Vandersloten

Jean-Luc Vandersloten

Grootveldweg 29
B-3190 Boortmeerbeek

tel&fax: 015/515637

email: vandersloten@telenet.be

Pietjesbak

Pietjesbak

Spelregels

De pietjesbak (of pitjesbak) is een dobbelspel waarvan vele varianten bestaan, zowel wat betreft het aantal dobbelstenen waarmee gespeeld wordt als de puntentelling.
Dit spel kan met verschillende spelers gespeeld worden. Elke speler zet op zijn kant van de pietjesbak negen krijtstrepen. Ieder werpt om beurt 1 teerling, diegene die het hoogste aantal ogen heeft gegooid mag het spel beginnen. De eerste speler mag in principe een-, twee- of driemaal gooien, telkens met drie dobbelstenen. De beste worp telt. Het aantal keren dat de eerste speler gegooid heeft bepaalt het aantal worpen dat de andere spelers krijgen. Is de eerste worp goed, dan heb je er alle belang bij om geen tweede keer te gooien, zo krijgen de tegenstanders ook minder kansen om hun worp te verbeteren.
Puntentelling: 1 oog = 100 punten, 2 ogen = 2 punten, 3 ogen = 3 punten, 4 ogen = 4 punten, 5 ogen = 5 punten en 6 ogen tellen voor 60 punten.
De winnaar van een ronde mag in principe 1 streepje wegvegen, maar in sommige gevallen zelfs 2, 3 of allemaal.
Gooit men met de drie dobbelstenen driemaal hetzelfde aantal ogen, dan heeft men "zand". Zand van 6 is hoger dan zand van 5, zand van 5 is hoger dan zand van 4, enz. De waarde van zand ligt hoger dan 260 (wat je kan behalen als je tweemaal 1 oog en eenmaal 6 ogen gooit), en is goed voor het uitvegen van 2 streepjes als deze score hoog genoeg is voor de ronde-overwinning.
De combinatie 6 ogen + 5 ogen + 4 ogen, samen 69 dus, overtreft zand in waarde, en hiermee kan men 3 streepjes uitvegen.
Gooit men echter een zand van enen (1 oog + 1 oog + 1 oog), of anders gezegd, "drie apen", en men heeft al minstens 1 streepje weggevaagd, dan mag men de resterende streepjes ook wegvegen en is men dus uit. Doch, heeft men op het moment dat men "drie apen" (een zand van enen) gooit nog alle negen streepjes staan, dan is men onmiddellijk verloren.

Informatie volksspelen

Voor een overzicht van de spelen die we aanbieden, kan je op deze link klikken.

Voor onze algemene voorwaarden, klik hier.

Wens je verdere informatie en eventueel een prijsopgave te verkrijgen, stuur dan een mailtje naar vandersloten@telenet.be.

Contactgegevens

Jean-Luc Vandersloten
Grootveldweg 29
B - 3190 Boortmeerbeek

Tel en fax: + 32 (0)15 51 56 37
GSM: + 32 (0) 475 56 22 27
Email: vandersloten@telenet.be