Vereniging ter Promotie van Belgische Neerhofdieren


Vereniging

Grote hoenders

Krielen

Watervogels

Parkvogels
Duiven

Activiteiten

Vraag & aanbod  

Nuttige info

Links

 

Watervogels

|Dendermondse eend |Eend van Vorst |Huttegemse eend |Merchtemse eend |Semoiseend
|Gans van de Vire en de Ton |Vlaamse gans

Dendermondse eend

Blauwe Dendermondse eenden

 

Herkomst : De Dendermondse eend is een eend die regelmatig opduikt in de geschiedenis van onze andere inlandse eendenrassen. Ze wordt aangehaald als mogelijke voorouder van zowel de Merchtemse als de Huttegemse eend en de Eend van Vorst was oorspronkelijk een mislukte versie van diezelfde Dendermondse. Eigenaardig is wel dat over de oorsprong en geschiedenis van een ras waarvan men zo dikwijls spreekt in de binnen- en buitenlandse literatuur zo weinig gegevens terug te vinden zijn. Dikwijls wordt de Dendermondse eend verward met Zweedse of Pommerse eenden  en sommigen gaan zelfs zover te beweren dat deze van onze Dendermondse zou afstammen. Algemeen wordt aangenomen dat de Dendermondse eend in de negentiende eeuw een groot verspreidingsgebied kende in Vlaanderen.

Eigenschappen : De Dendermondse is een zeer grote dikke vleeseend. Het zou een traaggroeiende eend geweest zijn maar met uitstekende vleeskwaliteiten en bijzonder geschikt om te gebruiken in industriŽle kruisingen om allerbeste slachteenden te bekomen. De eenden leggen behoorlijk goed maar gaan niet altijd tot broeden over. Qua onderhoud stelt deze eend zeer weinig eisen.

Uiterlijke kenmerken : De Dendermondse eend is een zeer grote, lange bootvormige eend zonder spoor van wammen en met een horizontale houding. De snavel is bij de beide geslachten opvallend blauw gekleurd. De ogen zijn donkerbruin en de poten zijn donker baluwgrijs met enkele blekere vlekken. Het gevederte is effen gekleurd en vertoont op de borst een grote witte borstvlek in de vorm van een afgeronde driehoek. De buitenste grote slagpennen zijn wit.

Kleurslagen : De meest typische kleurslag van de Dendermondse eend is blauw witborst maar ook de kleurslag zwart witborst is erkend.

Status : Bedreigd. De Dendermondse eend is het zeldzaamste Belgische eendenras (de Huttegemse eend buiten beschouwing gelaten). Ze komt enkel nog voorin Vlaanderen.