Poederlee, heemkunde en genealogie

 

Poederlee is een dorp in Belgie in de provincie Antwerpen en grenst noordwaarts aan de stad Herentals, in de atlas of op Google Earth vind je Poederlee op 51 13' noorderbreedte en 4 50' oosterlengte. Vandaag is Poederlee gefusioneerd met Gierle, Lille en Wechelderzande onder de naam Lille.
Enige informatie over Poederlee vindt u op Wikipedia.

Onder de vleugels van de heemkundige kring "Norbert De Vrijter" worden de bronnen van het oud archief van het Poederlee bewerkt en voor iedereen toegankelijk gemaakt.  Met onder meer de geboorten-, huwelijks- en overlijdensakten zoals deze te vinden zijn in de parochieregisters en in de akten van de burgerlijke stand.

Op elke derde dinsdag van de maand is van 20 uur iedereen welkom in ons heemhuis (gelegen aan de kerk van Lille) om opzoekingen te doen in ons schaduwarchief en onze bibliotheek (uitgezonderd in de maanden juli en augustus).  Ons adres:  Rechtestraat 7, 2275 Lille. Zie wegenkaart.

De meeste originele bronnen bevinden zich in het Rijksarchief van Antwerpen, 2018, Sanderusstraat nummer 81-85 (nu gesloten).  Wegens verbouwingswerken bevinden de originele stuken zich tijdelijk in het Rijksarchief van Beveren, 9120, Kruibekesteenweg nummer 39/1.  Zie Rijksarchief.
Voor wat men nog heeft, zie inventaris op het oud archief van de gemeente Poederlee.

Parochieregisters en burgerlijke stand:

Ik heb de moeite genomen om de Latijnse tekst van de akten over te typen.  Vaak zijn deze enkele regels het enige stoffelijke wat van onze voorouders over blijft en daarom waardevol genoeg om ze te koesteren.

 

 

Onder welke sorteernaam een achternaam gesorteerd is vindt u op deze pagina.

 

De volgende bewerkingen van bronnen zijn reeds gepubliceerd in boek (volg ook de link naar de uittreksels):

 

 

Enkele interessante links:

De web site van de heemkundige kring "Norbert De Vrijter", van Gierle, Lille, Poederlee en Wechelderzande.

Genealogische en heemkundige gegevens van Lille (Sint Pieter):  http://users.telenet.be/jaak.jacobs1/Poederlee/

De genealogische gegevens van de inwoners van Gierle vindt u op de website van http://users.skynet.be/JozefNeefs/Gierle/gierle_Algemeen.htm (oude site, zolang de nieuwe niet raadpleegbaar is).

Er wordt aan gewerkt om de gegevens van Wechelderzande op internet te zetten.

Bij de werkgroep BS Kempen vindt u gegevens van de burgerlijke stand van veel gemeenten van de provincie Antwerpen.

De site van het Rijksarchief met foto’s van geboorte-, huwelijks en overlijdensakten zoals deze werden opgeschreven door de pastoor in de parochieregisters (tot en met 1797). Zie Parochieregisters.

De site van FamilySearch met de microfilms van de geboorte-, huwelijks en overlijdensakten van de burgerlijke stand (vanaf 1798).

En op Geneanet vind je stambomen die anderen hebben opgezocht.  Je vind er vast en zeker ook wel iets van jouw stamboom.

 

Deze web site is het laatst bijgewerkt op 3 augustus 2020.  Genealogische gegevens uit en verwijzingen naar de schepenbank van Poederlee zijn toegevoegd.

 

Voor inlichtingen mail naar:  mailto:jaak.jacobs@telenet.beBeschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: http://hitwebcounter.com/counter/counter.php?page=33297&style=0011&nbdigits=7&type=page&initCount=0
Web Counters