| terug naar de vorige pagina |

België grootste vervuiler van Europa

Het is vooral met de waterkwaliteit en de biodiversiteit in ons land zeer slecht gesteld.

Belgie presteert in vergelijking met andere landen over de hele wereld matig als het gaat over milieubescherming. Maar op Europees niveau eindigen we laatste. Met de waterkwaliteit en de biodiversiteit in ons land is het erbarmelijk gesteld. En ook het beleid omtrent luchtkwaliteit en duurzame energie heeft nog een lange weg te gaan. Dat blijkt uit de ,,Milieu Prestatie Index 2006'' die donderdag wordt voorgesteld op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

De Amerikaanse universiteiten Yale University en het Earth Institute van Columbia University vergeleken cijfers van 134 landen en hielden rekening met de prestaties in onder meer gezondheid en milieu, lucht- en waterkwaliteit, biodiversiteit en duurzame energie. In de algemene rangschikking strandt Belgie op de 39ste plaats, en komt zo na de overige 23 meegetelde Europese landen en de Verenigde Staten.

De slechte kwaliteit van het Belgische water is enerzijds te wijten aan ons waterzuiveringssysteem. Anderzijds is er door overbemesting een te hoge nitraatconcentratie.

Voor onze biodiversiteit eindigen we op de hele lijst echt bijna laatste. Er is in Belgie niet alleen een tekort aan natuurgebieden. De gebieden zijn te veel versnipperd, waardoor planten en dieren er geen rust vinden. Nieuw-Zeeland voert de wereldwijde index aan, gevolgd door Zweden, Finland, Tsjechie en Groot-Brittannie. Deze landen zetten zich volgens de onderzoekers met maatregelen en geld ,,significant'' in voor de bescherming van het milieu. De VS scoren ook niet al te best en dat vormt volgens de onderzoekers niet alleen een probleem voor de Amerikanen zelf, maar voor de hele wereld. Ze hopen dan ook dat de milieu-index de Amerikanen zal wakker schudden.

,,En ook voor ons land kan het geen kwaad om nog eens wakker geschud te worden", zegt Jan Turf van de Bond voor Beter Leefmilieu.

(vvp)
bron: De STANDAARD 24 1 2006


Groen!Zwalm e-mail