Nieuws

Ivo-tornooi

27 juni 2017

Deze zomer verhuist Ivo en hij zegt alzo ook Izscha vaarwel. "Jammer" laat hij weten, ook jammer voor Izscha natuurlijk. Een fatsoenlijk afscheid leek ons gepast met nog een extra-clubavond, een "Ivo-tornooi".
Vrijdagavond 30 juni om 20.00u in ons lokaal in De Vagant. 5 ronden rapid 15' pppp. (einde rond 22.00u - 22.30u)
Uiteraard iedereen zeer welkom, zeker ook Bogdan, Jonas, Daan, Xander, Tony, David, die het afgelopen jaar bij Ivo de schaaklessen stap 3 volgden.

Jeugdtornooi Landegem

24 juni 2017

Matteo, Ivo en David aan de slag. Prima, want tornooien spelen : dé manier om schaker te worden.
Steeds zijn op jeugdtornooien wel veel van de sterkste jeugdspelers aanwezig. Ervaring opdoen en bijleren is dan dus de boodschap. En ook je amuseren natuurlijk.

Matteo (-8) kwam het best uit de verf : 3,5/9 is heel goed voor zijn eerste tornooi - en er zat zeker een 50% score in (tussenscore van 3,5/6). Ivo en David verging het wat minder, maar ongetwijfeld hebben ze heel wat opgestoken.

Nog welbedankt aan de rijdende mama's!

Alle resultaten via de vrijschaker

Vriendenmatch Waregem

26 mei 2017

Vrijdagavond zijn wij dus, gaby, laurens, frederic, robert, arthur en ikzelf afgezakt naar Waregem voor het rapidtornooitje.
Truwant wint bij wijze van spreken op één been, de Izegemnaren scoren als volgt:

 • Laurens 3,5 op 5
 • Jvdb en Robert 3
 • Fre 2,5
 • Gaby 2
 • Arthur 1
Een schitterende prestatie van Laurens die zowaar tegen de winnaar een mat in 1 over het hoofd ziet, anders zou hij zowaar in de top 3 geëindigd zijn.

Enfin, leuk tornooitje met 42 deelnemers en allicht voor herhaling vatbaar, volgens inrichter Bart De Schepper.
Foto's via facebookpagina

Izegemse schaakdag

20 mei 2017

Rapidtornooi met in totaal 14 ploegen = 56 deelnemers.
A-reeks werd gewonnen door KOSK, (B-reeks was voor Gistel, C-reeks voor KOSK 3)
De 2 Izegemse ploegen waren op papier de 2 minste ploegen uit het tornooi en eindigden na verdienstelijk verweer en enkele goede partijen toch op de voorlaatste en laatste plaats.

Snelschaakkampioenschap werd gewonnen door Bruggeling Mauro(?). Onder de 22 deelnemers waren ook enkele Izegemnaars. Johan V in zijn elo-categorie en Ivo en een immer enthousiaste Jonas in hun jeugdcategorie gingen met een geldprijs lopen. Alleen Frederic bleef met lege handen.

Alle uitslagen in detail (hopelijk spoedig) op de site van de West-Vlaamse Schaakliga

Een goede samenwerking met de verantwoordelijken van de Liga zorgde voor een vlot verloop van de 2 tornooien.

Tot slot nog een hartelijk woord van dank voor de talrijke medewerkers vanuit of van rond Izscha. Kurt en Ivo en Carine zetten de speelzaal klaar. Achter de bar stonden Carine en Guy 's middags paraat (eigenlijk ook al van 's morgens om de bar te installeren). Annelise, Lennert en Philip deden de namiddagshift. Nicole, Griet en Tarcis vervulden de croque-shift en Lieselot de avondshift. Johan V inde de inschrijvingsgelden van de tornooien. Tenslotte nog een uitdrukkelijk dankjewel voor het (soms zware/vuile) opkuiswerk aan Lieselot, Ivo en Frederic tot na middernacht!

Jeugdschaak: afsluit seizoen

20 mei 2017

18 jonge schakers voor het slottornooitje van het seizoen. Veel strijd en veel discipline
We feliciteren winnaar Daan met 4/4, verder ook de beste van stap 2 : Liam en Henri. Beste van stap 1+ was Marit, en Lennert haalde het meeste punten van stap 1.
Maar we feliciteren graag elke jeugdschaker, want iedereen speelde sportief en met volle inzet, het belangrijkste.
Na afloop kregen de jongelui een klein prijsje en een aandenken aan het afgelopen schaakseizoen (met dank aan Gaby voor het maken daarvan). Dank ook aan Ivo voor de tornooileiding.

Clubkampioenschap: laatste ronde

19 mei 2017

In de B-reeks had Jonas nog een halfje nodig voor de titel, maar hij maakte er 2 van en won zo het B-tornooi overtuigend en met het maximum. Proficiat!
Mooi 2e werden Tony, David en Daan, die de daddy's en Wannes net achter zich lieten.
Nog een pluim verder voor Nel, Zoë en Matteo die vanuit stap 1 al meededen aan dit tornooi en al heel aardige speelden.

Interclub: 11e en laatste ronde

23 april 2017

Voor de uitslagen en verslagen kun je hier terecht.
Als afsluiter een woordje van de interclub-verantwoordelijke, Stefaan:

De eerste ploeg eindigde een stuk hoger dan voorzien en heeft enkel tegen de rechtstreekse titelkandidaat verloren. Voor het seizoen begon wist ik al dat ik de laatste ronde niet kon spelen en had ons tot doel gesteld om zeker na ronde 10 'gered' te zijn. De redding was halfweg het seizoen al binnen en de titel was binnen handbereik. Enkel in de onderlinge confrontatie tegen Doornik liep het verkeerd. Kampioen zijn is leuk, maar aan de andere kant is het maar de vraag of ons dat als club veel zou vooruit helpen. Als er dan geen 2 nieuwe spelers bijkomen, dan komt ploeg 2 in gevaar en kan promotie uiteindelijk een stap achteruit zijn.

Ploeg 2 deed wat het kon. Met het inzetten van de jeugd kan ons dat in de toekomst meer kwaliteit opleveren. Dank aan Frederic als ploegkapitein, die de administratieve zorgen op verplaatsing op zich nam.

- Stefaan

Krekeltornooi Tielt<+/h4>

21 april 2017

Behalve de obligate fles wijn voor elke deelnemer konden geen van de 7 Izegemse deelnemers een prijs wegkapen, zelfs niet bij de tombola.
Einduitslag via http://www.pionniers-tielt.be/media/1854/krekeltornooi-2017-einduitslag.pdf.

Belgisch jeugdkampioenschap

9-15 april 2017

Van 9 tot 15 april was er opnieuw BJK. Het was weer een supertoffe week met veel schaken en nieuwe vrienden. Zowel Ivo als ik haalden 2.5 op 9 (3 remises en 1 bye). We speelden allebei mooie wedstrijden tegen sterkere spelers, maar we blunderden ook vaak tegen zwakkere spelers. Ik zou zeker iedereen aanraden om mee te doen, want je kan er veel bij leren. De hele dag door lopen er enkele vriendelijke mensen van de West-Vlaamse Liga die je zeker willen helpen bij het analyseren van partijen. Kortom is het BJK een week vol schaken en plezier. Alle details via www.bjk2017.be.
- Laurens

Clubkampioenschap

14 april 2017

Johan Vandenbussche is de clubkampioen 2016-2017! Van harte proficiat!
In de voorlaatste ronde versloeg hij zijn rechtstreekse rivaal Johan DB en met 2.5 punten voorsprong beklimt hij nu voor de 5e keer het hoogste schavotje. Daarmee komt hij in de erelijst op gelijke hoogte als Jan Feys.

Daarnaast ook een inhaalpartij te vermelden bij de beloften: de ontmoeting tussen Matteo en Nico eindigt twee keer in het voordeel van Nico.

West-Vlaamse Interclub: ronde 5

7 april 2017

De laatste ronde in de West-Vlaamse interclubs werden aangevat met nog een sprankeltje hoop op de titel. De Brugse ploeg dacht daar anders over en stuurde Izegem met slechts 1 winstpartij naar huis. Toch een puike prestatie van onze ploeg die het dit seizoen toch met brons een ereplaats kon behalen. De eindstand:

#PloegBPMP
1Knokke 2494
2Dolle Torre473.5
3Izegem393
4Oostkamp 2402
5Oostende 2381.5
6Tielt351.5
7Kortrijk321.5

Clubkampioenschap: inhaalpartijen

5 april 2017

Gaby-Johan D 0-1 : Na een loos maneuver met mijn a-pion kwam Gaby in het voordeel en hij miste verder misschien wel een paar keer de winst. In het diepe eindspel en na 78 zetten kon ik toch nog het hele punt binnenhalen na wat 'medewerking' van Gaby. 'Op een diefje' heet zoiets.
Johan V-Ivo 1-0 : Johan had licht voordeel maar dit omzetten in winst was tegen een goed verdedigende Ivo nog een hele kluif, en lukte slechts in het late middenspel.

Op 14 april komt de grote slag om de titel van clubkampioen 2017: Johan D & Johan V kruisen de degens. Variant-D heeft een kletterende overwinning nodig om nog kans te maken op de titel, terwijl de variant-V aan een half puntje genoeg heeft om de titel voor de 5e keer op zijn naam te schrijven!

Nieuwe elo's

1 april 2017

Nieuwe ratings op 1 april, zie op de site van de KBSB. Laurens is een opmerkelijke klimmer met +83, terwijl Frederic een frisse duik neemt met -86.

Clubkampioenschap

31 maart 2017

Derde ronde in de play-offs en het B-lente-tornooi.

Izscha promo filmpje

27 maart 2017

Als uitsmijter voor vandaag het knappe werk van Ivo: een promo filmpje voor de club dat mag gezien worden! Schitterend! (sorry dat het veel te laat zijn weg naar de site gevonden heeft, maar ik bekijk mijn messenger zo ongeveer twee maal per jaar :p)

Interclub: ronde 10

26 maart 2017

Voorlaatste ronde in de interclubs: de strijd is bijna gestreden. Beide ploegen kunnen tevreden zijn: Izegem 1 wint terug en de tweede plaats in de reeks is bij deze een feit.
Izegem 2 kan nog een puntje sprokkelen tegen Oostende 5 en brengt het totaal op 3. Een verslagje.

Clubkampioenschap

24 maart 2017

We zijn 2 rondes ver in de play-offs van de A(mateur)-reeks. In play-off 1 valt er maar 1 partij te noteren: een remise tussen Gaby en Laurens. Gaby is zo vriendelijk geweest deze te delen met de wereld. Je kan de partij hier nog eens kunt naspelen met bijhorende analyse en commentaar van Gaby.

In play-off 2 zijn ze intussen wel lekker actief geweest: alle partijen werden netjes gespeeld. Voor de huidige stand en de verslagen kun je op de gebruikelijke plek terecht.

In het B(eloften)-lentetornooi speelden Wannes en Nick reeds hun partij uit ronde 3. Wannes kon tweemaal het laken naar zich toetrekken.

Interclub: ronde 9

12 maart 2017

Het is van uw vrienden dat je 't moet hebben... zullen ze in Tielt gedacht hebben: zowel Izegem 1 als Izegem 2 (eindelijk die nul van het bord!) halen de overwinning binnen tegen onze buren. Wie het nog eens wil nalezen.
Op vrijdag 21 april gaat het Krekeltornooi door en reken maar dat ze op revanche uit zullen zijn. Tenandere een heel prettig (individueel) tornooi, deelname laten weten aan Johan D voor 14 april.

Clubkampioenschap: inhaalronde

10 maart 2017

A : Ivo-Johan V 0-1 : Ivo opende behouden, het opspelen van zijn pionnen aan de koningsvleugel bracht enige zwakte teweeg en Johan V profiteerde hier aardig van. Johan eindigt de heenronde zo met het maximum van 9/9 en start in duidelijke pole-positie aan de play-offs.
De kalender voor de play-offs is bij deze ook bekend!
B : Matteo-Nel 2-0 : Nel leek de eerste partij te zullen winnen, maar Matteo kon het toch nog rechtzetten. In de tweede partij ging hij op zijn elan verder.

Jeugdschaak: tornooitje

4 maart 2017

Gaby sprong in de bres om voor een even aantal deelnemers te zorgen. Iedereen speelde goed maar Bogdan werd de eindwinnaar. Deborah eindigde als eerste meisje en toont aan dat ze al goed kan schaken!

Vrijetijdsbeurs Izegem

3 maart 2017

Op het vlak van belangstelling was het eerder magertjes. Dat was zo bij alle standjes. Gelukkig gaven een aantal van onze leden nog gehoor aan de oproep om eens langs te komen.
In de namiddag kwam er wel wat volk. Die namen plaats aan de tafeltjes, zaten er te babbelen, aten taart en dronken koffie (1 euro) en lieten de standjes voor wat ze waren.
Het was best gezellig, daar niet van, maar of we nog al die moeite moeten doen in de toekomst is maar de vraag. Op het vlak van promotie is de winst wellicht onbestaande.
Daarom mijn voorstel: we doen er misschien nog aan mee, maar we nemen de gelegenheid te baat om daar een toernooitje te spelen. Er was ginds een groepje dat een soortement indoor-petanque speelde met leren balletjes en die amuseerden zich kostelijk. Kunnen we volgende keer beter ook doen. Ons amuseren, bedoel ik, niet overlopen naar de petanque, natuurlijk. Vanzelfsprekend leg ik me neer bij de mening van de meerderheid van het bestuur.
Wellicht is het vrije tijdsaanbod al veel te ruim en zit niemand echt te wachten op zo'n beurs. Er zijn voldoende andere kanalen.
Niettemin, hartelijk dank aan onze voorzitter Tarcis, Frédéric, Ivo , Trees, de families van Daan en Samuel & al wie daar langs kwam (Sorry aan wie ik nu niet direct op de naam kan komen).
Jullie inzet was een beter resultaat waard.

Het meest opmerkelijke van heel de beurs was de papegaai van de pa van Samuel. Die stal de show. "Goeie morgen" zei die om kwart voor vijf 's avonds. Tijd om op te kramen, dacht ik.

Voor enkele sfeerbeelden : zie hier.

Clubkampioenschap

3 maart 2017

Toen we aankwamen om 19h15 sijpelden de spelers binnen en konden we om 19h30 beginnen. Het werd weer een geslaagde avond voor de youngsters. Alleen nog wat trager leren spelen: 25 minuten is toch redelijk lang, niet?
Een aantal inhaalpartijen uit de A-reeks: Mattijs-Gaby 0-1, Johan V-Steven 1-0, Samuel-Gaby 1-0 (!) en Steven-Laurens 0.5-0.5
Verrassing : Samuel peuzelde na Steven nu ook Gaby op: een mat met de dame op twee passen voor een blote koning en dat opnieuw in minder dan 20 zetten...
Om 23h45 dan eindelijk de beslissing van Johan V tegen Steven: een pion meer en vervolgens een loper en een doorgebroken vrijpion beslisten de wedstrijd: ook deze partij wint Johan.
Dat zorgt dat Laurens als 4de doorgaat. Nu nog de 5de man: Frederic of Gaby?

West-Vlaamse interclub: ronde 4

24 februari 2017

Na een lange winterstop de Izegemse ploeg terug aan de slag in de West-Vlaamse interclubs. Een knappe overwinning tegen Oostkamp 2 om 2017 te starten.

Clubkampioenschap

24 februari 2017

A : Samuel-Steven 1-0. In de strijd tussen de 2 nieuwkomers won Samuel. Steven veroverde weliswaar een toren, maar ondertussen had Samuel zijn geschut op de zwarte koningsstelling gericht en kon hij die oprollen.
B : Tony-Nico : 2-0. Tony zette zijn ambitie kracht bij door in een vooruitgeschoven match opnieuw 2 op 2 te scoren.

Interclub: ronde 8

19 februari 2017

Onze eerste ploeg spoelt de nederlaag van vorige week door met een fris glas "Waregemse". Met een ruime 3-1 zege nestelt Izegem 1 zich mooi op de tweede plaats in het klassement.
De kansen voor Izegem 2 om hun eerste punt binnen te slepen, beginnen wat gering te worden: deze keer een nederlaag tegen Pion 68. Laurens was aan de beurt om de eer te redden met een half puntje.

Clubkampioenschap: ronde 9 (A)

17 februari 2017

De strijd in de heenronde is bijna gestreden! De spannende strijd om play-off 1 komt er aan (die in het voetbal is maar klein bier daartegen) met nog een aantal inhaalpartijen. Ivo, Johan V en Johan D zijn al zeker van een plaatsje bij de eerste 5. Voor de andere 2 plaatsen gaat het tussen Laurens, Gaby en Steven. De kansen van Frederic zijn van rekenkundige aard. Verslag van de 9e ronde.

Interclub: ronde 7

12 februari 2017

Izegem 1 moet zijn kansen om kampioen te spelen dit seizoen wat bijstellen na verlies tegen de huidige leider in de stand. Naar eigen zeggen van de ploegkapitein "is er nu een mirakel nodig".
De tweede ploeg moet jammer genoeg opnieuw de duimen leggen en ditmaal tegen de Roeselaarse buren. Uitschieter is Frederic die oudgediende Pauwel De Blauwe een vol punt afsnoept. Verslagen hier terug te vinden.

Vlaams jeugdkampioenschap

11 februari 2017

Zaterdag was de laatste van 3 dagen Vlaams jeugdkampioenschap in Mechelen. Heel verheugend dat 5 leden van Izscha zich hadden kunnen plaatsen voor dit sterke tornooi, en dan nog eens alle 5 deelnamen.
Naar ik meemaakte en vernam, was het voor allen een erg prettige belevenis. Geen van de Izscha-jeugdspelers haalde weliswaar de helft, maar iedereen verzamelde hier en daar wel vrolijk wat puntjes.
De Izegemse resultaten:

 • -18-20: Ivo 2,5/9, Laurens 3/9 (Vlaams jeugdkampioen werd Leon Dee uit Mechelen)
 • -14: Bogdan 3/9
 • -12: Jonas 3,5/9
 • -8 : Luka 2,5/7

Clubkampioenschap: inhaalronde

10 februari 2017

Amateurs : Laurens-Mattijs (uit ronde 1) : 1-0. Mattijs rokeerde kort, Laurens lang en een scherpe strijd leek zich aan te kondigen. Maar met c6 ging Mattijs in de fout en toen even later zijn dame op het trottoir verscheen was het direct beslist.

Vlaams jeugdkampioenschap

4 & 5 februari 2017

Afgelopen weekend kwamen 4 van onze jeugdspelers (Bogdan, Jonas, Laurens, Ivo) in actie op het Vlaams kampioenschap in Mechelen. Een stevig tornooi, sowieso, tegen de sterkste afgevaardigden van de verschillende provincies. Niettemin kon ik de eerste dag en de 2e ronde vaststellen hoe geen van de Izegemspelers verloor. Een zowaar vrolijk moment! Alle 4 sprokkelden ondertussen hier en daar hun puntjes. Jonas heeft na 2 dagen de beste Izegemse score met 2,5/6. Alle info via http://tsmschaakklub.info/ en "JVV2017".

Volgende zaterdag voegt Luka zich als als 5e bij de Izscha-delegatie in het 1-daags tornooi -10 jaar.

Nog een hartelijk woordje van dank voor de chauffeurs : Philip en Annelise (ouders van Laurens), Carine (mama van Jonas), Gaby. Zo kunnen we in onderlinge afspraak en met beurtrol onze jonge karwaten laten schaken en deelnemen aan de jeugdtornooien.
- Johan DB

Clubkampioenschap

3 februari 2017

10 deelnemers aan het Beloften-lente-tornooi: Daan, Wannes, Nico, Nick, Jonas, Tony, David, Matteo, Nel, Zoë. Bijzondere pluim voor de dappere deelname van Zoë, Nel en Matteo (uit stap 1 of 1+)! Volg de linkjes voor de stand en de uitslagen!

In de A-reeks zijn we bijna door de heenronde. Er heerst nog een verbeten strijd om de laatste plaatsjes in de play-offs. Een verlagje van de 8e ronde.

Interclub: ronde 6

29 januari 2017

Na een verdiende pauze duiken onze beide interclubploegen er weer in.

Izegem 1 kreeg Gent 6 op bezoek en deed wat het aan het begin van het seizoen beloofde: winnen! Stellen dat we er goed voor staan met een 6 op 6 is een understatement. Op de partijen-pagina kun je trouwens nog eens het minatuurtje naspelen dat Johan Vdb uit zijn mouw schudde.

Izegem 2 kreeg nog maar eens een ploeg uit Brugge voor de kiezen: het zag er op een bepaald punt allemaal goed uit, maar de geringe voorsprong in materiaal op de 4 borden kon niet verhinderen dat enkel Laurens winst kon laten optekenen (tegenover 3 verliespartijen).

Volledige verslagen van de reporters ter plaatse kun je terugvinden op de gebruikelijke plaats.

Clubkampioenschap: ronde 7

20 januari 2017

Twee partijen uit de zevende ronde en eentje uit ronde 9 op het programma in de A-klasse van het clubkampioenschap.
Het werd een korte clubavond o.m. door Gaby en Laurens die welhaast in blitz-tempo acteerden. Samuel offerde meteen op f7: interessant, maar niet correct. Ik kon vervolgens maximaal profiteren van een aftrekschaakje. Johan V kneep Gaby zachtjes maar kordaat achteruit en Gaby wachtte niet op de volledige omknelling om het doek te gooien. Frederic verwierf tegen Laurens licht voordeel en trad het eindspel in met een pluspionnetje. Na wederzijdse onnauwkeurigheden viel er plots een eeuwig schaakje uit de kast.

Jeugdtornooi: foto's

14 januari 2017


16 Izscha-jeugdschakers gingen aan de slag op het interne jeugdtornooitje afgelopen zaterdagvoormiddag. Concentratie en inzet alom, op de gevoelige plaat genomen door Gaby.
De stap-3-ers streden logisch om de zege: in een fel bevochten duel haalde Jonas het van Tony. Prima resultaat zagen we ook van Luka en Matteo. Maar eigenlijk deed iedereen zijn best :hoffelijk, gedisciplineerd, enthousiast.

West-Vlaamse schoolschaakkampioenschappen

14 januari 2016


Deelname met 3 ploegen van de basisschool Heilige Familie (Bosmolens). Eeb uitgebreid verslag vind je hier terug.
De resultaten van de Izegemse schaakleden:

 • Daan won 6 van de 8 partijen op bord1 bij ploeg 1
 • Deborah haalde een score van 2,5 op 8 op bord1 bij ploeg 2
 • Lennert won 4 van de 8 partijen op bord2 van ploeg 3
- Nick

Clubkampioenschap: ronde 6

13 januari 2016

Ivo moet tegen Gaby zijn eerste halfje prijs geven. Maar het moet toch gezegd worden: met nog steeds geen enkele verliespartj (enkel Johan V kan hetzelfde zeggen) staat hij nog steeds aan de leiding van het klassement in de A-reeks! Een verslag over deze en de andere partijen uit deze zesde ronde hier.
Voor de volledigheid het huidige klassement:

PlaatsNaamELOPuntenGespeeld
1Ivo14445.56
2Johan V178655
3Johan D17284.56
4Gaby13562.55
5StevenNG2.55
5Frederic130926
7Mattijs113925
7Johan L11501.57
7Laurens12771.54
10SamuelNG05

Jeugd

11 januari 2017

Op 3 februari start het nieuwe clubkampioenschap voor beloften: speciaal voor jeugdspelers en volwassenen met nog wat minder ervaring. Inschrijven kan bij Johan DB tot uiterlijk 28 januari.

Ook de lessenreeksen voor de jeugdspelers nemen terug aanvang: alle info terug te vinden op de jeugdpagina.

Clubkampioenschap: inhaalronde

6 januari 2017

Laurens - Johan L (uit ronde 5) 0,5-0,5 : Voorzichtigheid troef en na 20 zetten werd al vrede gesloten.
Johan V - Samuel (vooruitgeschoven uit ronde 6) 1-0 : Samuel kwam met voordeel uit de opening met sterk paard tegen slechte loper. Zijn te voortvarende aanval leek een kwaliteit te winnen, maar in plaats kon Johan met een tussenzet-penning materiaal winnen. Meteen lag de weg open naar winst.

Jeugdtornooi Oostende

3-6 januari 2017

Ivo beet de spits af in 2017 door deel te nemen aan het jeugdtornooi in Oostende. Hij sluit een moeilijk tornooi af met tweemaal remise en een bye, goed voor 2 punten. Zie ook www.oycm.be/uitslagen voor de uitslagen!

Jeugdtornooi Brugge

27-28 december 2016

Dappere deelname van Tony : bij de -14 jaar wellicht de enige met nog maar een half jaar schaakles achter de rug. Hij hield het op 1/7, veel bijgeleerd en het enthousiasme voor het schaken bleef onaangetast. Ook nog wel last van de typische jeugdkwaal : te vlug spelen. Papa Guy hield het ook bij 1 punt : op 3, want kon de 2e dag niet meer meedoen. Zelf bleef ik steken op 3/7.
- Johan DB

Clubkampioenschap

16 december 2016

Twee inhaalpartijen werden afgewerkt:

Uit ronde 3 wint Johan D zijn match tegen Johan L. Johan L had zich vermomd als de goede Kerstman (volgens Johan D) en gaf deze laatste direct een pakje met strikje rond.

Uit ronde 4 komen Gaby en Frederic samen aan het bord. Een pionnenstrijd op de koningsvleugel leverde Gaby het loperpaar op (tegen het "paardpaar" van Frederic) en ruimtelijk voordeel. Nadat Frederic lang gerokeerd had, gooide Gaby de boel open en de zwarte koning raakte in nauwe schoentjes, waarna Gaby het punt binnen kon rijven.

Clubkampioenschap

9 december 2016

Twee inhaalpartijen en een vooruitgeschoven partij uit ronde 7.
(R4) Mattijs-Samuel 1-0: Mattijs behaalde zijn eerste zege met een aanval met dame en loper na een aanval van Samuel te hebben afgeslagen.
(R5) Frederic-Johan V 0-1: Johan verdedigde secuur en op de 25ste zet verspeelde Frederic een pion op de damevleugel. Na afruil van de dames geraakte Frederic uiteindelijk in Zugzwang : koning tegen koning met 4 tegen 5 pionnen.
(R7) Steven-Johan L 1-0: Steven leek eerst makkelijk te gaan winnen maar plots kwam Johans dame gevaarlijk opzetten. Hij won uiteindelijk toch nog omdat Johans zwarte koning te onbeschermd in het midden van het bord stond.

Interclub: ronde 5

4 december 2016

Onze beide interclub-ploegen gaan de winterstop in. De eerste ploeg boekt opnieuw een overwinning, zij het in mineur. Twee van de spelers van Knokke kwamen niet opdagen, waar ook de anderen van hun ploeg van opkeken. Izegem 2 krijgt terug verliespunten aangesmeerd. Frederic speelt evenwel de match van zijn leven en blikt zomaar eventjes een tegenstander in die 500 elo-punten hoger gekwoteerd staat! Volledige verslagen hier.

Clubkampioenschap

2 december 2016

Belangrijker dan het nieuws rond Magnus: Daan is hersftkampioen in de B-reeks van het clubkampioenschap! Proficiat!
In de A-reeks maar 2 partijen te noteren: Johan DB wint van Steven, Ivo gaat verder op zijn elan en deze keer is Mattijs het slachtoffer van dienst.

Magnus Carlsen blijft wereldkampioen!

30 november 2016

Na de 6-6 in de normale partijen viel de beslissing vorige woensdag in de tie-break met rapidpartijen (25' pppp + 10" extra per zet). De eerste partij werd remise, in de tweede partij ontsnapte uitdager Karjakin wonderbaarlijk met pat! De derde partij won Carlsen en in de 4e en laatste partij moest Karjakin dus alles of niets spelen. Het werd niets en de match werd bezegeld met een bijzonder fraai dameoffer. Karjakin kon Carlsens dame op 2 manieren slaan, maar telkens volgde onmiddellijk mat!

Interclub: ronde 4

27 november 2016

De eerste ploeg begint zich stilaan vast te bijten in de hoogste regionen van hun klassement. Met hun winst tegen Landegem 2 verstevigen ze hun positie en begint met stilaan te dromen van eindwinst. De tweede ploeg vaart minder wel en moet terug een nederlaag slikken. De heren moeten collectief de handdoek gooien, terwijl de dame in het gezelschap gelukkig de eer kan redden. Standen en verslagen op de gebruikelijke plaats te vinden!

Clubkampioenschap

25 november 2016

Veel uitstel en maar 2 gespeelde partijen: Johan D wint van Laurens, Ivo komt alleen aan de leiding van het klassement na winst tegen Johan L.
Volgende week gaan Wannes en Daan de strijd aan voor de herfsttitel in de B-reeks. Succes gewenst aan beiden!

West-Vlaamse interclub: ronde 3

18 november 2016

Een vlotte Izegemse overwinning tegen Oostende, een verslagje. Goed op weg naar de titel?

Jeugd

11 november 2016

We verwelkomen 2 nieuwe jeugdschakers : Zoë, kleindochter van Elly en Johan van 't Damberd, en David die elders al een schaakbasis verwierf en aansluit bij stap 3.

Twee van onze Izegemse jeugdspelers kwamen op 11 november aan de aftrap op het jeugdtornooi van Zottegem. Jonas behaalde een fraaie 5/9, terwijl Tony kon al keurig een partij winnen op zijn allereerste tornooi. Een verslagje van de hand van Johan DB.

Clubkampioenschap

11 november 2016

Derde ronde in de A-reeks: Ivo en Johan V zijn de enige met alle punten. Na 2 rondes in de B-reeks komt (blijft) Daan eenzaam aan de leiding met het maximum van de punten. Een overzichtje van de stand en de partijen gespeeld op wapenstilstand (waarop notabene geen enkele remise te noteren viel, zij het ééntje met een dag vertraging).

Foto's

9 november 2016

Voor wie nog eens wil terugkijken naar de West-Vlaamse jeugdkampioenschappen, is er een nieuw album toegevoegd aan de fotopagina.

Interclub: ronde 3

6 november 2016

Izegem 1 gaat met winst lopen tegen een gevreesd Veurne 1 dat verzwakt aan de match kwam, Izegem 2 moet zijn derde nederlaag slikken. Een verslag.

Herfsttornooi Waregem

4 november 2016

Een beetje meer reclame en daardoor een beetje meer deelnemers, te weten 45, waaronder ook 6 van Izegem. Op basis van elo werden twee aparte groepen gevormd, die een apart tornooi afwerkten, 4 ronden rapid 20'. Gaby verdedigde de Izegemse kleuren het best met een gedeelde 2e plaats in de B-groep met 3/4, een halfje achter winnaar Ilse Daels. Verder volgden Laurens met 2,5, Ivo met 2 en Frederic met 1,5. In de A-groep zegevierde Lowie Tomme met 4/4 en braken de 2 Johannen niet al te veel potten met 2 (D) en 1,5 (V) uit 4.

Maar niet getreurd, want iedereen prijs, en ook in de daaropvolgende tombola kwam elke Izegemnaar minstens 1 keer uit de trommel. Behalve Frederic.
- Johan DB

West-Vlaamse jeugdkampioenschappen

28-30 oktober 2016


Dat deze editie van de West-Vlaamse jeugdkampioenschappen weer een daverend succes werd, kan niet genoeg herhaald worden. Daarvoor een welgemeende dankjewel aan degene die hier hun schouders onder gezet hebben: Gaby, Trees, de vrijwilligers van de club, de ouders en de mensen van de Liga.
De jeugdspelers van Izegem deden het méér dan goed en niet minder dan 4 spelers mogen Izegem gaan vertegenwoordigen op de Vlaamse kampioenschappen! Een volledig verslag vind je hier, een artikel uit KW Izegem vind je in het onderdeel krantenknipsels.

Clubkampioenschap

21 oktober 2016

In de A-reeks pakt Johan V al een belangrijk punt tegen Johan D. Steven behaalt zijn eerste volle punt in een competitie.
De B-reeks is intussen ook van start gegaan met Daan die zijn eerste punten sprokkelt tegen Nico. Verslagen en standen vind je terug onder het onderdeel clubkampioenschap.

Interclub: ronde 2

16 oktober 2016

Onze twee interclub-ploegen mochten dit weekend op verplaatsing naar het mooie Ieper. Izegem 1 blijft op de afspraak en rijft terug de overwinning binnen. Izegem 2 is nog steeds wat aan het sleutelen aan de motor en moet met verliescijfers huiswaarts keren. Een verslag van de reporters ter plaatse.

Jeugdschaak: tornooitje

15 oktober 2016

Tornooitje van 15/10 : 12 deelnemers, soms nog een beetje onwennig met die vreemde klok, soms een beetje te vlug, soms ook een beetje te traag, maar allemaal met volle inzet en tegelijk heel sportief.
Daan van stap 3 won het tornooitje met 3/3. Liam en Henri van stap 2 haalden prima 2/3, en ook Barend van stap 1+ haalde al uitstekend 2/3. Van stap 1 wisten ook Matteo en Bas al een partijtje te winnen.
Maar nog eens : voor alle deelnemers een pluim voor inzet en sportiviteit!

Clubkampioenschap: ronde 1 (A)

14 oktober 2016

De A-reeks van het clubkampioenschap is van start gegaan met tien deelnemers. In de B-reeks zijn er 4 deelnemers: jeugdspeler Daan, papa Nick, Nico en Wannes (eveneens zoon en papa) die de korte lessenreeks "schaken voor volwassenen" volgden. Veel succes én vooral plezier!

Clubkampioenschap: A-reeks

11 oktober 2016

Nog een paar keer slapen en dan gaat de nieuwste uitgave van het clubkampioenschap (A-reeks) van start. Voor alle resultaten, verslagen, kalender en inhaaldagen kun je hier terecht.

West-Vlaamse Interclub: ronde 2

Een oude bekende (blader maar eens door de krantenknipsels of ga eens door deze lijst), een habitué (ditto op dezelfde lijst en knipsels terug te vinden) en opkomend talent: een ploeg zoals we die graag zien. En deze ploeg ging met de overwinning lopen tegen Tielt in deze tweede ronde.

Schaakles voor volwassenen

3 oktober 2016

9 enthousiaste volwassenen (Cathy, Isa, Benedicte, Nick, Wannes, Nico, Marc, Hans, Kurt) hebben zich op 3 avonden meester gemaakt van (de basis van) het schaakspel. Voor Stefaan en mij waren het zeker drie prettige avonden. Sommige deelnemers kunnen nu met meer kennis van zaken en als ideale sparringpartner de strijd aangaan met zoon- of dochterlief.
- Johan DB

Interclub: ronde 1

2 oktober 2016

De nationale interclubs zijn van start gegaan en onze 2 ploegen traden aan tegen Bredene met gemengde resultaten. Onze eerste ploeg in 4e gaat flitsend van start en behaalt een heel motiverende overwinning tegen de kampioen van vorig seizoen.
De diesel van onze tweede ploeg in 5e moet nog wat op gang trekken. Ze kunnen de winst niet binnenhalen maar blijven strijdvaardig! Volledige resultaten en verslag vind je hierzo.

Clubavond: snelschaak

30 september 2016

De jaren krijgen geen vat op Tarcis zijn schaakvermogen, dat bleek al bij zijn 2 stevige partijen in de vriendenmatch tegen Tielt. Nu wist hij ook het snelschaaktornooi op de clubavond te winnen. Vingervlugheid en snel denken, daar komt het op neer bij snelschaken. Dan denkt een mens automatisch aan jonge dartele veulens, maar Tarcis maakte korte metten met dit vooroordeel.
Met 8 deelnemers werd een heen-en terugronde gespeeld, een eivolle avond dus. Tarcis scoorde 11,5 op 14 en liet daarmee zijn 7 tegenstanders netjes achter zich. De uitslag:

#NaamPunten
1Tarcis11.5
2Johan V11
3Johan D10.5
4Gaby7
6Ivo5.5
6Samuel4
6Frederic3.5
6Mattijs3

Kampioenenviering: foto's

26 september 2016

Frederic vereeuwigde de gevierde kampioenen in een aantal foto's. Deze vind je hier terug.

Filmpje sneukelwandeling

26 september 2016

De sneukelwandeling van een week geleden kan je nog eens opnieuw beleven via een heel bijzonder filmpje van Ivo:

Vriendenmatch Tielt

23 septemer 2016

De vriendenmatch tegen Tielt werd een gezellige avond waarbij onze goeie Tieltse vrienden een 12-10 overwinning uit de brand konden slepen. Na afloop werden we alvast uitgenodigd voor een terugmatch volgend jaar. Een volledig verslag met uitslagen kun je terug vinden op de pagina met overige competitie.

Krantenknipsels

21 september 2016

Een hele tijd terug leende Tarcis mij zijn (omvangrijk) archief met krantenknipsels over zijn geliefde schaakclub. Wegens allerhande verplichtingen heeft het eventjes geduurd, maar bij deze staat de helft van dat archief online (1999 tot 2015).

Jeugdschaak: stap 4

20 september 2016

Voor de jeugdschakers met al enkele jaren op de teller organiseren we dit seizoen op zondagvoormiddag van 10.00u tot 11.30u een aantal schaaklessen. Deze zullen gegeven worden door Stefaan en Johan DB. We starten op 25/09, voor de verdere data zie de kalender of de jeugdpagina.
Deze lessen mikken vooral naar de rijpere jeugdspelers Laurens, Ivo, Mattijs, Steven, Jarne, .. maar staan open voor àlle geïnteresseerde clubleden. Telkens in 't JOC (vergaderzaal boven).

Sneukelwandeling

18 september 2016

Aangename wandeling door landelijke wegen, plaatsen waar we anders nooit komen, opgevrolijkt niet alleen met het relatief mooi weer, maar tevens met 5 versnaperingen onderweg. 9 km en 13838 stappen op mijn stappenteller!
Overigens haalden we ruimschoots de vooropgestelde voorwaarden van de sportraad. Met dank aan de deelnemers Fréderic, Ivo, de familie Frank Denys, de gebroeders Laurens en Lennert, de familie Nick Vanhaverbeke en de familie Patrick Step.
Voor degenen die het gemist hebben: Marijke, vrouw van Frank Denys, maakte sfeervolle foto's en dit leverde deze collage op.
- Tarcis

West-Vlaamse IC: ronde 1

16 september 2016

Een magere Izegemse start in de West-Vlaamse Interclub tegen een onverwacht sterk Knokke2.

Inschrijven!

12 september 2016

 • 18/09 - Sneukelwandeling - Inschrijven tot 14/09 bij Tarcis
 • 23/09 - Vriendenmatch Tielt - Inschrijven tot 22/09 bij Johan D
 • 14/10 - Start clubkampioenschap A - Inschrijven tot 07/10 bij Johan D
 • 21/10 - Start clubkampioenschap B - Inschrijven tot 15/10 bij Johan D

Welkom!

12 september 2016

Naast de terugkerende jeugdspelers, verwelkomen we dit jaar enkele nieuwe gezichtjes: Nel, Tijn, Lennert, Bas, Tony en Matteo!

Clubavond: simultaan Johan V

9 september 2016

Clubkampioen 2016 Johan VdB - rest van de club : 3-3.
'Maar' 6 tegenstanders voor de simultaangever, maar wel 6 van de flinkere clubspelers, en dit betekende voor Johan dan ook een lastige avond. 50% is dus een prima score.
Na een spoedige remise tegen Frederic, kwam er winst voor Ivo na een mooi torenoffer. Johan kreeg de bordjes weer in zijn voordeel na zeges tegen Gaby en Tarcis, maar na stukverlies moest hij zich gewonnen geven tegen Johan D. In de laatste-langste partij had Laurens licht materieel voordeel, maar een simultaangever kan eisen dat zijn tegenstander dan telkens onmiddellijk zet. Wijselijk en vredevol werd remise overeengekomen, wat tot de 3-3 eindstand leidde.
Een Duveltje was vervolgens meer dan verdiend voor de clubkampioen-simultaangever. - Johan D

Clubavond

2 september 2016

Rapidavond met 7 deelnemers over 5 ronden, en Johan V als winnaar met 4,5 op 5. Enkel Ivo wist hem een halfje af te snoepen. Met een 2e plaats zette Gaby zijn prima vormpeil in de verf. Volledige uitslag:

#NaamPunten
1Johan V4.5
2Gaby4
3Ivo3.5
4Frederic & Johan D3
6Laurens & Johan L1

Kalender

2 september 2016

De kalender voor het nieuwe seizoen begint stilaan vorm te krijgen:
De data en tegenstanders (behoudens wijzigingen) voor de nationale interclubs zijn gekend en kun je terugvinden op de kalender.
Ook de kalender voor de West-Vlaamse interclub ligt (bijna volledig) vast. De tegenstanders worden later meegedeeld.
Voor de (mama's en papa's van de) jeugdspelers: op de kalender kun je de data terugvinden waarop lessen en jeugdtornooien doorgaan. Voor de jeugdtornooien (en -verslagen) kun je ook op de jeudpagina terecht.

Sneukelwandeling

30 augustus 2016

Op 18 september organiseert Izegem de sneukelwandeling (9km). Aangename rustige wandeling langs plaatsjes waar je anders nooit komt. Onderweg wordt u getrakteerd op verschillende "sneukelingen", vandaar de naam. Warme oproep om minstens 15 deelnemers bij elkaar te krijgen, inschrijven kan bij Tarcis Deprez tot 14/09. Het inschrijvingsgeld (4?) is reeds vooraf betaald door de club! Die zondag is er geen interclub. Meer info vind je terug op sport.izegem.be.

Clubfeest op 24/09

30 augustus 2016

Op 24/09 gaat het clubfeest door in Het Damberd in Izegem. Naast een maaltijd en gezellig samenzijn, worden ook de clubkampioenen gehuldigd.
Wie erbij wil zijn, kan zich nog tot 11/09 aanmelden bij Gaby Vanmechelen. Alle nuttig info vindt u terug in de flyer.

Leer schaken in 3 avonden!

30 augustus 2016

Het is nooit te laat om met schaken te beginnen, het kan niet genoeg gezegd worden! Bij wijze van introductie tot de schaaksport organiseert schaakclub Izscha 3 lessen voor volwassenen. De nodige info vind je hier terug.
Voor de ouders van jeugdspelers zijn de 3 lessen trouwens gratis!

Jeugdschaak

30 augustus 2016

Onze lesgevers staan opnieuw klaar om de jongste schakertjes te begeleiden tijdens het jeugdschaak. De lessen gaan van start op zaterdag 3 september. Voor terugkomende én nieuwe aspirant schakers, neem zeker een kijkje op de jeugdpagina!

Seizoen 2016-2017

30 augustus 2016

Het nieuwe seizoen staat voor de deur, hou dus zeker de kalender in de gaten!

top