet eens die pion. Gaby ging ten aanval, zijn torenoffer kon Ivo onmogelijk aanvaarden en het kwam tot een toreneindspel met een pluspion voor Gaby. Gaby ging tot het gaatje maar de zege kon hij niet bereiken.
Ik won in het vroege middenspel een pion, maar Frederic verdedigde zich vervolgens met hand en tand, en de winst vergde nog veel energie en tijd. - Johan DB

Ronde 7

20 januari 2017
WitZwartResultaatUitg
StevenJohan L1-0 
FrédéricLaurens0.5-0.5 
SamuelJohan D0-1 
IvoJohan V0-1uitg I
MattijsGaby0-1 

Steven leek eerst makkelijk te gaan winnen maar plots kwam Johans dame gevaarlijk opzetten. Hij won uiteindelijk toch nog omdat Johans zwarte koning te onbeschermd in het midden van het bord stond.
Samuel offerde meteen op f7 : interessant, maar niet correct. Ik kon vervolgens maximaal profiteren van een aftrekschaakje.
Frederic verwierf tegen Laurens licht voordeel en trad het eindspel in met een pluspionnetje. Na wederzijdse onnauwkeurigheden viel er plots een eeuwig schaakje uit de kast.
Ivo opende behouden, het opspelen van zijn pionnen aan de koningsvleugel bracht enige zwakte teweeg en Johan V profiteerde hier aardig van.
- Johan DB

Ronde 8

3 februari 2017
WitZwartResultaatUitg
Johan LGaby0-1 
Johan VMattijs1-0 
Johan DIvo1-0 
LaurensSamuel1-0 
StevenFrédéric0-1 

Johan L had remise in de hand toen hij Gaby met enkel paar en loper kon opzadelen. Een dubbele aanval met paard helemaal in het slot gaf Gaby toch de volle winst. Mattijs kon zowaar de dame van Johan insluiten. Weliswaar ten koste van 2 torens, maar het ongelijke materiaal zorgde voor een heel onduidelijke strijd. Uiteindelijk gaf hier de ervaring van Johan de doorslag. Ivo kwam een pion voor, maar ik had wel enige compensatie. Het eindspel behandelde Ivo niet vlekkeloos en zo kon ik toch het volle punt meepikken. Laurens veroverde een kwaliteit, en in het eindspel bleek dit na enig zwoegen voldoende voor winst.

De belangrijke partij met het oog op play-off 1 tussen Frederic en Steven werd gewonnen door Frederic. Helder kan ik de partij niet verslaan, maar ik vernam dat het een hevige strijd was, beslecht met een fraaie combinatie van Frederic.
- Johan DB

Ronde 9

17 februari 2017
WitZwartResultaatUitg
FrédéricJohan L0-1 
SamuelSteven1-024/02
IvoLaurens1-0 
MattijsJohan D0-1 
GabyJohan V0-1 

Johan V kneep Gaby zachtjes maar kordaat achteruit en Gaby wachtte niet op de volledige omknelling om het doek te gooien.

Na vroege dameruil ontstond een intense schuifstrijd tussen Ivo en Laurens. Ivo leek voordeel te hebben met het loperpaar, maar Laurens verplichtte die lopers ook een paar keer naar de achterste lijn terug te keren. Na afruil van de lichte stukken had Ivo een licht voordelig toreneindspel, dat hij na lang maneuvreren uiteindelijk tot winst kon voeren. Mattijs kwam iets gunstiger uit de opening, maar enkele minder actieve zetten gaven mij de gelegenheid tot een leuke aftrekcombinatie, die het tij deed keren. Scherpe strijd ook tussen Johan L en Frederic : Frederic mocht een toren winnen mét schaak, maar Johan had er een gevaarlijke en promoverensklare pion op b2 tegenover. Johan vervolgde met een spectaculair paardoffer, niet correct, maar Frederic reageerde eveneens niet correct. Johans dame had stap 2 goed bestudeerd en haar dubbele dubbele aanval (idd. : 2x dubbele aanval) rendeerde maximaal.

In de strijd tussen de 2 nieuwkomers won Samuel. Steven veroverde weliswaar een toren, maar ondertussen had Samuel zijn geschut op de zwarte koningsstelling gericht en kon hij die oprollen.

De spannende strijd om play-off 1 komt er aan (die in het voetbal is maar klein bier daartegen) met nog een aantal inhaalpartijen. Ivo, Johan V en Johan D zijn al zeker van een plaatsje bij de eerste 5. Voor de andere 2 plaatsen gaat het tussen Laurens, Gaby en Steven. De kansen van Frederic zijn van rekenkundige aard.
- Johan DB

A reeks: play-offs

Ronde 1

17 maart 2017
WitZwartResultaatUitg
LaurensBYE  
GabyJohan D0-105/04
Johan VIvo1-007/04
StevenBYE  
SamuelFrédéric0-1 
MattijsJohan L0.5-0.5 

Samuel kwam zeer snel en aanvallend uit de startblokken en rokeerde lang. Ikzelf, met een pion achter na 15 zetten, kon niet meer kort rokeren. Echter, een te drieste aanval van Samuel op mijn damevleugel werd succesvol door mij gecounterd met toren en dame. Daarna volgde een schaakmat.
Een dik uur later eindigde de partij tussen Mattijs en Johan. Laatstgenoemde stond op het punt zijn pion op de a-lijn te laten promoveren, maar Mattijs kon met zijn dame nog net een eeuwig schaak afdwingen. Een logische remise dus.
- Frédéric

Gaby-Johan D 0-1 : Na een loos maneuver met mijn a-pion kwam Gaby in het voordeel en hij miste verder misschien wel een paar keer de winst. In het diepe eindspel en na 78 zetten kon ik toch nog het hele punt binnenhalen na wat 'medewerking' van Gaby. 'Op een diefje' heet zoiets.
Johan V-Ivo 1-0 : Johan had licht voordeel maar dit omzetten in winst was tegen een goed verdedigende Ivo nog een hele kluif, en lukte slechts in het late middenspel.
- Johan D

Ronde 2

24 maart 2017
WitZwartResultaatUitg
IvoBYE  
Johan DJohan V1-014/04
LaurensGaby0.5-0.5 
Johan LBYE  
MattijsFrédéric0-1 
StevenSamuel0.5-0.5 

Ikzelf zag aanvankelijk een stukwinst over het hoofd, maar won dan toch nog via een pion voor, dan twee pionnen voor, enz...
Laurens en Gaby deelden de punten. Gaby, met zwart, stond lange tijd gewonnen, maar het was dame + toren versus dame + toren. Zijn toren stond zwak en onverdedigd en de analyse achteraf was duidelijk: een remise dus.
Rond middernacht kwam dan eindelijk de beslissing in de laatste partij tussen Steven en Samuel: remise. Ondanks de tijdnood bleef het een partij op hoog niveau die zeker nadere analyse verdient.
- Frédéric Johan V kwam met voordeel uit de opening maar toen ik het loperpaar verwierf kreeg ik toch weer enige hoop. Maar echt beter stond ik nooit, het eindspel was niet te winnen en toen ik in dat eindspel in de fout ging kon Johan V nog de volle buit pakken.
- Johan DB

Ronde 3

31 maart 2017
WitZwartResultaatUitg
GabyBYE  
Johan VLaurens0.5-0.5 
IvoJohan D0.5-0.5 
SamuelBYE  
StevenMattijs1-0 
Johan LFrédéric0-1 

Johan V leek Laurens aanvankelijk te zullen versmachten, maar die hield netjes stand en ontwikkelde daarna zelf druk via de f-lijn, die Johan tot zetherhaling en remise dwong. Daarmee kreeg ik de mogelijkheid om in de stand iets te naderen op de koploper, maar ook ik moest mij neerleggen bij een gelijkspel. De partij met Ivo bleef de hele tijd in evenwicht. Ook toen ik een pion veroverde in het D+T eindspel was er geen doorkomen aan.
Het werd voor de koning van Mattijs een avondje lijden. Via het offer op f7 joeg Steven die naar het midden van het bord om hem uiteindelijk aan de andere kant van het bord mat te zetten.
In een ingewikkelde partij overzag Frederic op een moment een mat-in-één. Johan leek vervolgens met een dappere vrijpion het verlies te kunnen afwenden, maar uiteindelijk won Frederic toch nog het diepe eindspel.
- Johan DB

Ronde 4

14 april 2017
WitZwartResultaatUitg
Johan DBYE  
IvoLaurens0-1 
GabyJohan V0-1uitg
FrédéricBYE  
Johan LSteven1-0uitg
SamuelMattijs1-0 

Pijlsnelle partij tussen Ivo en Laurens : bij een eerste aanblik stond er al een pionneneindspel op het bord. Laurens met een pion voor werkte beheerst af.
Samuel acteerde in zijn ondertussen gekende aanvallende stijl en dat loonde opnieuw helemaal.
Johan kroop met een pion diep in Gaby's stelling. De weerstand die Gaby bood was dapper maar tevergeefs.
Steven kwam in het voordeel met 2 pluspionnen, maar overzag dan in een vlaag van blindheid een mat-in-één.
- Johan DB

Ronde 5

19 mei 2017
WitZwartResultaatUitg
Johan VBYE  
IvoGaby0.5-0.5 
LaurensJohan D0-1 
MattijsBYE  
SamuelJohan L1-0FF 
FrédéricSteven0.5-0.5 

B reeks: Herfst

Ronde 1

21 oktober 2016
WitZwartResultaatUitg
WannesNick uitg
NickWannes uitg
NicoDaan0-1 
DaanNico1-0 

Nico bereikte in de eerste partij ruim overwicht, maar onder tijdsdruk raakte hij in een matnet van Daan verzeild. Met wit veroverde Daan spoedig een stuk en hij won vervolgens overtuigend.
- Johan D

Ronde 2

11 november 2016
WitZwartResultaatUitg
NickDaan0-1 
DaanNick1-0 
WannesNico0-1 
NicoWannes0-1 

Nick-Daan 0-1 en Daan-Nick 1-0. Dus goed gedaan van Daan! Vergeef me deze flauwe woordspeling, maar zijn aanvalsplannen tegen Nick waren in beide partijen OK. Een dubbele zege dus voor hem.
Wannes-Nico 0-1 en Nico-Wannes 0-1. Vader en zoon hielden elkaar dus in evenwicht. Wel sneu voor vader Nico in de tweede partij. Hij stond immers genoeg materiaal voor, maar liet zich alsnog ringeloren door een mat achter de paaltjes! (F)
- Frederic

Ronde 3

2 december 2016
WitZwartResultaatUitg
NicoNick1-0 
NickNico0.5-0.5 
DaanWannes1-0 
WannesDaan1-0 

Daan veroverde materiaal en werkte zijn eerste partij behendig af : meteen zekerheid over de titel. In zijn tweede partij leed hij voor het eerst in dit tornooi verlies. Wannes loodste zijn zwaar geschut gewiekst naar de koningsvleugel en plots kon Daan het mat niet meer verhinderen.

In de strijd tussen de daddies bereikte de witspeler telkens groot voordeel. Nico werkte keurig af, maar voor Nick werd het matzetten toch een hele klus. Dan maar enkele dames gemaakt, maar zo maakte hij het zichzelf moeilijk en i.p.v. mat werd het jawel : pat!
- Johan DB

B reeks: Lente

Ronde 1

3 februari 2017
WitZwartResultaatUitg
TonyDaan1-0 
DaanTony0-1 
WannesNel1-0 
NelWannes0-1 
DavidNico10/02
NicoDavid10/02
NickZoë1-0 
ZoëNick0-1 
MatteoJonas0-1 
JonasMatteo1-0 

Nogmaals lof voor de deelnemers die nog maar kort met schaak bezig zijn. Schaak spééélen is immers de beste en leukste manier om schaker te worden. En verliezen is leren.
Wellicht stond er al een topper op de agenda : Tony tegen Daan. Tony kon 2x winnen tegen de kampioen van dit tornooi in de herfst.
- Johan D

Ronde 2

3 maart 2017
WitZwartResultaatUitg
WannesJonas0-1 
JonasWannes1-0 
NicoTony0-1 
TonyNico1-0 
NickDaan0-1 
DaanNick1-0 
DavidZoë1-0 
ZoëDavid0-1 
NelMatteo0-111/03
MatteoNel1-011/03

Tony zette zijn ambitie kracht bij door in een vooruitgeschoven match opnieuw 2 op 2 te scoren.
Nel leek de eerste partij te zullen winnen, maar Matteo kon het toch nog rechtzetten. In de tweede partij ging hij op zijn elan verder.
Weeral een geslaagde avond van de youngsters: alleen nog wat trager leren spelen: 25 minuten is toch redelijk lang, niet?
- Johan D

Ronde 3

31 maart 2017
WitZwartResultaatUitg
JonasTony1-0ff 
TonyJonas0ff-1 
DaanDavid1-0 
DavidDaan0-1 
WannesNick1-0 
NickWannes0-1 
NicoMatteo1-0 
MatteoNico0-1 
NelZoë1-0FF 
ZoëNel0FF-1 

Wannes was goed op dreef, maar kwam in de eerste partij nog goed weg, want Nick zijn pion stond klaar om te promoveren.
David won een stuk, maar kon het voordeel niet houden. In de tweede partij dwong Daan Davids koning naar het midden met mat tot gevolg.
- Frédéric

Ronde 4

28 april 2017
WitZwartResultaatUitg
JonasDaan1-0 
DaanJonas0-1 
WannesTony0-1 
TonyWannes1-0 
NicoNick0.5-0.5 
NickNico1-0 
DavidMatteo1-0 
MatteoDavid0-1 
NelZoë1-0 
ZoëNel0-1 

Wannes in de eerste partij nochtans met groot voordeel, maar hij liet na af te werken.
Nick in de eerste partij met groot voordeel dat evenwel verzandde in remise door o.a. tijdsgebrek.
- Johan DB

Ronde 5

19 mei 2017
WitZwartResultaatUitg
JonasTony1-0 
TonyJonas0-1 
NicoDaan0-1 
DaanNico1-0 
WannesDavid0-1 
DavidWannes1-0 
NelNick0-1 
NickNel1-0 
MatteoZoë1-0 
ZoëMatteo0-1 

In de B-reeks had Jonas nog een halfje nodig voor de titel, maar hij maakte er 2 van en won zo het B-tornooi overtuigend en met het maximum. Proficiat!
Mooi 2e werden Tony, David en Daan, die de daddy's en Wannes net achter zich lieten. Nog een pluim verder voor Nel, Zoë en Matteo die vanuit stap 1 al meededen aan dit tornooi en al heel aardige speelden.
- Johan DB

top