JOCHEN DEWEER

Geboortedatum: 20 februari 1991
Geboorteplaats: Waregem
Nationaliteit: Belg
Woonplaats: Deerlijk
Lengte: 1m78
Gewicht: 72 kg
Huidige ploeg: Dovy Keukens-FCC
Vorige ploeg: KSV Deerlijk-Gaverzicht
Kenmerken: Allrounder
Favoriete wedstrijd: Parijs-Roubaix
Favoriete renner: Peter Sagan
Favoriete kleur: wit


Op 12-jarige leeftijd trok ik voor het eerst de koersbroek aan. Doordat Nonkel Eddy Vanherweghe de pannen van het dak liep om me op een koersfiets te zien zitten, had ik besloten om me te laten inschrijven bij wielerclub KSV- Deerlijk Gaverzicht. Voordat ik aan het wielrennen begon, had ik zeven jaar lang gevoetbald bij
KVC Deerlijk Sport. Mijn eerstejaar aspirant combineerde ik nog met het voetbal, daarna richtte ik me tot het wielrennen.

Mijn eerste wedstrijd kan ik me nog goed herinneren. Tien minuten voor de start was ik nog het parcours aan het verkennen. Wanneer we klaar stonden om te starten, begon het hevig te hagelen. Tijdens de wedstrijd bleven we niet van regen gespaard. In de laatste ronde bleven we nog met een klein groepje over. In de sprint behaalde ik een mooie 5de plaats. Eťn week later te Izegem stond ik al meteen op het podium. Een mooie 2de plaats behaalde ik in een massasprint. Bij de 12-jarige aspiranten had ik twee koersen gewonnen.

Op 13-jarige leeftijd was het hoogtepunt de Provinciale titel. In eigen Deerlijk mocht ik na een tijdrit en een wegrit de kampioenentrui aantrekken van West-Vlaanderen. Die trui gaf me het volledige seizoen  "vleugels", want ik behaalde negen overwinningen.

Laatstejaars aspirant behaalde ik tal van ereplaatsen. Ook mocht ik viermaal op het hoogste schavotje van het podium staan. Op het Belgisch Kampioenschap viel ik net naast het podium. In een massasprint was er de laatste 500m nog een grote valpartij, gelukkig zat ik in vijfde stelling, maar de drie renners voor mij waren iets rapper, waardoor ik toch een mooie vierdeplaats behaalde

Bij de eerstejaars nieuwelingen was het een droomseizoen. Ik behaalde maar liefst negen overwinningen. Deze keer kon ik wel op het podium staan van het Belgisch Kampioenschap. Ik behaalde er een derde plaats na een lastige en rappe koers op een hellend parcours. Ook werd ik eindwinnaar van de "Beker Der Vlaamse Ardennen" en "Trofee tussen Leie en Schelde." In de eindstand van "De ronde van Dottenijs" behaalde ik een derde plaats. Ook van tegenslag werd ik niet gespaard, in het Provenciaal Kampioenschap kwam ik zwaar ten val in volle sprint en gleed ik over de aankomstlijn waardoor ik alsnog vijfde werd.

Veel mensen keken met grote ogen uit naar het seizoen bij de tweedejaars nieuwelingen. Wat ik het jaar voordien presteerde was volgens hen dit jaar opnieuw mogelijk. Gelijk hadden ze. Met dertien overwinningen, een tiental podia plaatsen en schitterende prestaties op nationaal en internationaal niveau was dit ongetwijfeld het overklassende seizoen.
Het begon al in de winter, waar ik drie Belgische titels pakte op de piste. Ik was kampioen van BelgiŽ in de puntenkoers, scratch en sprint. In het voorjaar op de weg waren de prestaties matig. Precies op 12 mei 2007 behaalde ik mijn eerste wegoverwinning. Dit voor eigen volk en supporters in Deerlijk. Daags nadien was het opnieuw prijs, met winst in Lauwe won ik de grote prijs "Poalo Bettini". De week daarna mocht ik zegevieren in de vierdaagse Ridley-tour. Doordat ik de eerste etappe won, mocht ik twee dagen in de leiderstrui rijden. Uiteindelijk haalde ik nog de groene puntentrui. Op mijn palmares blinken ook nog twee beker van BelgiŽ wedstrijden. De loodzware Polleur-Stoumont-Polleur, waar ik van start tot finish in de kopgroep zat, en de wedstrijd in Denderwindeke. Verder schreef ik de beker van Vlaanderen erbij die gereden werd in Denderwindeke.
Op internationaal niveau trok ik met de nationale ploeg naar Oostenrijk en Luxemburg. In Luxemburg mocht ik in de tweede rit het zegegebaar maken. In een massaspurt bergop haalde ik het voor Barry Marcus. Door mijn regelmaat in de eindsprint mocht ik op het einde van de ronde met de puntentrui huiswaarts keren. Het mooiste moment van dit seizoen vond ik mijn prachtige prestatie op de EYOF (Europťan Youth Olympic Festival) te Belgrado. Samen met Guillaume Vankeirsbulck en Niels Reynvoet mocht ik er ons land vertegenwoordigen. Op het lastige parcours kon ik samen met een Deen en een Duits uit het peloton glippen. Onze voorsprong bleef schommelen om en bij de 20sec. In een sprint kwam ik net tekort voor de gouden medaille. Toch was ik vree content met de zilveren medaille. Dit oversteeg mijn overwinningen in voor de beker van BelgiŽ. Dit was voor mij een bevestiging dat ik het zeker aankan op alle gebied. Dit was gewoon de max.

Op naar het grotere werk. Gedaan met kleine wedstrijdjes. Hier kwam het serieuze werk als eerstejaars junior. De verwachtingen lagen hoog, dit besefte ik aan de mensen rondom mij.  Spijtig genoeg bleven de overwinningen achter. Toch reed ik een matig, maar niet super seizoen. De interclubs dienden ter voorbereiding voor volgend jaar. Mijn eerste en enige overwinning boekte ik in Zwevegem. Ik behaalde verder nog diverse podiumplaatsen.
Op internationaal niveau werd ik geselecteerd voor "Parijs-Roubaix" en de "Giro della Toscane".
Op de piste kon ik dan ook weer mijn mannetje staan. Ik won de tweede beker van BelgiŽ wedstrijd. Ook op de eerste beker van BelgiŽ mocht ik mee op het podium, maar dan als derde.

 

 

 

 

 

 


 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© www.jochendeweer.be - 2006 - webdesign: Jochen Deweer  Monitored by BelStat - Your Site Counts