BLEU DU MAINE Home page

Het schaap dat gemakkelijk lammert!

Oorsprong en historiek van het ras


Het Bleu du Maine schaap is van Franse oorsprong, meer bepaald uit de westelijke departementen Maine et Loire, Mayenne en Sarthe.

Het is een kruising van inlandse rassen uit de streek rond Bazougers en Sablé-sus-Sarthe, gekoppeld met de Engelse rassen Blue Leicester en Wensleydale tijdens de negentiende eeuw.

Vanaf 1980 werd het ras ingevoerd in België en begon het zijn gestage opgang.

Kenmerken


Het Bleu du Maine schaap valt op door zijn donkerblauwe, lange kop met mooie, lange en fijne oren die hoog en voorwaarts gedragen worden. De poten en de huid onder de goed gesloten vacht zijn eveneens blauw. 
De hals, rug en romp zijn goed bespierd. De volwassen ooien wegen al gauw 80 tot 100 kg, terwijl de rammen tot 150 kg halen, met bovedien een uitstekende vleeskwaliteit.

Door het betrekkelijk laag geboortegewicht (3,5 kg tot 5 kg) en de lange, niet al te brede kop verloopt het lammeren moeiteloos. Bij de Bleu du Maine ligt de gemiddelde worpgrootte boven 2 lammeren per volwassen ooi. De lammeren hebben een zeer goede en gemakkelijke opkweek en groeien minstens 300 grammen per dag!

Dit ras past uitstekend om te kruisen, zowel met Texel als met Suffolk. In beide gevallen bekomt men lammeren met zeer goede vleeskwaliteiten en een uitstekende groei. Bovendien verloopt het lammeren bij deze kruisingen veel vlotter.


Text Version Send comments and mail to Jan Depoorter

Engelse versie
Franse versie
Home
Gedetailleerde standaard van het ras
Belgisch expertisesysteem van het ras


Last updated by Jan Depoorter on 10/6/2000