Jan’s Kookexperimenten

 

 

Index

 

Rijst a la Willy

Roquefortsaus

Kalfslapjes met Roquefortsaus
Spagetti

Varkensgebraad Maréchal (voor 4 volw. en 5 Kind.)

Lasagne

Kip met rijst en currysaus

Kip met Soja

Orlof (Varkensgebraad)

Pasta Carbonara

Varkensgebraad Maréchal

 

 

 

 

Rijst a la Willy                                                                                                                Index

(22/10/2004)

 

Neem een pan en/of kastrol,
Doe olie, peper, zout, ajuin, look in de pan.
Stoof heel de boel gedurende enkele minuten.
Van zodra de boel kookt water toevoegen.
De rijst toevoegen van zodra deze smurry begint te koken.
Daarna het geheel laten opwarmen op een laag pitje gedurende 10 min.
Dit kan eventueel in microgolfoven om aanbranden te vermijden
Klaar is kees.

 

 

Roquefortsaus                                                                                                                Index

(13/7/2004)

 

Ingrediënten:

- 125 g roomkaas

- 50 g roquefort

- 8 eetlepels slagroom

- 1 eetlepel calvados (of cognac)

- 1 theelepel mosterdsaus (klaar gekochte saus)

- 1 flinke snuf paprikapoeder

- 1 eetlepel gehakte bieslook.

 

Bereiding:

Meng de roomkaas en de roquefort met een vork door elkaar en voeg er langzamerhand de slagroom en de calvados bij. Roer tenslotte mosterdsaus, paprikapoeder en gehakte bieslook door de saus.

Wordt geserveerd bij: gegrillde groente, aardappelen, biefstuk en knoflookbrood.

 

Bron:

http://www.goldweb.nl/culinair/barbecue/bbc109.htm

 

 

Kalfslapjes met Roquefortsaus                                                                                  Index
(Escalopes de Veau à la Crème de Roquefort )

 

Ingrediënten:

- 4 kalfslapjes

- 50 gram boter

- 0,3 dl cognac

- 1 dl slagroom

- 50 gram roquefort

- zout, peper

- 50 gram gepelde walnoten

- paprikapoeder

 

bereiding:

Strooi zout en peper op de kalfslapjes. Smelt de boter in een pan en sauteer hierin gedurende 7 minuten per kant de kalfslapjes. Maak ondertussen met een vork de roquefort fijn onder langzaam toevoegen van de slagroom en wat paprikapoeder. Maak er een homogeen mengsel van. Leg 4 walnoten apart en hak de rest fijn. Haal de kalfslapjes uit de pan en houd ze warm op een voorverwarmde schaal. Geef de cognac bij de braadboter en flambeer. Voeg dan de room met roquefort toe en klop een minuut goed met de garde. Geef er dan de gehakte noten bij. Breng de saus op smaak. Schenk de saus over de kalfslapjes en leg op elk een walnoot. Serveer onmiddellijk.

 

Bron:

http://www.goldweb.nl/culinair/

 

 

Spagetti                                                                                                                            Index

(10/7/2004)

 

3 wortelen

2 ajuinen

½ gepelde tomaten

doosje tomatenpuree

 

Wortelen snijden en apart koken gedurende 14 minuten (eventueel samen met saus)

 

Eerst gehakt bakken in kleine stukken (uitzonderlijk alvorens ajuin). Onmiddellijk in kleinere stukken verdelen in kookpot.

 

Zodra vlees niet meer rood :

Ajuin toevoegen

Gepelde tomaten toevoegen

Blokjes toevoegen (ofwel spagetti kruiden)

Max 20 keer schudden met paprika

 

10 a 15 minuten laten koken

 

Spagetti koken (300 gr voor 4 personen)

 

tomaten puree toevoegen

 

mixen in niet te kleine stukken (eventjes op en neer met de mixer, zien dat alle stukken gemalen zijn)

 

worteltjes toevoegen

 

 

Varkensgebraad Maréchal (voor 4 volwassenen en 5 Kinderen)                      Index

01/05/2004

 

Varkensgebraad mignonette van 1.500 gr

Braadtijd 60 Minuten per kilo (dus 90 minuten)

Kruiden op de helft van de braadtijd

 

KaasSaus :

- 700 ml melk

- opkloppen met bloem

- gemalen kaas 200 gr

- champions bijvoegen (1 ½ bakje)

- hesp 400 gr juist (natuurham)

 

- mag niet meer koken na toevoeging van kaas.

 

Groenten :

Worteltjes + witloof

- 4 stevige wortelen, 20 minuten koken

- 6 stronken witloof, in 2 gesneden, aanbakken en 30 minuten koken

 

Opmerkingen :

 

 

Lasagne                                                                                                                            Index

25/04/2004

 

- 400 gr gemengd gehakt (mag volgende keer 500 gr zijn, beetje meer saus dan ook in verhouding)

- 2 ajuinen

- doos (ongeveer ½ liter) gepelde tomaten

- 2 blokjes bouquet italiano (voor italiaanse saus)

- klein blikje tomatenpuree

- minumum 200 gr gemalen kaas

- broodje

 

Spageti saus

Eerst gehakt bakken in kleine stukken (uitzonderlijk alvorens ajuin). Onmiddellijk in kleinere stukken verdelen in kookpot.

Zodra vlees niet meer rood :

Ajuin toevoegen

Gepelde tomaten toevoegen

Blokjes toevoegen

Max 20 keer schudden met paprika

10 a 15 minuten laten koken

tomaten puree toevoegen

mixen in niet te kleine stukken (eventjes op en neer met de mixer, zien dat alle stukken gemalen zijn)

 

Bechamel saus

500 ml melk

    +100 ml voor saus te binden

5,5 afgestreken rode lepels bloem

2 mespuntjes zout

2 x beetjes vleeskruiden

beetje muskaatnoot 

 

Bodem begieten met dun laagje bechamel

Laagje vellen

  Spagetti saus

     Gemalen kaas

       Bechamel saus
Laagje vellen

  Spagetti saus

     Gemalen saus

       Bechamel saus

Enz.

Afwisselend meer bechamel en meer spagetti saus

Kaas niet vergeten !!!!

Stoppen met eerst bechamel en daarna spagetti saus op de laatste vellen

Bestrooien met kaas

 

20 Minuten in oven en nadien grillen

 

Smakelijk !!!!

 

 

Kip met rijst en currysaus                                                                                            Index

18/04/2004

 

- dubbele kipfilet

- rijst (1 groot + 1 klein)

 

voor de saus

- doosje ananas

- 1 appel

- bakje champions

- ½ Kippeblokje

 

Voorbereiding :

- Champions wassen en snijden

- Appel schillen en in stukjes snijden

- Ananas snijden

 

Bereiding :

 

Alles kan tegelijkertijd gestart worden :

Kip in stukjes snijden en aanbakken.

Rijst koken.

Voor de saus :

- Champions eventjes stoven.

- Appelblokjes eventjes stoven (gedurende ongeveer 1 minuut).

- Verdere bereiding van de saus

 

Curry saus :

 

- Beetje boter

- 300 ml melk

- Halve soeplepel currypoeder

 

Samenvoegen (en omroeren) tot het kookt

 

Appart voorbereiden

- 3 (afgestreken) rode schepjes bloem

- Een beetje specerijzout (vleeskruiden)

samenvoegen zodra het kookt

 

Nadien :

- champions toevoegen.

- daarna groot 1/2 kippeblokje (verpulverd) toevoegen

 

 

Kip met Soja                                                                                                                    Index

21/03/2004

 

- Kipfilet

- Rijst : 1 groot en 1 klein zakje Basmati rijst

- Soja scheuten

- 5 wortelen (tussenmaat)

- Bakje champions

- Soja saus

- Kipkruiden

 

Worteltjes eventueel eventjes voorkoken

Kip in de pan kruiden en aanbakken. “Eventjes” laten koken. Wortelen toevoegen(pas later – samen met sojascheuten – indien voorgekookt). Champions toevoegen. Opnieuw eventjes laten sudderen. Sojascheuten toevoegen. Nog eventjes laten sudderen.

 

Smakelijk !

 

Curry saus :

 

- Beetje boter

- 100 ml melk

- Koffielepel currypoeder

- 1/3 kippeblokje

 

Samenvoegen en omroeren

 

- 1 (afgestreken) rood schepje bloem

- Een beetje specerijzout (vleeskruiden)

 

Na koken, bloem erbij en eventueel bijvullen met melk tot de saus niet meer te dik is.

 

 

Orlof (Varkensgebraad)                                                                                               Index

29/02/2004

 

200 gr jonge kaas

200 gr natuurhesp

1 bakje champions

4 dikke wortelen

100 gr geraspte kaas

varkensgebraad migonette van 750 gr (met orloff : juist genoeg voor 2 dagen)  

 

Varkengebraad braadtijd 60 Minuten per kilo (740 gr dus 44 minuten)

Kruiden op de helft van de braadtijd

Doorsnijden met elektrisch mes

Schikken in glazen kom met hesp en kaas ertussen (1 schijf hesp overlaten voor later)

 

KaasSaus :

- 400 ml melk (was nogal veel) (24/10/04 totaal 500 ml : ongeveer goed) 

- 125 ml extra opkloppen met bloem (4 rode scheppers voor een totaal van 525 ml melk. bloem niet rechtstreeks op vuur !! klonters)

- beetje kruiden met vleeskruiden

- gemalen kaas (100 gr) toevoegen

- champions toevoegen (net geen bakje – een volledig bakje is nogal veel)

- vleesvocht van varkengebraad (om aan te lengen)

- 1 schijf hesp in stukjes gesneden (natuurham)

- mag niet meer koken na toevoeging van kaas.

 

Kaassaus over gebraad gieten

Garneren over de ganse schotel met wat gemalen kaas

In de oven 10 minuten opnieuw laten warm worden (kaas tussen vlees laten smelten)

Nadien enkele minuten laten grillen

 

Worteltjes :

- 4 stevige wortelen

- iets meer dan 20 minuten koken (na bereiding van de kasssaus : gebraad moet nog eventjes in de oven en wortelen hebben dan nog voldoende tijd om te koken)

- eventueel klein potje erwten toevoegen

- 1 eetlepel kristal suiker

- Een extra klontje (-tje !!) na het koken en toevoegen van de erwten

 

 

Pasta Carbonara                                                                                                            Index

22/02/2004

 

Soubri Penne 250 gr (7’)

Spekreepjes Herta naturel 2 x 100 gr

Gervais room finess “Lichte culinaire room” 25 cl

Champions naar keuze

Knorr blokje (1,5) kruidenbouqet van “knoflook/peterselie” of “uit/tuinkruiden”

Brocolli

 

- Brocolli 10’ laten koken vanaf kookpunt

- Penne koken (7’)

- Spekjes bakken en champions toevoegen (nog eventjes laten meebakken)

- Room toevoegen

- Knorr blokje toevoegen

- Beetje aanlengen met melk (meer saus) en nadien opkloppen met Anco

- Penne en saus samenvoegen in grotere kookpot

- Broccoli toevoegen en zachtjes onderheffen

 

Klaar !!!!

 

 

Varkensgebraad Maréchal                                                                                           Index

01/02/2004

 

Varkensgebraad mignonette van 650 gr

Braadtijd 60 Minuten per kilo (dus 39 minuten)

Kruiden op de helft van de braadtijd

 

KaasSaus :

- 400 ml melk

- opkloppen met bloem

- gemalen kaas 100 gr

- champions bijvoegen (net geen bakje)

- hesp 200 gr juist (natuurham)

 

- mag niet meer koken na toevoeging van kaas.

 

Worteltjes :

- 4 stevige wortelen

- 20 minuten koken

 

Opmerkingen : varkensgebraad mag iets groter om ruim 2 dagen toe te komen (750 gr)