Duitse en Geallieerde plannen

  (druk voor grotere weergave)

 

BelgiŽ in mobilisatietijd

Toen polen op 1 september 1939 binnengevallen werd maakte de Belgische regering en de koning de wereld nog eens nadrukkelijk kenbaar dat BelgiŽ een neutraal land is en een neutraal land wil blijven !

De Belgische bevolking had na de grote leed van de Eerste Wereldoorlog geen goed oog meer op oorlog en wilden zich dan ook strikt aan hun neutraliteit houden.

Een neutraal land mag volgens de wet niet aangevallen worden of andere aanvallen, het mag zich wel verdedigen !

Op 4 September 1939, de dag nadat Frankrijk en Engeland Duitsland de oorlog hadden verklaard, werd het Belgisch leger gemobiliseerd.  koning Leopold III werd opperbevelhebber van het leger.  600.000 Belgen kwamen onder de wapens !

 

Foto : Koning Leopold III ( druk voor grotere weergave )

 

Oktober 1939, Polen wordt onder de voet gelopen door de Duitsers en het land werd verdeeld tussen Duistland en Rusland.

Vele Duitse troepen trokken terug naar Duitsland en er stonden +- 65 divisies klaar aan de grenzen, de situatie werd erger !

BelgiŽ moest zich klaarmaken voor het geval Duitsland hun neutraliteit niet aanvaardde en zou binnenvallen.  Er werden aan de grensstreken antitank versperringen opgericht, kazematten gebouwd en mijnenvelden gelegd.

BelgiŽ verstevigde ook zijn grootste posities, Fort Eben-Emael werd versterkt met een groot aantal manschappen en ook de K (koningshooikt)- W( waver ) linie werd versterkt, deze verdedigingslinie bestond uit 350 bunkers en tankversperringen.

De Belgen noemden de KW - linie " De ijzeren muur ".

12 november 1939, 85 Duitse divisie staan klaar om Operatie Fall Gelb ( inval van Nederland, BelgiŽ, Luxemburg) uit te voeren, maar door het bar slechte weer moest Hitler zijn aanval uitstellen.

December 1939, Majoor Reinberger van de Duitse luchtmacht moest met zijn vliegtuig een noodlanding maken, hij landde nabij het dorp Kwaadmechelen.  Hij had Duitse plannen bij zich voor de invasie van BelgiŽ, Nederland en Luxemburg.

Deze plannen zorgde voor een versterking van de Belgische bruggen ( diegene die de Duitsers zouden innemen voor hun snelle opmars ), ook in Frankrijk en Nederland werden maatregelen getroffen, maar het enige dat men niet wist was wanneer de aanval zou gebeuren !

BelgiŽ bleef paraat en wachtend !

9 april 1940, Duitse troepen vallen Noorwegen en Denemarken binnen. Frankrijk en Engeland stonden stom van verbazing, ook BelgiŽ voelde nu dat de kans dat ze deze oorlog konden vermijden nihil is geworden ! Het zou niet lange meer duren of de Duitsers zouden ook de rest van "europa" innemen!

10 mei 1940, Duitse troepen vallen BelgiŽ, Nederland en Luxemburg aan, wat men al een hele tijd vreesde is nu gebeurd, de Belgische neutraliteit werd geschonden.

 

Fall gelb ( in belgiŽ ), 10 mei 1940

  ( druk voor radiobericht ! )

Aanval fort Eben-Emael !

 

                                                  

Foto's : Eben - Emael na de aanval 1940.                                                                  Foto :  Duitse lucht landingsgroep gedecoreerd door Hitler.

 

De aanval op BelgiŽ startte op de avond van 9 mei 1940, Duitse lucht landingstroepen werden in gereedheid gebracht en met zweefvliegtuigen zullen zij het grootste en sterkste fort van BelgiŽ moeten innemen, Fort Eben - Emael !

Fort Eben - Emael werd gebouwd tussen 1932 -1935 vlak aan het albertkanaal, het besloeg een oppervlakte van 900 bij 800 meter.  Er werden talrijke stalen koepels met kanonnen en betonnen bunkers met machinegeweren aangebracht om heel de omgeving te kunnen beheersen.

Het fort werd ook nog beschermt door een tankgracht.

Het fort was dus aan alle kanten goed beschermt en dus een zwaar obstakel voor de Duitsers, ze wisten dat als ze BelgiŽ binnen vielen ze eerst dit fort zouden moeten innemen !

Vele Duitse strategen hadden zich over de aanval ontfermt en kwamen op een briljant idee, met zou met zweefvliegtuigen landen op het dak van het fort, en vervolgens met een nieuw ontwikkeld wapen ( de "holle" lading) de stalen koepels en deuren vernietigen.

 

Foto : " holle ladingen ", naargelang de hoeveelheid springstof die gebruikt werd kon met gaten van 18 tot 30 cm slagen in pansterstaal/beton !

 

De Duitse luchtlandingstroepen vertrokken van twee vliegvelden, Ostheim en Butzweilerhof nabij Keulen, op 10 mei 1940 om 04.30 uur kwamen de toestellen los van de grond.

De landing op Eben-Emael was bepaald om 05.25 uur, 5 minuten voordat de Duitse grondtroepen BelgiŽ zouden binnenvallen. De luchtvloot bestond uit 11 zweefvliegtuigen en met 86 manschappen gingen zij het grootste fort van BelgiŽ bedwingen.

Niet alle vliegtuigen landen waar ze moesten, maar sloten zich dan aan bij de oprukkende Duitse grondtroepen, buiten deze kleine tegenslagen verliep alles volgens plan tot volledig verrassing van de Belgische militairen in het fort.

De +- 700 Belgische militairen werden volledig verrast, ze hadden een aanval op het dak nooit verwacht en hun stalen koepels en bunkers werden tot bres geslagen door de " holle ladigen ".

De verdedigers van het fort verdedigden zich met man en macht maar konden de omvang van deze aanval niet vatten, ze wisten niet dat de vijand in de minderheid was, en het feit van verrassing kwam hen ook al niet ten goede.

In de middag van 10 mei begonnen de Belgische Artillerie met een bombardement op hun eigen fort om de Duitsers te verdrijven, en ook de Belgische infanterie viel het fort aan.  Daardoor werden de Duitsers naar het noordelijk gedeelte van Eben-Emael teruggedrongen.

11 mei 1940, in de vroege ochtend kwamen soldaten van andere Duitse eenheden met rubberbootjes het Albert kanaal over en voegde zich bij de Duitse luchtlandingtroepen die terug in de aanval gingen, toen was het einde nabij !

11 mei 1940, 12.00 u, het staakt het vuren wordt geblazen en de Belgische militairen in het fort gaven zich over.

Met 55 man hadden de Duitsers het sterkste fort van BelgiŽ, bemand door 700 militairen tot overgave gedwongen.

Belgische slachtoffers                                    Duitse slachtoffers

23 doden                                                       6 doden

54 gewonden                                                 15 gewonden

 

 

Foto's :  Eben - Emael nu !!

 

Linie bij het ALbert Kanaal doorbroken !

10 mei 1940, 3 regimenten van de Belgische 7ste  divisie hielden ongeveer 19 km linie langs het Albertkanaal bezet.

De linie werd langs de rechterflank beschermd door het grote fort Eben-Emael.  De linie en vele knooppunten werden constant gebombardeerd door de Duitse Luchtmacht en niet veel later drongen de Duitsers door in de Ardennen.

De Duitsers drongen Belgische troepen terug, de Belgen hadden gehoopt dat ze de Duitsers langs het Albertkanaal langer konden tegenhouden zodat andere geallieerden ( Fransen ,Britten) samen met hen slag konden leveren, maar dit was niet mogelijk !

De slag aan het Albertkanaal duurde slechts 2 dagen... niet lang genoeg voor geallieerde hulp.

Bruggen werden ingenomen en de Duitse troepen vloeiden binnen. Bijna alle bruggen die de Duitsers wilden veroveren werden ingenomen, alleen de brug van Kanne werd net op tijd opgeblazen.

Franse, Belgische en Britse troepen moesten kost wat kost de ingenomen bruggen zien te vernietigen, maar de Duitse luchtafweer aan de bruggen, de trage Belgische toestellen en de Duitse overmacht in de lucht maakten dit niet mogelijk, elke aanval werd afgeslagen.

In de nacht van 11 op 12 mei 1940 begon de grote Belgische terugtocht, de troepen trokken zich terug achter de "ijzeren muur ".

 

De kw - linie ( de ijzeren muur) !

13 mei 1940, Koning Leopold III spreekt :

"Onze posities verbeteren met de dag, onze troepen worden samengetrokken.  In de beslissende dagen die voor ons liggen, mogen we niet versagen.  We zullen elk offer moeten brengen dat nodig is om de Duitse inval tot staan te brengen.  Net als aan de IJzer in 1914 vertrouwen de Franse en Britse troepen op ons.  De veiligheid en de eer van ons land eisen onze volledige inzet."

Tussen de KW linie met +-350 bunkers werden versperringen aangebracht om vijandige voertuigen tegen te houden.  Ook werden er grote stalen elementen, "Coutet-elementen", die aan elkaar bevestigd en in de grond verankerd een tientallen kilometers lange stalen muur vormden. Dit fgaf de KW linie de naam "De ijzeren muur".

Die dag kwamen Franse en Britse troepen de Belgische verdedigers ter hulp !

De Franse troepen baanden hun weg naar Gent, Dendermonde en zo naar Antwerpen.  Via Antwerpen rukten ze op naar Breda, maar bij Zundert liepen ze vast ! Bruggen waren opgeblazen en wegversperringen waren geplaatst.

Het Duitse leger brak door tussen 13 en 15 mei 1940 nabij Sedan en Charleville, waardoor ze de KW linie konden omzeilen.

De Belgen aan de KW linie wisten niet van de doorbraak nabij Sedan en Charleville, zij moesten zonder slag of stoot hun "ijzeren muur" prijsgeven en zich terugtrekken.

De Fransen lagen in Breda op 15 mei 1940, toen men hoorde dat Nederland de wapens had neergelegd !  De Fransen kregen het bevel om zich terug te trekken en de Schelde linie te versterken.

Op 15 mei 1940 begon het Duitse 18de leger met de aanval op Antwerpen.

 

de schelde linie

De geallieerden stonden nu allen aan de Schelde linie om te trachten  de vijand nogmaals een halt te te roepen.

Maandagmorgen 20 mei 1940 kwam het eerste grote treffen, na vele gevechten en goed verweer slaagde de Duitsers er toch in om te Schelde over te steken, maar de Belgische jagers deden een verwoede uitval en sloegen hen terug over de rivier.  Bij Kwadrecht werd er een massale Belgische tegenaanval ingezet, hoewel de Duitsers de aanval afsloegen waren zij verrast door de felle tegenstand !

Later verplaatste de strijd zich bij Gijnzele, de Belgen vochten zo hard en onverschrokken dat het Duitse 56ste infanteriebataljon uit de gevechten kwam met een verlies van 370 man ( onder wie 15 officieren).

22 mei 1940 De Duitsers bleven alles in de strijd gooien, namen enkele bruggen over de Schelde in en dwongen de geallieerden een terugtocht tot achter de ijzer, De Schelde linie werd verlaten evenals een week ervoor de KW linie.

 

Foto :  Schelde linie

 

de laatste strijd in belgiŽ

Gent viel zonder slag of stoot, 150 Duitse soldaten reden de stad in en plaatsten hun vlag op het stadhuis, zonder enige tegenstand, ťťn van hun Duitse officieren was op het moment aan het onderhandelen in het Belgisch hoofdkwartier !

Enkele duizenden Belgische soldaten dachten dat ze zich hadden overgegeven en staken de handen in de lucht.

De Belgen verloren keer op keer terrein en waren verplicht terug te trekken, men trok terug tot aan de Frans - Belgische grens en opende een nieuwe verdedigingslinie aan de rivier de Leie.

Op dat moment stond er zeer weinig water in de Leie, en de Belgen maakten zich gereed voor hun strijd !

18 mei 1940, ontmoeten beide partijen elkaar aan de Leie, het Belgisch leger vocht er het zwaarder en heldhaftiger dan alle andere vorige veldslagen, niet alleen de Ardense jagers bewezen hier geoefende en vastberaden strijders te zijn, maar ook vele onder de wapens geroepen Vlaamse jongeren vochten er als leeuwen ! Ze konden de Duitsers op een afstand houden !

Maar de situatie werd slechter, Frankrijk was zo goed als onder de voet gelopen en in BelgiŽ krioelde het van de vluchtelingen, de Britten waren zelfs al aan het inschepen voor hun terugtocht naar Engeland.  De toestand zag er voor de Belgen steeds minder en minder goed uit.

24 mei 1940, de dag van het laatste grote treffen tussen Duitse en Belgische eenheden.  Nabij Kortrijk braken hevige gevechten uit, doch met hevige weerstand slaagden de Duitsers erin om de rivier (Leie) over te steken.  Bij Harelbeke konden de Duitsers dan een kleine bruggenhoofd uitbouwen, waardoor er nieuwe Duitse troepen konden worden aangevoerd.

25 mei 1940, in de vroege ochtend zetten de Belgen hun tegenaanval in nabij Ronsele, het verloren terrein werd heroverd en de oever van de Leie werd opnieuw bereikt.  Bij deze aanval verloren de Duitsers 200 man aan krijgsgevangenen.

Maar op dat moment viel de Belgische linie te Meigem in, honderden Belgische soldaten werden krijgsgevangen gemaakt en de Duitsers braken door.

26 mei 1940, het Duitse 18de leger kwam zich in de strijd mengen, Duitse duikbommenwerpers sloegen de linies uitťťn.

27 mei 1940, het einde voor de Belgen was nabij, aan de Leie werden nog 2 gevechten geleverd.  Bij Vinkt en Knesselare vielen de Duitsers keer op keer aan, maar werden teruggeslagen, woedend door hun nutteloze aanvallen vergrepen de Duitse eenheden in Vinkt zich aan Burgermoorden !

Maar de Duitsers bleven manschappen aanvoeren en alles in de strijd werpen, het Belgische hoofdkwartier melde aan hun Britse en Franse strijdmakkers dat " onze situatie hopeloos is ".

De 18 dagen  durende strijd zou nu snel aan een eindpunt komen, de Koning van BelgiŽ Leopold III stond voor een moeilijke beslissing ! Wat zouden ze moeten doen !

Op 28 mei 1940 capituleert BelgiŽ, De Fransen namen dit Leopold III hťťl kwalijk ze zeiden : " het feit dat BelgiŽ capituleert is de fout van ťťn man niet van de hele natie "!

Leopold III nam dit ernstig en nam troon afstand en de Belgische ministerraad verklaarde " de koning bevindt zich in de onmogelijkheid om te regeren ".

 

BelgiŽ stond nu voor 4 jaar onder Nazi - bewind !