BRIDGECLUB  AARSCHOT
Zaal Vinea				Clubavond :maandag 19.30u
Poortveldenplein 7
3200 Aarschot
______________________________________________________

Gratis proefles op donderdag 18 januari 2018


Bridge heeft vele facetten

1. Structuur
Bridge is een gestructureerde sport : zowel het spel zelf als de omkaderende organisatie verlopen langs nauwkeurig omlijnde structuren.
Het spel wordt overal ter wereld volgens dezelfde regels gespeeld; de wedstrijden van laag (het wekelijks clubtornooi) tot hoog  (de jaarlijkse wereldkampioenschappen) verlopen identiek.

2. Recreatie
Bridge heeft een sterk recreatief aspect : het is een uitzonderlijk boeiend spel ; voor vele beoefenaars is dit trouwens het belangrijkste aspect.

3. Competitie
Regionale, nationale en internationale bonden organiseren allerlei vormen van competities, voor spelers die meer ambitie hebben of zich aangetrokken voelen door het aspect competitie.

4.. Sociaal
Bijzonder opvallend bij bridge is de grote sociale impact: het spel leent zich tot het leggen van contacten en het uitbouwen van een grote vriendenkring. Een bridger is nooit alleen!

5. Hersengymnastiek
Bridge traint intensief, al spelend, het geheugen, het redeneringsvermogen, de zin voor analyse en synthese. Aan te bevelen voor jong en zeker voor oud. Het behoedt voor aftakeling. Om het met andere woorden te zeggen "Bridge zou moeten ogenomen worden in het ziekenfondspakket!.

6. Bridge in tornooivorm
Dagelijks worden in Vlaanderen tientallen tornooien ingericht. En verder is er een overvloedig aanbod van kampioenschappen, wedstrijden, nationale en internationale tornooien. De mogelijkheid om te bridgen zijn in Vlaanderen onuitputtelijk. Uit een licentiaatsthesis van K.U.L. leren we dat "de gemiddelde intensiteit van de Vlaamse bridgebeoefenaar beduidend hoger ligt dan bij andere sport- of hobbybeoefenaars".

7. Vergelijking van resultaten
In alle kaartspelen is men sterk afhankelijk van de kaarten die men krijgt : het geluk van "goede" of de pech van "slechte" kaarten te krijgen. Niet in bridge : iedereen speelt met precies dezelfde kaartverdelingen. Men moet er alleen voor zorgen om met de gekregen kaarten een beter resultaat te maken dan de andere spelers, om het even hoe sterk de gekregen kaarten zijn!

8. Bridgereizen
Een nieuw fenomeen dat snel aan belangstelling wint. Klassieke reisformules waarbij de avonden gevuld worden met een bridgetornooi. Verschillende Vlaamse reisorganisatoren, hebben op dit verschijnsel ingepikt.

9. Universeel
Door de internationale structuur wordt bridge overal ter wereld volgens identieke regels en met een universele bridge-taal gespeeld. Je kunt dus altijd en overal ergens terecht voor een partijtje of een tornooi.

10. Bridge en computer
Het blijkt onmogelijk te zijn om computers goed te laten bridgen: zelfs een beginneling verslaat gemakkelijk de beste programma's. Bridge is een spel dat te complex is voor de huidige mogelijkheden van computers. Het is een spel geschreven op mensenmaat, waar alle aspecten van de menselijke intelligentie aan bod komen zoals ervaring, intuÔtie, psychologisch inzicht. Veel meer dus dan alleen maar berekeningen maken, het enige waar een computer echt sterk in is.

11. Een beetje geschiedenis
Kaarten en kaartspelen zijn uit China afkomstig. Via handels- en oorlogsroutes migreerde het kaartspelen naar IndiŽ en de Arabische wereld. Vandaar, en ook via VenetiŽ, kwam het in Europa terecht in de 14de eeuw en werd snel populair.
In de 16de eeuw ontstond in Engeland een spel dat "Whist" genoemd werd en dat in Vlaanderen nog altijd zeer populair is onder de verbasterde naam "Wiezen" in allerlei vormen zoals "Boom Wies" en "Kleuren Wies".
Door het ontbreken van overkoepelende structuren ontstonden allerlei nevenvormen in alle uithoeken van de wereld. Ook in Rusland waar "Biritch" werd gespeeld. Al die nevenvormen kristalliseerden zich in Londen uiteindelijk tot een nieuw spel waarin ook de Russische elementen verwerkt zaten : Bridge.
In 1925 werden de laatste principes in Amerika toegevoegd door Harold Vanderbilt. Kort daarop ontstonden de nationale bonden en de Wereld Bridge Federatie. Sindsdien bleven de spelregels ongewijzigd en overal ter wereld gelijk.

Onze eigen organisaties :

*	Het wekelijks clubtornooi op maandagavond 19.30u in zaal Vinea.
*	Een jaarlijks feestje (met tornooi!) of etentje
*	Een jaarlijkse beginnerscursus of cursus voor gevorderden
*	Kroegentocht : wandelen en fietsen + bridgetoernooi.
*    Vanaf 18 januari 2018 : start van bridgecursus (10 lessen met gratis 
      proefles)