Verslagen

A reeks: heenronde

Ronde 1

29 september 2017
WitZwartResultaatUitg
JorisBYE  
ArturRobert0-1 
SamuelJohan L1-0 
Johan DJonas1-0uitg
IsmetGaby0.5-0.5 
EmirFrederic1-0 
StevenDaan1-0uitg

Johan L verzeilde in een van de stokpaardje-openingen van Samuel en al in negen zetten was het pleit beslecht. Ismet en Gaby acteerden erg vlug en kwamen al rond negen uur in een eindspel met ongelijke lopers. Het pionnetje voorsprong voor Gaby maakte geen verschil. Emir ging op de koningsvleugel ten aanval, maakte daarbij naar eigen zeggen een onnauwkeurigheid die Frederic tegenkansen kon geven, maar uiteindelijk ging het toch mat met de torens op de h-lijn. Verwachte zege, maar niet van een leien dakje. De vrienden Artur en Robert werden al in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld. Maar heel vriendschappelijk ging het er (terecht) aan het bord niet aan toe. Artur verwierf duidelijk voordeel, maar had daarbij veel tijd verbruikt. Onder tijdsdruk ging hij vervolgens in de fout en Robert kon toch het volle punt binnenhalen.
Inhaalronde 20/10: Johan D-Jonas : 1-0 Eenzame partij met Frederic als toeschouwer. De partij was eerst gelijk opgaand, maar toen Jonas de verdediging van een centrumpion uit het oog verloor, was het evenwicht verbroken
Inhaalronde 15/12: Steven -Daan : Steven nam al vroeg veel meer ruimte in beslag en belette Daan om tot een vlotte ontwikkeling te komen.

Ronde 2

6 oktober 2017
WitZwartResultaatUitg
DaanBYE  
FredericSteven0-1 
GabyEmir uitg
JonasIsmet uitg
Johan LJohan D0-1uitg
RobertSamuel 1-0
JorisArtur 0-1

De Amateurs speelden spectaculair:
1) Allereerst Robert-Samuel: 1-0: Samuel opende zeer aanvallend, kwam een pion voor, had vier pionnen in het centrum maar verloor alsnog door een zeer sterke loper van Robert op g3!
2) Daarna Frederic-Steven: 0-1: Ik verloor verdiend. Steven zag een penning van de zwarte dame op mijn twee torens over het hoofd. Een uitstekende zet van Steven. De partij is nu in handen van Johan, en eventueel voor op de website, vele varianten waren mogelijk.
3) Vervolgens Joris-Artur 0-1: Hier won Artur algauw een stuk, Joris verdedigde zich nog, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen. Niettemin is hiermee voor Joris ook het toernooi gestart.
4) Als laatste kwamen Gaby en Johan L een remise overeen, 1/2-1/2 dus.
Conclusie: na 2 speeldagen sta ik dus weer eens met 0/2. Toch erg genoten: een clubavond zoals het hoort, spannende partijen & analyse achteraf.
- Frederic Inhaalpartij op 3 november tussen de Johannen L & D met winst voor laatstgenoemde. In een partij met lange tegen korte rokade kon Johan D eerst in de aanval gaan. Maar de verdediging brak slechts na een ongelukkige vingerfout: het verkeerd grijpen van een pion.
- Johan D

Ronde 3

13 oktober 2017
WitZwartResultaatUitg
ArturBYE  
SamuelJoris1-0 
Johan DRobert0-1uitg
IsmetJohan L1-0 
EmirJonas1-0 
StevenGaby1-0 
DaanFrederic0-1 

De jeugd deed zijn intrede met Jonas en Daan. Ze speelden goed maar misten de ervaring. Vandaar de zeges van Emir en Uw dienaar (ik had er wel 68 zetten voor nodig!)
Ismet won vervolgens van Johan L. Een licht stuk voor een pion bleek genoeg. Defensief tegenspel van Johan mocht niet meer baten.
De beste partij (volgens mij) werd bewaard voor het einde. Steven viel aan en won een licht stuk voor twee pionnen en won vervolgens op een fraaie wijze de partij van Gaby.

Samuel-Joris is zaterdag gespeeld : Joris kwam in de opening in de problemen. Hij speelde wel geen typische zetten, waardoor Samuel alert moest blijven. Het positionele voordeel bleek evenwel te groot.
Inhaalronde 15/12 - Johan D - Robert: Ik won in het middenspel een pion, evenwel zonder dat het evenwicht daardoor verbroken werd. Toen ik daarna een pion wegblunderde stond Robert wel beter gezien een verbonden vrijpion. Het was nog een lange weg, maar Robert werkte geduldig en heel secuur af.
- Frederic

Ronde 4

17 november 2017
WitZwartResultaatUitg
FredericBYE  
GabyDaan1-0 
JonasSteven0-1 
Johan LEmir0-1 
RobertIsmet1-0 
JorisJohas D0-1 
ArturSamuel1-0 

In een scherpe partij plaatste Robert een pion op g7, vlak voor Ismets koning. De verdediging van Ismet hield een tijd stand, maar toen de pion uiteindelijk verdween, won Robert de dame en de partij.
Verder was er behoorlijk weerwerk van de nieuwkomers. Jonas hield een tijdje gelijke tred, maar kwam later 2 pionnen achter tegen Steven. Die 2 pionnen werden vrijpionnen en uiteindelijk winnende pionnen.
Daan was maar een klein stapje verwijderd van remise tegen Gaby. In het middenspel had Daan zelfs licht voordeel, en pas in het dame-eindspel kwam Gaby een pion voor, maar ook toen was met 2 actieve dames een gelijkspel waarschijnlijk. Eťn verstrooid moment van Daan bezorgde Gaby alsnog de zege.
Tegen Joris kon ik wat te makkelijk een centrumpion veroveren, maar toen de partij vervolgens ingewikkeld werd met ongelijk materiaal, had Joris nog tegenkansen kunnen creŽren, maar hij acteerde net iets te weinig actief.
Inhaalronde 15/12 - Artur - Samuel: Scherpe partij waarin Artur een stuk achter kwam, maar Samuel met de lange rokade een verkeerde beslissing nam.
- Johan D

Ronde 5

1 december 2017
WitZwartResultaatUitg
SamuelBYE  
Johan DArtur1-0 
IsmetJoris1-0 
EmirRobert uitg
StevenJohan L1-0 
DaanJonas0-1 
FredericGaby1-0 

Vroege kortsluitingen zorgden ervoor dat alle partijen vlug in een definitieve plooi vielen. Ismet won het allervlugst, en hoewel vlak naast mij, heb ik niet gezien hoe het gegaan is. Jonas won een stuk met een aftrektruuk en Frederic profiteerde, eveneens met stukwinst, van een mislukt tussenzetje van Gaby. Tegen Artur won ik al vroeg de dame tegen 2 stukken, maar hij verdedigde daarna wonderwel en pas om half twaalf wist ik zijn stelling definitief te ontwrichten. Steven haalt ook zijn slag thuis tegen Johan L in uitgestelde regie (inhaalpartij op 8 december) en blijft daarmee op een gedeelde leidersplaats.
- Johan D

Ronde 6

12 januari 2018
WitZwartResultaatUitg
GabyBYE  
JonasFrederic0-1 
Johan LDaan1-0 
RobertSteven uitg
JorisEmir0-1 
ArturIsmet0.5-0.5 
SamuelJohan D0-1 

Jonas probeerde op de damevleugel onheil te veroorzaken, maar ging daarbij iets te onstuimig te werk. Daan speelde beheerst en kwam weer dicht bij een eerste punt. Johan L moest het onderste uit de kan halen, en bij na-analyse bleek dat Daan meer dan eens ruim voordeel binnen bereik heeft gehad. Nieuwkomer Joris had het zoals verwacht lastig tegen Emir, maar het werd toch een prettig onderonsje. Tegen Samuel dacht ik op twee manieren een stuk te kunnen winnen, maar er was er maar een, en de manier die ik koos was natuurlijk de verkeerde. Een onoordeelkundige lange rokade van Samuel bracht later dan toch de partij uit evenwicht. Artur en Ismet leverden een lange en hardnekkige strijd, waarbij Artur soms in het voordeel leek. Maar het interessante eindspel (met allerlei thema's als ongelijke lopers, randpion met verkeerde loper, mat zetten met paard en loper alleen) kreeg hij toch niet naar zijn hand gezet.
- Johan D

Ronde 7

19 januari 2018
Johan L
WitZwartResultaatUitg
Johan DBYE  
IsmetSamuel1-0 
EmirArtur  
StevenJoris  
DaanRobert0-1 
Frederic1-0 
GabyJonas  

Uw dienaar was voor de verandering zeer vlug klaar met zijn match. Na een "good old" koningsgambiet, die na enige zetten alsnog door Johan werd aangenomen, deed deze laatste een verkeerde dameszet. Mijn woest paard en een te vlugge zet met zijn paard ditmaal leidde tot een vlugge winst voor mij.... Daarna was het de beurt aan Ismet om te winnen. Na een "exchange variation" volgde stukkenruil. Nog later kwam Samuel een licht stuk achter... Ismet maakte dan geen fout meer en won de partij... Tot slot kon ook Robert het laken naar zich toe trekken. Een pen met loper op dame en koning leverde hem de dame tegen een loper op. Daan verweerde zich nog moedig en slaagde zelf zijn twee torens op de achterste rij te positioneren, maar het mocht allemaal niet meer baten... Na nog een stukwinst voor Robert gaf Daan op...
- Frederic

B reeks: herfst

Ronde 1

6 oktober 2017
WitZwartResultaatUitg
NelWannes0-1 
WannesNel0.5-0.5 
LukaMatteo0-1 
MatteoLuka0-1 
NickBYE  

De jeugd in de B-reeks verdeelde (min of meer) de punten. Het viel op dat de jonge schakertjes telkens sterk speelden met de zwarte stukken.

Ronde 2

3 november 2017
WitZwartResultaatUitg
MatteoWannes0ff-1 
WannesMatteo1-0ff 
NelLuka0-1 
LukaNel1-0 

Slechts 1 bord bij beloften waarbij Luka het laken 2x naar zich toe trekt.

Ronde 3

1 december 2017
WitZwartResultaatUitg
WannesLuka  
LukaWannes  
NelMatteo0-1 
MatteoNel1-0 

Nel stond 2x gewonnen, maar kon het niet afwerken. Matteo graaide zo toch nog de twee puntjes mee naar huis.

top