Jaco's  webkitchen       

Pizza deeg

 

Ingrediėnten

5 - 8 uur voor opdienen

De bloem in een diepe kom brengen.  In het midden een kuiltje maken en pakje droge gist toevoegen.  10 ml water bij de gist brengen en 1/3 van de suiker toevoegen.   Water, gist en suiker zachtjes met een vork mengen.  Het mengsel moet lopend blijven, eventueel nog een weinig water toevoegen.
Ongeveer 10 minuten laten rusten.
Vervolgens langs de rand, de baking powder, baking soda en zout toevoegen.  De olijfolie eveneens aan de rand toevoegen.
Al mixend (Keuken Robot tot simpele handmixer met roterende schroefbladen), water toevoegen tot een vrij vloeiende pate bekomen wordt. De deeg mag niet te droog worden, toch tot een stevige massa gemixt worden (redelijk natte, hechte massa).  Zoals geweten ... hoe langer mixen (kneden), hoe beter (10 - 20 minuten, al naargelang het instrument).
In de ijskast 4 tot 8 uur laten rijzen in een goed afgedekt of gesloten kom (kan tot 10 X in volume rijzen).

1/2 uur voor het opdienen

Pizza-deeg dood kloppen (tik geven zodat hij ontrijst). Normaal is pizza niet extreem gerezen.  Terug met mixer bewerken tot een matte flexibele deeg ontstaat.  Met gulle hand, bloem opstrooien ter verhindering van het kleven.  Gedeelte deeg uitnemen, goed bebloemen langs buitenkant (binnenin de deeg moet het goed vochtig blijven), goed plat rollen.  In midden even platter slaan (met vuist).  Deeg moet goed rekken.  Eventueel even rondzwieren (of rekken met vingers), zodat meer deeg aan de buitenkant is dan aan de binnenkant (naar keuze).   Eventueel overbrengen op bakpapier.  Vullen met vullingen van Jaco of eigen keuze en onmiddellijk in een voorverhitte oven met steen van 300-320°c brengen.  +/- 4 - 10 min laten bakken (naargelang de hoeveelheid vulling en de dikte van het deeg).
Zeker niet te lang wachten eens de vulling is aangebracht.

De verslaving:

A really good pizza is better than sex . . . because:A really good pizza is always hot;A really good pizza never would rather not.You can get a really good pizza anytime,And 'tween consenting adults its never a crime.Even a small really good pizza is nine inches.A really good pizza is easier to find;A really good pizza doesn't have its own mind.A really good pizza can be eaten alone,And never expects you to make it moan.A really good pizza come with free cokes.A really good pizza never has a disease;A really good pizza won't ever tease.A really good pizza will won't tie you up, make you wearCock rings, high heels to bed, or leather underwear.A really good pizza never says no.A really good pizza neither cries nor hollers,And it never costs more than twenty dollars.A really good pizza tastes and smells better; A really good pizza won't blow you off with a letter.You can get a really good pizza delivered right to your door.A really good pizza never cares,And you can eat it anywhere.A really good pizza never complains;A really good pizza causes no pain.And a really good pizza has no teeth.Copyright 1993 by James Carl Henderson

 

15_inch_pizza_stone.jpg (3402 bytes)

lekke lekke pizza

- 250g '00' bloem
- 60  ml Olijfolie
- 10g  "baking powder"
- 10g "baking Soda"
- 1 kl zout
- 2 kl kristal suiker
- 1ą 2 pakjes gedroogde gist of 50g verse

 

Deeg kneden

Een deeg kneden tot leven.   Hoe meer de deeg zich verzet tegen het kneden hoe beter.  Opletten, dat men niet te ver gaat want dan gaat hij minder rijzen.

Door het kneden, zowel voor als na het rijzen, bekomt met de gradaties tussen harde krakende to krokante zachte deeg!

De ervaring leert !

Deeg uitrollen

De beste koek, bekomt men door het deeg zo dun mogelijk uit te rollen.

Het uitrollen gebeurt altijd op royaal bebloemd oppervlak.
Het natte deeg wordt dus bekleed met een laag droge bloem (aan beide kanten).

Natuurlijk heeft men ook "Deep Pan" Pizza., men moet dan zorgen dat de buitenring iets dikker blijft.  Eventueel wat zelfrijzend bakmeel toevoegen of baking powder / soda.

Baktijd

Afhankelijk van de vulling en de dikte van de deeg.

Bij 300°c, zijn de meeste van mijn Pizza's (dun, niet extra dun) op 6 - 10 minuten klaar.

Hoe heter hoe beter ...

Ik laat wel de steen 2 uur voorverwarmen.

 

mailto:Jacobs@Pandora.be Last edited: maandag 10 november 2008 De Webkeuken van Jaco Hoofdpagina

Jaco's  web kitchen