Hoe kwam het tot een

   2de wereldoorlog ??

 

         ( Adolf Hitler )

 

de opkomst van  het fascisme en het nazisme .

Na de 1ste Wereldoorlog en het Verdrag van Versailles van 1919 werden er zware beperkingen en herstelbelastingen aan Duitsland aangerekend.

Duitsland was niet alleen zijn koloniŽn kwijt, maar ook voormalige Duitse gebiedslanden als Saarland en Rijnland.

De Duitse regering wist met moeite stand te houden, bij sommige  groepen in Duitsland werden gevoelens van wraak opgeroepen tegen de geallieerden.

In 1922 betaalde Duitsland voor het tweede opeenvolgende jaar de herstellingsbetalingen aan Frankrijk niet, omdat ze bijna bankroet waren,  het kortzichtige Frankrijk bezette daarom het Ruhrgebied, het industriŽle hart van Duitsland, daardoor werd vijandigheid tegenover Frankrijk en de Geallieerden nog meer aangewakkerd !!

In datzelfde jaar ( 1922 ) stak het Fascisme de kop op in ItaliŽ, Benito Mussolini nam na " de mars op Rome " de macht over !

De omstandigheden in Duitsland waren barslecht en de mensen zochten wanhopig naar een oplossing, ze meenden die te hebben gevonden in een ex - korporaal uit WO I,  Adolf Hitler.

Adolf Hitler was begon pas na WO I  over zijn haat voor de Joden, Hitler was lange tijd werkloos en dat was volgens hem de schuld van de Joden en andere niet - Duiters !

Hitler liet zijn stem horen bij een politieke partij, die hij na enkele toespraken ook ging leiden, de NDSAP ( Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei ).  Verkort werden zij ook de NAZI's genoemd.

 

                                                 

              Hitler WO I ( wit kruisje )           Hitler en Mussolini                    NSDAP - teken                          NSDAP boek

 

De regering van de Weimarrepubliek kon de oorlogsschulden en inflatie niet de baas, waardoor men begon te geloven in Hitlers stelling dat Duitsland een nieuwe regering nodig had.

In 1923 had de NSDAP en Hitler vele leden en trachtte Hilter een " Putsch" in de Bierhalle in MŁnchen, de Putsch (macht overname ) mislukte, maar velen bleven aanhangers van de partij.

Hilter en andere kopstukken van de NSDAP werden opgesloten in de gevangenis van Landsberg.

( Landsberg )

 

Na zijn vrijlating bleek de partij nog zeer sterk te staan want bij de verkiezingen in 1932 kreeg Hitler 36 % van de stemmen en nadat hij op een listige manier President Hindenburg aan zijn kant kreeg werd hij in 1933 kanselier.

Eenmaal aan de macht kon Hitler zijn dictatuur vestigen en werd de nazi partij de dominante partij in Duitsland, het Nazisme was een feit !

 

Hitler's bewind en vergroting van het rijk !

Hitler creŽerde meer banen door joden eruit te gooien, vrouwen te verplichten thuis te blijven en kinderen te "produceren" voor het Duitse rijk en jonge mannen in te zetten in de nieuwe industrie !

Vakbonden werden gewoon afgeschaft en joden en communisten werden vervolgd, Hitler legde het Verdrag van Versailles naast zich neer, herbewapende Duitsland en nam het Rijnland terug in ( 1936 )!  en de wereld zag toe !

1936 : Hitler sloot een pact met ItaliŽ, het fascisme verbonden !

Nadat Duitsland economisch en militair terug op poten stond zocht Hilter naar "Lebensraum" buiten Duitslands grenzen. 

opsommingsteken   Hij wilde de sudeten-Duitsers in Tsjecho-Slowakije terughalen in het rijk ( en tegelijkertijd de sterke wapenindustrie van het land over te nemen ).
opsommingsteken   Ook wilde hij Oostenrijk bijvoegen bij het Duitse rijk !

1936 :  Japan sluit zich aan bij Duitsland en Italie, de bondgenootschap wordt groter !

12 Maart 1938 : Oostenrijk wordt ingenomen als Duitse deelstaat !

Mei 1939 :  Tsjechisch sudetenland werd om de " vrede " te bewaren aan Duitsland gegeven, maar nu nam Hitler wat hij wou,  hťťl Tsjecho-Slowakijke !

1939 :  Duitsland en ItaliŽ sluiten het Staalpact, waardoor hun samenwerking verstevigd word.

 

( map "Lebensraum" inname oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, Oost - Pruisen en het Rijnland.

Augustus 1939 :   Hitler verbaast de wereld door een non-agressiepact te sluiten met Stalin ( wat men toen niet wist is dat er afgesproken was dat Hitler en Stalin samen Polen zouden binnenvallen en verdelen ! )

Hitler voelde zijn macht en bondgenootschap groeien en bracht zijn aandacht nu naar ťťn ding : POLEN !

0

de aanval op Polen en het begin van een " Europees conflict " !

Duitsland en ItaliŽ hadden tijdens de burgeroorlog in Spanje al gevechtservaring opgedaan en hun legers draaiden goed !  ( Hitler en Mussolini kwamen hun fascistische bongenoot Franco steunen tijdens de burgeroorlog ).  Hitler wist dat hij nu klaar was om zijn volgende doel in te nemen = Polen.

Polen had via een corridor bij Danzig toegang tot de Oostzee, dit gedeelte was vroeger Duits grondgebied geweest en Hilter eiste het terug.

Polen voelde zich bedreigt, Frankrijk en Groot-BrittanniŽ schaarden zich achter Polen, ze zouden Polen helpen als ze werd aangevallen !

1 September 1939 :  Duitsland valt Polen binnen, Frankrijk en Groot-BrittanniŽ verklaren de oorlog aan Duitsland, het Europees conflict is begonnen.

Ook AustraliŽ en Nieuw - Zeeland verklaren Duitsland de oorlog ( kolonies van Groot-BrittanniŽ )

9 Apri 1940 :  Hitler valt Noorwegen en Denemarken aan, Denemarken valt meteen, maar Noorwegen vecht terug !

10 mei 1940 :  BelgiŽ, Nederland en Luxemburg worden aangevallen door de Duitsers, Europa zit in de klem van het nazisme.

26 mei 1940 :  Na hevig verzet in BelgiŽ en Frankrijk moeten Britse soldaten zich terug trekken, Operatie Dynamo, de evacuatie uit Duinkerke !

22/24 juni 1940 :  Na de val van BelgiŽ, Nederland en Luxemburg valt ook Frankrijk !

Het Nazisme heeft nu een groot deel van Europa in zijn macht, alleen Groot-BrittanniŽ blijft over !

 

( Map Duinkerken )      (Strand Duinkerken na evacuatie ! )

 

( Pťtain * en Hitler )                   

* Franse Maarschalk Henri Philippe Pťtainheld van Verdun ( WO I ) Pťtain werd in mei 1940 premier van Frankrijk, sloot en wapenstilstand met de Duitsers en werkte met hen samen ( regering Vichy ), na de oorlog werd hij veroordeeld wegens landverraad en kreeg doodstraf ( omgezet in levenslang) en stierf in de gevangenschap op het eiland Yeu, voor de kust van Bretagne.

De Slag om Engeland    

Hitler zou Groot-BrittanniŽ op de knieŽn krijgen, zijn strategie was om eerst de volledige macht te verkijgen in de lucht ( de luftwaffe onder leiding van Hermann GŲring ) en vervolgens een invasie uit te voeren van op zee !!    

( Hermann GŲring )                             ( Focke -Wulf 190, jager van de Luftwaffe )

De Luftwaffe zou Britse vliegvelden en industrie bombarderen om zo de macht in de lucht over te nemen !

( de Dornier 217, ťťn van de bommenwerpers van de Luftwaffe )

 

Op 15 augustus 1940 valt de Luftwaffe aan in 3 grote aanvallen, in het totaal 900 jagers en 1300 bommenwerpers vallen bij daglicht en 's nachts de Britse havens en vliegvelden aan !

650 bruikbare jagers van de Britse luchtmaarschalk Sir Hugh Downing weten met behulp van het effectief radarsysteem de aanvallers te weerstaan !!

De Britten houden keer op keer stand, met de capaciteiten van hun jagers en hun piloten blijven ze de Luftwaffe de baas !

                                                                   

( de Hurricane, jager van Groot-BrittanniŽ )                                  ( de Spitfire, ťťn van de beste ( Britse) jagers uit WO 2 )

Groot-BrittanniŽ kreeg tijdens hun gevecht tegen de luftwaffe steun van anders landen, velen stuurden piloten om de Britten te steunen :

opsommingsteken

USA

opsommingsteken

Tsjecho-Slowakije

opsommingsteken

Polen

opsommingsteken

en andere

2 September 1940 :  Groot-BrittanniŽ en de Verenigde Staten ondertekenen een overeenkomst waarbij ze 50 oude destroyers aan Groot-BrittanniŽ geven voor de bescherming van de konvooien. ( USA steunden Groot-BrittanniŽ door het sturen van goederen ), in ruil krijgen de Amerikanen bases vin de CaraÔben en de Bermuda's.

De Duitse Luftwaffe kreeg de Britse luchtmacht er  maar niet onderdoor, op 31 oktober 1940, na 114 dagen strijd legde Duitsland zich bij de mislukking neer en de invasie van Engeland ging niet door !

Balans :          Duitsland =  1733 vliegtuigen en 3893 man.

                       Groot-BrittanniŽ = 828 vliegtuigen en 1007 man.

 

Operatie Barbarossa : Duitse aanval op de Sovjet - Unie !!

( Map : Duitse aanval op de Sovjet - Unie )

Na de mislukt poging om Groot-BrittanniŽ aan te vallen richt Hitler zich op volledig op het Oost - front, hij verbreekt zijn pact met Stalin en valt op 22 juni 1941 de Sovjet - Unie binnen !

Drie miljoen Duitsers verdeeld over 3 legers vallen over een front van 2900 km aan.

opsommingsteken

Legergroep Nord : rukt op naar het Oostgebied en Leningrad.

opsommingsteken

Legergroep Mitte : rukt op naar Smolensk en moet daarna Moskou innemen.

opsommingsteken

Legergroep SŁd :  rukt op naar Kaukasus en de OekraÔne.

De Russen zijn totaal verrast en lijden verliezen !

Voor de Britten is dit een verademing, de druk op het Westen vermindert en men krijgt er een nieuwe bondgenoot bij !

15 november 1941 :  De Duitsers krijgen het moeilijk door het barre winterweer, de Russen verdedigen hun hoofstad Moskou met man en macht, de Duitsers krijgen geen vat op de stad !!

 

7 december 1941 :  Japanse aanval op pearl harbor ( hawaÔ ).

( Map : liggin Pearl Harbor )               ( Vice Admiraal Chuichi Nagumo )

Japan voelt dat het iets moet doen, hun toevoer van brandstof wordt door de Amerikanen gestopt en Japan moet op zoek naar alternatieven, zij beslissen om Amerika aan te vallen op een pijnlijke plaats, Pearl Harbor, waar de Pacifische vloot gelegen is !!

Terwijl de vredesonderhandelingen tussen Amerika en Japan nog bezig zijn zetten 6 Japanse Vliegdekschepen, , Akagi, Kaga, Soryu, Hiryu, Shokaku en Zuikaku onder leiding van Vice Admiraal Chuichi Nagumo ( foto ) koers richting Pearl harbor !

183 Japanse vliegtuigen vallen aan en vernietigen 6 slagschepen en 188 vliegtuigen, beschadigen nog 10 andere schepen en +- 2000 Amerikanen.

( vernietigd vliegveld te Pearl Harbor )   ( Brandende schepen )

8 decemeber 1941 :  De Verenigde Staten samen met Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Nederland, de Vrije Fransen en andere verklaren de oorlog aan Japan, China verklaart nu ook de oorlog aan de asmogendheden.

11 decemeber 1941 :  Duitsland en ItaliŽ verklaren de oorlog aan de Verenigde Staten, waarop Amerika hun ook de oorlog verklaart.

De zijden zijn beslist, wat begon als een Europees conflict is uitgegroeid tot een WERELDOORLOG !!!!

Asmogendheden                                                     Geallieerden

opsommingsteken

Duitsland                                                     -  Groot-BrittanniŽ ( Canada en Nieuw - Zeeland, AustraliŽ )

opsommingsteken

ItaliŽ                                                            -  De Verenigde Staten

opsommingsteken

Japan                                                           -  Sovjet - Unie

opsommingsteken

                                                                    -   China en andere landen ....

 

Dit is slechts een korte samenvatting van het ontstaan van de Wereldoorlog !!!