JAPANSE MEEUWEN                              The Belgian Bengalese site                                                     copyright ©Edwin Gilson
HOME

Hoe het begon.

Eind de jaren 60 verscheen er in "De Vogelwereld" een artikel van Dhr. Radtke over éénkleurige Japanse Meeuwen met illustraties van Dhr.Heinzel.
Mijn interesse was gewekt. In een boekje van Rutgers vond ik nog wat lectuur over de Japanse Meeuwtjes en ... het bleken gemakkelijk te kweken vogeltjes te zijn.

Op vogelmarkten ging ik op zoek naar éénkleurige Japanse Meeuwen; doch deze waren niet te vinden. Ik kocht mij dan de exemplaren met het minste bont. Enkele jaren later las ik een artikel van Louis Gonnissen waarin stond dat hij éénkleurige Japanse Meeuwen gekweekt had door het kruisen met Java bronzemannetjes. Ik kocht mij enkele koppel. Het waren kleine vogeltjes; donkerbruin en zonder buiktekening. In deze jaren probeerde ik wat met kruisingen met nonnen maar de vruchtbaarheid was een groot probleem.

Op het wereldkampioenschappen in Mechelen gingen mijn ogen open. Donkerbruine, mokkabruine en roodbruine Meeuwen zoals ik ze nog niet gezien had. Er werden wat namen van tentoonstellers genoteerd. En enkele maanden later werden in Nederland enkele koppels aangeschaft. Mijn vogels konden niet concurreren met de nieuwkomers en werden dan allemaal naar de handelaar gedaan.

In 1980 werden door Eddy Van Dael, Jean-Claude Momerency en Emiel Debrier de eerste Japanse Meeuwendag in België georganiseerd. Dit initiatief kende jarenlang succes. Ook werd er een Kampioenschap voor Japanse Meeuwen en zijn hybriden georganiseerd.

In 1987 werd de Belgische Nationale Japanse Meeuwen Club opgericht met mijzelf als voorzitter.

In 1990 werd de naam veranderd in Belgische Nationale Exotenclub.
Sindsdien ben ik voorzitter van de onderafdeling Japanse Meeuwen en voorzitter van de technische commissie.

De laatste jaren ben ik mij gaan toeleggen op de grijsserie; zwartgrijs, mokkagrijs, roodgrijs en pastel mokkagrijs.