Individuele ligakampioenschappen 2015-2016

Ronde 1

20 september 2015

Met z'n allen (4 man: Johan VDB, Laurens, Mattijs en mezelf) richting Brugge.
Daar aangekomen bleek mijn tegenstander verdwenen (na een uur winst door forfait) Laurens bezorgde zijn tegenstander eerst een dubbelpion maar ging daarna in de fout met een klassieke pionnen vork. Mattijs speelde zijn partij soepel en ging goed mee, ondanks hij met zwart niet meer kon rokeren, maar moest uiteindelijk dan toch de duimen leggen. Onze Johan hield het op remise na een wel erg tactische partij. Analyse achteraf bracht geen uitsluitsel (dus ook remise)

Zie ook www.schaakliga-wvl.be/node/3011
- Frédéric

Ronde 2

4 oktober 2015

Mattijs en Laurens speelden hun partijen al op voorhand in Izegem. Ondanks goed spel van beiden moesten ze opnieuw het hoofd buigen voor hun tegenstanders (het schaakkoppel Katia C en Rudi D)

Wij dus met zijn tweeën richting Brugge
Mijn partij was een loper+pion versus een toren voor de tegenstander... ondanks een goede actieve stelling (twee paar lopers) slaagde ik er niet in mijn tegenstander schaakmat te zetten.... jammer jammer
Ook Johan Vdb trok aan het kortste eind... ondanks een pion voorsprong, kreeg hij een correct toren voor loperoffer (= de kwaliteit dus) waardoor zijn koning (te) bloot kwam te staan
Dus na 2 ronden voor de 4 individuele deelnemers => 8 wedstrijden: 1 forfaitoverwinning, 1 remise en 6 nederlagen.... Niet getreurd want 't is zoals de strateeg Clausewitz (19de eeuw) al zei: je moet blijkbaar al je energie concentreren op één of een paar plaatsen en elders terugtrekken om globaal te slagen.. idd de West-Vlaamse interclub en de Nationale interclub gaan Izegem duidelijk beter af.

Men wordt er zowaar filosofisch en historisch door...
- Frédéric

Ronde 3

18 oktober 2015

Gisteren voltallig richting Brugge zonder file bij de heenreis ondanks een of ander voetbalwedstrijd.
Helaas konden Laurens noch Mattijs de nul van hun bord vegen. Bij Laurens ging een paard te vlug verloren en bij Mattijs was een pion en vervolgens een kwaliteit (loper voor toren) er te veel aan.
Ikzelf kwam eventjes in de verdrukking met een dubbelpion en halfopen koning. Gelukkig waren daar mijn twee paarden en een dame om de situatie te redden...na een forfaitoverwinning nu eens een "echte" overwinning!
Johan en zijn tegenstander in de A-reeks ten slotte namen hun tijd voor iedere zet: tijdnood (om 17h30 geloof ik) noopte hen beiden tot een remise. Hij had, ondanks een pion minder, een betere positie.

PS Zaten we in de terugweg toch wel in de file zekers.... (hoe lang duurt zo'n voetbalwedstrijd eigenlijk?)
- Frédéric

Ronde 4

6 december 2015

Met z'n vieren naar Brugge waar Laurens en Mattijs tegen elkaar mochten spelen! Verrassing alom dus maar niet getreurd.. beiden hadden 0/3 en zodoende zou toch minstens een iemand de nul van het bord vegen.
Dat werd dus Laurens, die een paar pionnen voorkwam, en ondanks dat Step nog kans had op een gunstige ruil ( zijn loper voor Laurens' zijn toren), zijn zege veiligstelde.
Johan in de A-reeks moest met zwart tegen Sofie, een geduchte tegenstandster, waar hij vroeger al van had verloren. De remise overeengekomen na zo'n 25 zetten was billijk, ook al stond Johan een pion voor mede dankzij zijn sterke fianchettoloper.
En Uw dienaar kende een leuke namiddag want hij won. Ditmaal voor de eerste keer een zeer oude opening uit de achttiende eeuw gespeeld maar 'z al eenmalig zijn. Hoe dan ook, het werd een zeer spannende partij die alle kanten uitging totdat mijn tegenstandster (de tegenstander was hier ook een vrouw) in tijdnood een foute zet met haar koning deed (Sinterklaas was dus toch aanwezig!) Na mijn toren tegen haar dame te hebben gewonnen, was de zege een feit.
- Frédéric

Ronde 5

24 januari 2016

Laurens wist algauw zijn tweede zege veilig te stellen en ditmaal kon ook Mattijs zijn eerste halve punt rapen toen alle pionnen op het bord via een zigzagpatroon aan elkaar vastzaten.
Johan V moest genoegen nemen met een remise omstreeks 18h30. het tempo nietwaar..zijn toren tegen een triplepion bleek inderdaad remise doordat zijn koning helemaal in de hoek stond.
Ikzelf ten slotte, met wit, verknoeide het want mijn tegenstander speelde weer eens heel behendig een Franse opening uit. Opvallend hoe populair dat Frans de jongste tijd is bij mijn jonge tegenstanders.
-Frédéric

top