Vereniging ter Promotie van Belgische Neerhofdieren


Vereniging

Grote hoenders

Krielen

Watervogels

Parkvogels
Duiven

Activiteiten

Vraag & aanbod  

Nuttige info

Links

 

Parkvogels

|Rode Ardennerkalkoen |Ronquièreskalkoen

Rode Ardennerkalkoen

Herkomst : De precieze oorsprong is niet gekend maar het oorspronkelijke verspreidingsgebied was niet zo groot en het het centrum ervan lag in de Ardennen. Vandaar dat de Rode Ardenner algemeen aanvaard wordt als een Frans-Belgisch of Belgisch-Frans ras. De oudste sporen dateren uit half negentiende eeuw. Het verhaal dat de Rode Ardenner een Ronquièreskalkoen zou zijn die zich aangepast heeft aan de arme streek van de Ardennen, klopt zeker niet. Het zijn twee duidelijk verschillende rassen die weinig of niets gemeen hebben.

Eigenschappen : De Rode Ardenner is een kleine en eerder traaggroeiende kalkoen die zowel qua vruchtbaarheid, groeikracht, gewicht zijn meerdere moet erkennen in de Ronquières. Nochtans is het ras ook zeer gehard en broeden de hennen gemakkelijk hun eieren uit en brengen ze de jongen goed groot. Toch wordt dit ras vooral gehouden als sierkalkoen.

Uiterlijke kenmerken : De Rode Ardenner is een kleine landkalkoen waarvan een volwassen haan ongeveer 8 kg weegt en een volwassen hen ongeveer 4 kg. De kleur van het gevederte is zo egaal mogelijk baksteenrood met zo weinig mogelijk wit in de vleugels en de staart. Bij de heen vindt men vaak een fijn zwart zoompje aan het uiteinde van iedere veer. De snavel is hoornkleurig met een donkere blauwzwarte basis en het oog is zeer donkerbruin tot bijna zwart. De loopbenen en de tenen zijn in het ideale geval mooi rozerood.

Kleurslagen : Alleen de rode kleurslag is erkend.

Status : Zeldzaam. Wordt zowel in Vlaanderen als Wallonië gefokt maar het aantal fokkers lijkt de laatste jaren af te nemen, vooral in Vlaanderen. In Frankrijk komt het ras nog regelmatig voor. In Duitsland kent men de ‘Rode kalkoen’ die nauw verwant is met de Rode Ardenner.