Vereniging ter Promotie van Belgische Neerhofdieren


Vereniging

Grote hoenders

Krielen

Watervogels

Parkvogels
Duiven

Activiteiten

Vraag & aanbod  

Nuttige info

Links

 

Duiven

Antwerpse smierel Gentse kropper Luikse reisduif
Belgische hoogvlieger Gentse meeuw Ronsenaar
Belgische ringslager Leuvense kropper Smijter
Belgische tentoonstellingsreisduif Limburgse kraagduif Speelderken
Belgische tuimelaar Luikse barbet Vlaanderse smierel
Carneau Luikse meeuw

Limburgse kraagduif

Herkomst : Is een zeer oud Limburgs duivenras, dat reeds voorkwam half negentiende eeuw, maar werd ook in Duitsland en Engeland gefokt. Vanaf 1970 werd het in Limburg opnieuw gefokt. Is de enige Belgische structuurduif.

Eigenschappen : Goede kweekduif, houdt er van om in alle onmogelijke hoekjes te nestelen. Iets schuwer van aard, maar zeer verdienstelijk. 

Uiterlijke kenmerken : De Limburgse kraagduif is een structuurduif, maximum middelgroot. Vrij laag gesteld met een opgerichte houding, niet te lang van type.  De kop is rond tot ovaal met een goed gerond voorhoofd. De ogen dienen groot en levendig te zijn, de pupil is klein en zwart, de iris geel voor alle kleurslagen. De oogranden zijn fijn en rond, in overeenstemming met de kleur van het gevederte.

De snavel is maximum middellang, een stompe hoek vormend met het voorhoofd, de kleur is van licht- tot donkerhoornkleurig  al naargelang de kleur van het gevederte.  De keel is goed uitgesneden.

De borst is goed gerond, tamelijk breed en vrij hoog gedragen. De rug is eveneens breed tussen te schouders, zich versmallend naar de staart toe. Deze laatste is niet te lang, tamelijk smal en in het verlengde van de ruglijn gedragen.

De kap is goed gevuld, breed rondom de kop, boven het achterhoofd uitstekend, zich naar voor leggend tot midden boven de bovenkop. De kraag is ononderbroken van de kap uit naar de borst met strakke verticale scheidingslijn van de naar voren en naar achter vallende veren. Dit alles in vloeiende elegante en soepele verhoudingen. De voorkant van de kraag op de hals tot aan de borst bijna sluitend, samenkomend op de borst. De ogen en het voorhoofd blijven goed zichtbaar.

Kleurslagen : Eenkleurig in wit, zwart geel en rood. De kleuren worden diep, warm en met veel glans gewenst.

Status : Zeer zeldzaam, komt voor bij enkele Limburgse liefhebbers.