Verslagen

A reeks: heenronde

Ronde 1

29 september 2017
WitZwartResultaatUitg
JorisBYE  
ArturRobert0-1 
SamuelJohan L1-0 
Johan DJonas1-0uitg
IsmetGaby0.5-0.5 
EmirFrederic1-0 
StevenDaan1-0uitg

Johan L verzeilde in een van de stokpaardje-openingen van Samuel en al in negen zetten was het pleit beslecht. Ismet en Gaby acteerden erg vlug en kwamen al rond negen uur in een eindspel met ongelijke lopers. Het pionnetje voorsprong voor Gaby maakte geen verschil. Emir ging op de koningsvleugel ten aanval, maakte daarbij naar eigen zeggen een onnauwkeurigheid die Frederic tegenkansen kon geven, maar uiteindelijk ging het toch mat met de torens op de h-lijn. Verwachte zege, maar niet van een leien dakje. De vrienden Artur en Robert werden al in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld. Maar heel vriendschappelijk ging het er (terecht) aan het bord niet aan toe. Artur verwierf duidelijk voordeel, maar had daarbij veel tijd verbruikt. Onder tijdsdruk ging hij vervolgens in de fout en Robert kon toch het volle punt binnenhalen.
Inhaalronde 20/10: Johan D-Jonas : 1-0 Eenzame partij met Frederic als toeschouwer. De partij was eerst gelijk opgaand, maar toen Jonas de verdediging van een centrumpion uit het oog verloor, was het evenwicht verbroken
Inhaalronde 15/12: Steven -Daan : Steven nam al vroeg veel meer ruimte in beslag en belette Daan om tot een vlotte ontwikkeling te komen.

Ronde 2

6 oktober 2017
WitZwartResultaatUitg
DaanBYE  
FredericSteven0-1 
GabyEmir uitg
JonasIsmet uitg
Johan LJohan D0-1uitg
RobertSamuel 1-0
JorisArtur 0-1

De Amateurs speelden spectaculair:
1) Allereerst Robert-Samuel: 1-0: Samuel opende zeer aanvallend, kwam een pion voor, had vier pionnen in het centrum maar verloor alsnog door een zeer sterke loper van Robert op g3!
2) Daarna Frederic-Steven: 0-1: Ik verloor verdiend. Steven zag een penning van de zwarte dame op mijn twee torens over het hoofd. Een uitstekende zet van Steven. De partij is nu in handen van Johan, en eventueel voor op de website, vele varianten waren mogelijk.
3) Vervolgens Joris-Artur 0-1: Hier won Artur algauw een stuk, Joris verdedigde zich nog, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen. Niettemin is hiermee voor Joris ook het toernooi gestart.
4) Als laatste kwamen Gaby en Johan L een remise overeen, 1/2-1/2 dus.
Conclusie: na 2 speeldagen sta ik dus weer eens met 0/2. Toch erg genoten: een clubavond zoals het hoort, spannende partijen & analyse achteraf.
- Frederic Inhaalpartij op 3 november tussen de Johannen L & D met winst voor laatstgenoemde. In een partij met lange tegen korte rokade kon Johan D eerst in de aanval gaan. Maar de verdediging brak slechts na een ongelukkige vingerfout: het verkeerd grijpen van een pion.
- Johan D

Ronde 3

13 oktober 2017
WitZwartResultaatUitg
ArturBYE  
SamuelJoris1-0 
Johan DRobert0-1uitg
IsmetJohan L1-0 
EmirJonas1-0 
StevenGaby1-0 
DaanFrederic0-1 

De jeugd deed zijn intrede met Jonas en Daan. Ze speelden goed maar misten de ervaring. Vandaar de zeges van Emir en Uw dienaar (ik had er wel 68 zetten voor nodig!)
Ismet won vervolgens van Johan L. Een licht stuk voor een pion bleek genoeg. Defensief tegenspel van Johan mocht niet meer baten.
De beste partij (volgens mij) werd bewaard voor het einde. Steven viel aan en won een licht stuk voor twee pionnen en won vervolgens op een fraaie wijze de partij van Gaby.

Samuel-Joris is zaterdag gespeeld : Joris kwam in de opening in de problemen. Hij speelde wel geen typische zetten, waardoor Samuel alert moest blijven. Het positionele voordeel bleek evenwel te groot.
Inhaalronde 15/12 - Johan D - Robert: Ik won in het middenspel een pion, evenwel zonder dat het evenwicht daardoor verbroken werd. Toen ik daarna een pion wegblunderde stond Robert wel beter gezien een verbonden vrijpion. Het was nog een lange weg, maar Robert werkte geduldig en heel secuur af.
- Frederic

Ronde 4

17 november 2017
WitZwartResultaatUitg
FredericBYE  
GabyDaan1-0 
JonasSteven0-1 
Johan LEmir0-1 
RobertIsmet1-0 
JorisJohas D0-1 
ArturSamuel1-0 

In een scherpe partij plaatste Robert een pion op g7, vlak voor Ismets koning. De verdediging van Ismet hield een tijd stand, maar toen de pion uiteindelijk verdween, won Robert de dame en de partij.
Verder was er behoorlijk weerwerk van de nieuwkomers. Jonas hield een tijdje gelijke tred, maar kwam later 2 pionnen achter tegen Steven. Die 2 pionnen werden vrijpionnen en uiteindelijk winnende pionnen.
Daan was maar een klein stapje verwijderd van remise tegen Gaby. In het middenspel had Daan zelfs licht voordeel, en pas in het dame-eindspel kwam Gaby een pion voor, maar ook toen was met 2 actieve dames een gelijkspel waarschijnlijk. En verstrooid moment van Daan bezorgde Gaby alsnog de zege.
Tegen Joris kon ik wat te makkelijk een centrumpion veroveren, maar toen de partij vervolgens ingewikkeld werd met ongelijk materiaal, had Joris nog tegenkansen kunnen creren, maar hij acteerde net iets te weinig actief.
Inhaalronde 15/12 - Artur - Samuel: Scherpe partij waarin Artur een stuk achter kwam, maar Samuel met de lange rokade een verkeerde beslissing nam.
- Johan D

Ronde 5

1 december 2017
WitZwartResultaatUitg
SamuelBYE  
Johan DArtur1-0 
IsmetJoris1-0 
EmirRobert1-0 
StevenJohan L1-0 
DaanJonas0-1 
FredericGaby1-0 

Vroege kortsluitingen zorgden ervoor dat alle partijen vlug in een definitieve plooi vielen. Ismet won het allervlugst, en hoewel vlak naast mij, heb ik niet gezien hoe het gegaan is. Jonas won een stuk met een aftrektruuk en Frederic profiteerde, eveneens met stukwinst, van een mislukt tussenzetje van Gaby. Tegen Artur won ik al vroeg de dame tegen 2 stukken, maar hij verdedigde daarna wonderwel en pas om half twaalf wist ik zijn stelling definitief te ontwrichten. Steven haalt ook zijn slag thuis tegen Johan L in uitgestelde regie (inhaalpartij op 8 december) en blijft daarmee op een gedeelde leidersplaats.
Emir-Robert : 1-0. Volgens beide tenoren had Robert goede kansen, maar toen hij die niet te baat nam, keerde de partij in het voordeel van Emir.
- Johan D

Ronde 6

12 januari 2018
WitZwartResultaatUitg
GabyBYE  
JonasFrederic0-1 
Johan LDaan1-0 
RobertSteven uitg
JorisEmir0-1 
ArturIsmet0.5-0.5 
SamuelJohan D0-1 

Jonas probeerde op de damevleugel onheil te veroorzaken, maar ging daarbij iets te onstuimig te werk. Daan speelde beheerst en kwam weer dicht bij een eerste punt. Johan L moest het onderste uit de kan halen, en bij na-analyse bleek dat Daan meer dan eens ruim voordeel binnen bereik heeft gehad. Nieuwkomer Joris had het zoals verwacht lastig tegen Emir, maar het werd toch een prettig onderonsje. Tegen Samuel dacht ik op twee manieren een stuk te kunnen winnen, maar er was er maar een, en de manier die ik koos was natuurlijk de verkeerde. Een onoordeelkundige lange rokade van Samuel bracht later dan toch de partij uit evenwicht. Artur en Ismet leverden een lange en hardnekkige strijd, waarbij Artur soms in het voordeel leek. Maar het interessante eindspel (met allerlei thema's als ongelijke lopers, randpion met verkeerde loper, mat zetten met paard en loper alleen) kreeg hij toch niet naar zijn hand gezet.
- Johan D

Ronde 7

19 januari 2018
Johan L
WitZwartResultaatUitg
Johan DBYE  
IsmetSamuel1-0 
EmirArtur  
StevenJoris1-0 
DaanRobert0-1 
Frederic1-0 
GabyJonas1-0 

Uw dienaar was voor de verandering zeer vlug klaar met zijn match. Na een "good old" koningsgambiet, die na enige zetten alsnog door Johan werd aangenomen, deed deze laatste een verkeerde dameszet. Mijn woest paard en een te vlugge zet met zijn paard ditmaal leidde tot een vlugge winst voor mij.... Daarna was het de beurt aan Ismet om te winnen. Na een "exchange variation" volgde stukkenruil. Nog later kwam Samuel een licht stuk achter... Ismet maakte dan geen fout meer en won de partij... Tot slot kon ook Robert het laken naar zich toe trekken. Een pen met loper op dame en koning leverde hem de dame tegen een loper op. Daan verweerde zich nog moedig en slaagde zelf zijn twee torens op de achterste rij te positioneren, maar het mocht allemaal niet meer baten... Na nog een stukwinst voor Robert gaf Daan op...
Gaby speelde kwiek en drukte Jonas weg. Uiteindelijk kwam er een toren en loper en dan nog een loper aan te pas om Jonas' koning schaakmat te zetten.
Joris kwam een pion achter, en na afruil van de dames, kon Joris een "mat achter de paaltjes of een "back rank mate" niet meer vermijden
- Frederic

Ronde 8

9 februari 2018

Frederic kon in de opening Roberts pionnenstructuur verzwakken, maar in het middenspel kreeg Robert overwicht dankzij zijn actievere stukken, en zijn twee dappere paarden leidden naar mat. Steven trok vroeg ten aanval op de koningsvleugel. Artur nam een stukoffer wijselijk niet aan en hield zo de h-lijn gesloten. Bij de tegenaanval kon hij profiteren van Stevens koning in het midden.
- Johan DB

Ronde 9

16 februari 2018
WitZwartResultaatUitg
JonasBYE  
Johan LGaby0.5-0.5 
RobertFrederic1-0 
JorisDaan1-0FF 
ArturSteven1-0 
SamuelEmir1-0FF 
Johan DIsmet1-0FF 
WitZwartResultaatUitg
IsmetBYE  
EmirJohan D1-0 
StevenSamuel0-1 
DaanArtur0-1 
FredericJoris1-0 
GabyRobert0.5-0.5 
JonasJohan L0-1FF 

Daan versus Arthur
1.e4 - 6 Arthur geeft Daan de kans om goed uit de opening te komen als hij zijn aangevallen centrumpion opspeelt naar 5. De paardjes staan dan centraal, beide lopers hebben vrije doorgang.
Daan verdedigt voorzichtig de pion. Niettemin speelt hij er eentje kwijt na een afruil. Wanneer de witte dame en toren op dezelfde zwartvelddiagonaal verschijnen, zet Arthur zijn gedekte loper daar tegenover. Kwaliteitsverlies, omgezet iets later in stukverlies, beetje later in een achterstand van een volle toren. Na afruil begint Arthur te peuzelen aan de rest van de weerloze pionnen. 0- 1
Maar Daan is een goeie leerling. Dat bleek in een korte analyse achteraf. Als hij hier de juiste lessen uit trekt, zal hij gestadig verbeteren. (Gaby)

Johan L. versus Jonas
Dat is een beetje als wachten op Godot. We hebben net als in het toneelstuk veel gepraat over Jonas, dat deze brave borst het wel zou maken in het schaken, waar mag hij nu uithangen, moest Gaby hem soms ophalen? Normaal zou hij toch verwittigen? Maar ook in ons theater verscheen de hoofdfiguur niet. Besluit na n uur: 1 - 0, tenzij er overmacht in het spel is.
Voor Johan L. is dat meer dan een beetje sneu. Je wil graag een partij spelen op vrijdagavond en tot tweemaal naeen komt de opponent niet opdagen.
Dat moeten we in de toekomst echt zien te vermijden. 'k Neem mijn petje af voor Johan die deze situatie nog zeer sportief opnam. (Gaby)

Steven versus Samuel
Wellicht weer beducht voor een geprepareerde opening in de aard van kiest Steven voor 1.d4, gauw gevolgd door een pion op 4. Ik hoorde Samuel achteraf praten over geweigerd damegambiet. 'k Ben even gaan piepen. Om dan tot de constatatie te komen dat ik me beter niet zou verdiepen in dat onwaarschijnlijke kluwen. Robert eiste namelijk al meer aandacht op dan ik kon opbrengen. Om 10.45 u stond het 1 - 0. Niet voor Steven maar voor Sint-Truiden tegen Anderlecht. Na een plaspauze las Sif me de levieten omdat we het kleine zaaltje niet gebruikten, gelet op het beperkt aantal deelnemers. Deemoedig heb ik schuld bekend. Als wederdienst zette hij vervolgens de radio op VRT1-Sporza waar Peter Vandenbempt als vanouds tekeerging, veel heftiger bleek achteraf dan de spelers op het veld.
Op het speelveld boven wou Samuel vrede sluiten. Steven beantwoordde het remisevoorstel door gewoon verder te spelen. Het was niet zijn beste ingeving die avond. Nog een beetje later kregen we een eindspel: wit L +4 aaneengesloten pi's tegenover zwart, T+3pi. Zwarts' pionnen waren 3 losse flodders, maar eentje kreeg een vrijgeleide tot promotie. Opgave Steven en 0 - 1.
Op het moment dat we dit schrijven is Samuel druk bezig dat eindspel te analyseren. Misschien vernemen we hier nog iets over. Het was inderdaad een heel instructieve stelling met ongelijksoortig materiaal. (Gaby)
Steven vroeg me of ik de "French Defense" zou spelen, en ik antwoordde dat dat afhing van zijn opening. Steven nam de mogelijkheid weg door te openen met de "Queen's gambit". Een grootmeester sprak ooit de wijze woorden: "The best way to refute a gambit is to accept it." Maar dan zou ik in zijn voorbereiding meespelen, dus accepteerde ik die pion niet. Er werden 2 lopers en 4 paarden uitgewisseld, en tijdens dat proces veroverde ik een andere pion. Toen ik mijn koning verdedigde met mijn dame, besloot Steven om zonder dames verder te spelen. En hij kon 2 pionnen veroveren, waardoor hij toen 1 pion voorstond. Daarna werd er ook nog een paar torens van het bord verwijderd. Aangezien zijn extra pion een zwakke dubbelpion was, en we beiden nog een toren en loper hadden, schatte ik het bij een correct spel van beide kanten als een gelijkspel in. Ik bood na ongeveer 3 uur spelen een remise aan, maar Steven negeerde mijn voorstel en deed een volgende zet. Ik slaagde erin mijn loper en een paar pionnen in te ruilen voor zijn toren. In het eindspel nam ik zijn loper met mijn toren, waardoor zijn koning min of meer gedwongen was mijn toren te pakken. Maar daardoor kon zijn koning 1 van mijn pionnen niet meer tegenhouden om te promoveren tot een nieuwe dame. Met die nieuwe dame op het bord gooide Steven de handdoek in de ring. Wegens zijn chauffeur Gaby hadden we helaas geen tijd meer voor een analyse. (Samuel)

Gaby versus Robert
Ook hier een voorzichtige D-pion opening. 1.d4 d5 met wits pionnetjes op 3 en e3. Zwart haalt een breekijzer boven met 5. Na het opspelen van zijn h- en g-pionnen acht Robert de korte rokade te riskant en kiest hij voor 0-0-0. Het komt hem op een pion te staan. Wit heeft het iets makkelijker spel, maar het is verre van gewonnen tegen een kerel als Robert. Het remisevoorstel van Gaby neemt
Robert gretig aan: 0.5-0.5 . (Gaby)

Emir versus Johan D
Na de opening had ik een kwaliteit voor twee pionnen, maar vooral had Emir een sterk paard in het centrum. Om de overmacht aan pionnen te slopen gooide ik een stuk in de vijver, maar dat leverde maar 2 i.p.v. de beoogde 3 pionnen. Daarmee was het vet van de soep, voor Emir : in de soep.
-Johan Db

Frederic versus Joris
Joris verwierf vlijtig een pionnetje, maar Frederic lanceerde daarna een gewiekste tegenaanval die beslissend bleek.

Ronde 10

2 maart 2018
BYE
WitZwartResultaatUitg
Johan L  
RobertJonas  
JorisGaby  
ArturFrederic0.5-0.5 
SamuelDaan  
Johan DSteven  
IsmetEmir  

Hier een remise na 57 zetten. Na vroege damesruil en nadat Artur eveneens een mat doorzag, kwam hij een pion voor, die door Uw dienaar fluks werd teruggewonnen. In een eindspel met paard tegen loper, offerde ik uiteindelijk mijn paard op: een blote zwarte koning tegen een witte koning, een randpion en een loper met de verkeerde kleur (ander kleur dan het promotieveld) zorgde ervoor dat een remise dus onvermijdelijk werd (dat was tegen 23h15)
- Frederic

Ronde 11

16 maart 2018
WitZwartResultaatUitg
EmirBYE  
StevenIsmet0-1 
DaanJohan D0-1 
FredericSamuel1-0 
GabyArtur0.5-0.5 
JonasJoris1-0FF 
Johan LRobert0-1 

Een veelbelovende stelling voor Steven wist Ismet alsnog te doen kantelen. Daan had een moment stukwinst in de hand, maar miste de goede voortzetting en in de verwikkelingen daarna kon ik de bovenhand nemen. Gaby overzag een mat in 2 of 3 (?) en Artur, die het wl had gezien, nam daarna dan ook gretig Gaby's remise-aanbod aan. Johan L had een tijd materieel voordeel, de stelling was onduidelijk, maar Robert liet zich niet van de wijs brengen en trok het laken naar zich toe. Frederic speelde wit aanvallend en toen Samuel zeer vlug een g-pion en zijn h-pion opspeelde om zijn loper te pareren, kon Frederic met een pion meer en vervolgens met zijn pion op f7 het laken naar zich toe trekken.
- Johan D

B reeks: herfst

Ronde 1

6 oktober 2017
WitZwartResultaatUitg
NelWannes0-1 
WannesNel0.5-0.5 
LukaMatteo0-1 
MatteoLuka0-1 
NickBYE  

De jeugd in de B-reeks verdeelde (min of meer) de punten. Het viel op dat de jonge schakertjes telkens sterk speelden met de zwarte stukken.

Ronde 2

3 november 2017
WitZwartResultaatUitg
MatteoWannes0ff-1 
WannesMatteo1-0ff 
NelLuka0-1 
LukaNel1-0 

Slechts 1 bord bij beloften waarbij Luka het laken 2x naar zich toe trekt.

Ronde 3

1 december 2017
WitZwartResultaatUitg
WannesLuka  
LukaWannes  
NelMatteo0-1 
MatteoNel1-0 

Nel stond 2x gewonnen, maar kon het niet afwerken. Matteo graaide zo toch nog de twee puntjes mee naar huis.

top