Vereniging ter Promotie van Belgische Neerhofdieren


Vereniging

Grote hoenders

Krielen

Watervogels

Parkvogels
Duiven

Activiteiten

Vraag & aanbod  

Nuttige info

Links

 

Grote hoenders

|Aarschots hoen |Brugse vechter |Hervehoen |Luikse vechter |Vlaanderse koekoek
|Ardenner |Famennehoen |Hoen van de Zwalmvallei |Mechels hoen |Zingems leghoen
|Brabants hoen |Gele van Haspengouw |Izegemse koekoek |Tiense vechter |Zottegems hoen
|Brakel

Brabants hoen

Herkomst : Zoals vele van onze huidige Belgische rassen is de selectie van dit ras pas begonnen op het einde van de negentiende eeuw. De streek waar men begonnen is met de selectie is de provincie Brabant, meer bepaald de streek tussen Brussel, Waver, Leuven en Mechelen. Uit lokale gekuifde hoenderpopulaties selecteerde men een zwarte gekuifde legkip. In Vlaanderen kende men deze kip als ‘Topman’, in Wallonië als ‘Houpette’. Het is pas in 1899 dat Louis Vander Snickt in een artikel in ‘Chasse et Pêche’ spreekt van de Brabançonne. Volgens sommigen is deze benaming doodeenvoudig afkomstig van de ‘Brabant’, volgens anderen zou de benaming komen komen van de kleurslag kwartel die de kleuren van de Belgische driekleur vertegenwoordigt, nl een zwarte hals, een gele borst en rode schouders.

Eigenschappen : Het Brabants hoen is steeds geroemd om zijn uitstekende productiecapaciteiten. De hen staat van oudsher bekend als legster van zeer grote witte eieren die tot 70 gram kunnen wegen, een eigenschap die ook nu nog terug te vinden is bij dit ras en bijdraagt aan de populariteit. De bewering dat dit ras pas laat aan de leg gaat, schijnt niet steeds te kloppen. Hennetjes van bepaalde stammen zijn tegenwoordig uitgesproken vroegrijp en gaan op 4 à 5 maanden reeds aan de leg. Broedsheid komt zelden voor. Naast de goede legcapaciteit beschikt het Brabants hoen ook over een goed aanpassingsvermogen en gehardheid. Het is ook een actief ras dat de ganse dag bezig is met scharrelen en goede omheining is dan ook vereist om dit gedrag letterlijk binnen de perken te houden.

Uiterlijke kenmerken : Het Brabants hoen is een landhoen met een geheel eigen type. Het lichaam vertoont een zogenaamd  kegeltype, d.w.z. het profiel omschreven wordt door een gelijkbenige driehoek waarvan de lijn staart – legbuik de basis vormt. Bij de hen die reeds aan de leg is, is deze legbuik zeer uitgesproken en diep. De rug is duidelijk afhellend en de borst wordt hoog maar niet naar voren gedragen. De staart moet steeds samengeknepen zijn en in een mooie punt eindigen bij de hen. Naast het bijzondere type hebben de Brabantse hoenders ook zeer speciale kopversierselen. Allereerst is er de kam die duidelijk verschillend is bij beide geslachten. De haan heeft een grote rechtopstaande kam die vooraan reeds boven de snavel begint en achteraan eindigt op een korte kamhiel die niet rust op de schedel. De kam van de hen ligt dubbel geplooid tegen het voorhoofd aan. Naast de opvallende kam heeft de hen ook een mooie kuif op het achterhoofd waartegen de kam in feite rust. Deze kuif mag nooit breder zijn dan de schedel en geenszins het zicht van de hen belemmeren. Bij de haan valt de kuif nauwelijks op en bestaat er slechts uit enkele fijne lancetvormige veren  die de lijn van het achterhoofd volgen.

Erkende kleurslagen: zwart, wit, blauw, gezoomd blauw, buff, koekoek, kwartel, blauwkwartel, zilverkwartel, blauwzilverkwartel, buff zwartcolumbia, wit zwartcolumbia.

Status: Redelijk verspreid. De populariteit van dit ras is de laatste jaren flink toegenomen. De kwartelkleurige varianten zijn bij ons het meest populair, evenals de zwarte en blauwe die de laatste jaren terug in opmars zijn. Wit en koekoek blijven uiterst zeldzaam. De overige kleurslagen zijn verdwenen, al is men momenteel bezig met het terugfokken van buff. Komt ook voor in Nederland en Duitsland onder de benaming 'Brabants boerenhoen'. 

Brabants hoen zilverkwartel hen

Brabants hoen blauwkwartel hen

Brabants hoen kwartel haan

Brabants hoen kwartel

Brabants hoen kwartel hen

Kwartel, blauwkwartel en zilverkwartel Brabantse hoenders

Brabants hoen, gemengde toom