Jeugdtornooien 2016-2017

  • Zaterdag 29 & zondag 30 okt 2016: West-Vlaamse jeugdkampioenschappen Izegem
  • Vrijdag 11 nov 2016: jeugdtornooi (Zottegem)
  • Zondag 20 nov 2016: jeugdtornooi (Gent)
  • Dinsdag 27 & woensdag 28 dec 2016: jeugdtornooi (Brugge)
  • Zaterdag 4, zondag 5 & zaterdag 11 feb 2017: Vlaamse jeugdkampioenschappen (Mechelen)

Hou zeker de algemene kalender in de gaten voor andere data.

Verslagen

Jeugdtornooi Zottegem

11 november 2011

In Oost-Vlaanderen zijn er enkele clubs met al een lange traditie van degelijke schaakopleiding (Zottegem, Aalter, Gent, 3 Torens, Chesspirant,.). Dat laat zich voelen op de jeugdtornooien : heel wat sterke Oost-Vlaamse jeugdspelers komen in de arena. In Zottegem kwamen ook 2 Izegemse jeugdspelers aan de aftrap.

Jonas leed in de voormiddag een paar nipte nederlagen, maar kwam met een eindspurt van 3/3 nog mooi op 5/9 uit. Zijn laatste partij was een fraaie winst en toonde zijn soms al heel degelijk schaak : weliswaar eerst een stuk weggeblunderd, maar daarna leidde hij zijn stukken actief in de strijd, waardoor hij bij zijn tegenstander kon binnenvallen en mat geven.

Tony speelde zijn allereerste tornooi. Bij de -14 waren er 14 deelnemers, waarvan er al 11 gekwoteerd waren. Het werd begrijpelijk een zware klus, maar Tony speelde soms aardig mee en kon keurig één partij winnen. Ook zijn laatste partij was vrij evenwichtig en leidde naar een dame-eindspel met 2 pionnen achter. Maar op dit niveau (om maar eens een platgeschopte zegging uit het voetbal te bezigen) ben je in dergelijk eindspel vrijwel kansloos.
- Johan DB

West-Vlaamse jeugdkampioenschappen

29-30 oktober 2016

Vooreerst een dankjewel aan Gaby en zeker ook Trees die hun schouders onder de organisatie van het West-Vlaams jeugdkampioenschap hebben gezet. Maar ook bedankt aan de vele medewerkers, leden en ouders, die aan de tap, aan de croques, bij het klaarzetten, bij het opruimen hun beste beentje hebben voorgezet. We vermelden graag ook de inzet van de mensen van de Liga, immer in de weer : voorzitter Marc en jeugdverantwoordelijke Glenn, bijgestaan door scheidsrechters Rudy en Tom.
Maar uiteraard ook bedankt én gefeliciteerd aan de 7 deelnemers van het Izegemse jeugdschaak. Allen deden het heel behoorlijk, ook al was het voor 2 van hen maar hun allereerste tornooi.

Er waren 3 aparte tornooien met in totaal 51 deelnemers :

  • -8 en -10 speelden samen
  • -12 en -14 speelden samen
  • -16 en -18 en -20 speelden samen

Bij de -8 kwam Luka heel gedreven aan het bord en hij kon 3 van zijn 7 partijen winnen, een enkele keer gebeurde dat met 4 dames! Elke zege bracht hem in een wolk van vreugde. Barend (-10) kwam net als Luka voor de eerste keer in een echte schaakarena en kon 2x de vijandige koning schaakmat zetten. Opvallend was bij Barend de opperste concentratie en zijn speelplezier. Daan (-12) behaalde dankzij een goede eindspurt, en nog 2 mooi afgewerkte matvoeringen 3 op 7. Hij had daarvoor ook een tweetal partijen maar nipt verloren en kan op een goed tornooi terugblikken. Jonas (-12) zat meestal halverwege het spelerspak, kreeg dus enkele van de sterkere spelers tegenover zich en scoorde eveneens heel fraai 3/7. Bogdan (-14) eindigde met 2/7 en verloor soms door te vlug te spelen, een bekend fenomeen bij de jonge schakers. Met beter gebruik van tijd is zeker meer mogelijk. Laurens (-18) wou graag de helft halen en dat lukte hem ook. Zijn twee winstpartijen oogden vrij spectaculair, want met volle gas ten aanval bij achterstand in materiaal. Ivo (-20) behaalde net als Laurens 3,5/7 na een wat bochtig parcours met een bye, een ff, maar ook stevige partijen tegen een paar sterke tegenstanders, o.a. de West-Vlaams kampioen Steven Vandenbussche (Oostende).

Met hun prestatie verwierven 4 van de Izegemse spelers het recht om deel te nemen aan het Vlaams kampioenschap in februari 2017 in Mechelen (4+5+11 februari 2017). Voor Jonas, Laurens en Ivo is dit tornooi over de 3 dagen. Voor Luka is het één dag (11 februari (?)).

Eerstdaags zijn de volledige uitslagen te vinden op de site van de West-Vlaamse Liga, bij 'juniors'

Ondertussen ligt min of meer vast dat ook in 2017 het West-Vlaams jeugdkampioenschap in Izegem zal plaatsvinden. 1e of 2e weekend van het Herfstverlof. Definitieve beslissing en precieze datum volgen.

- Johan DB
top