De Coutuers
BIJWERKINGEN VANAF 2011
Voor bijwerkingen 2001 - 2010: klik hier


22/12/201510/12/2015
Finn Vincke 1 jaar 
Vorig jaar sloten we af met de geboorte van Finn - zoontje van Sofie COUTUER en Frederik Vincke - en nu dan met zijn eerste verjaardag.  Sofie bezorgde ons enkele foto's, waarvan we hieronder een fiere stralende mama met haar "jaarling" publiceren.  Goed zo Sofie... en doe zo voort !16/10/2015
Agnes Coutuer overleden
Na regen komt zonneschijn, zegt het spreekwoord.  Helaas is het omgekeerde ook waar.  Na de feestelijke diamanten bruiloften van haar zussen betreuren wij nu het heengaan van onze nummer 1 van de 7de generatie Coutuers.


Nederbrakel 19 juni 1923 - Brakel 5 oktober 2015

Een betere tekst dan die op het gedachtenisprentje kunnen wij niet maken, maar omdat de binnenkant van het prentje zich niet leesbaar laat scannen: deze mooie tekst.

Moe, als een van de oudsten in een gezin van 10 kinderen moest je al snel bijspringen en helpen bij de opvoeding van broers en zussen.  Dat was zeker zo toen jouw moeder veel te jong stierf.  Jouw ouders gaven je nadrukkelijk de christelijke waarden mee van naastenliefde, verdraagzaamheid en godsvrucht.  Religieuzen in de familie waren actief in het onderwijs en in de gehandicaptenzorg en waren een voorbeeld van toewijding  en inzet voor de medemens.  Men had het niet breed in die tijd, maar de deur van moeder Bertha stond steeds open voor eenzamen en sukkelaars op zoek naar wat warmte, een kop koffie, een boterham.

Met pa heb je een mooi gezin gesticht, al liep niet altijd op rozen.  Het verlies van Carlos, amper enkele maanden oud (wiegendood) was de meest traumatische ervaring in jouw leven.

Je werd er niet graag aan herinnerd en je hebt het je hele leven meegesleept.  Dat je in dertien maanden tiijd drie kinderen kreeg was een zegen, maar ook een zware opdracht.  Vijf kinderen heb je groot gebracht. Het plotse overlijden van pa in 1987, na een eerder banale routine ingreep in een Gents ziekenhuis, was opnieuw een zware slag.  Dit op een ogenblik dat jullie net van het welverdiende pensioen konden genieten.  De steun van jouw kinderen en kleinkinderen en de warme band met jouw broers en zussen waren heilzaam om dit zware veries te verwerken.

Je waart een "pronte dame" in alle eenvoud en als naaister was je ook zeer modebewust. Je haar moest steeds mooi in de plooi liggen en de kleren moesten goed zitten. Jaren heb je gewerkt, krom gebogen over de naaimachine, om ervoor te zorgen dat jouw kinderen mooi uitgedost waren.  Voor drie dochters maakte je ook het trouwkleed.  Je bent nooit meer verlost geraakt van de rugklachten die je kreeg van het vele werk.  Zeer veel mooie herinneringen zijn geborgen in de harten van jouw kinderen en kleinkinderen.  Jouw kookkunst en vooral de ontelbare lekkere taarten die je bakte, zijn een zoete herinnering.

Op 1 oktober laatst viel je in een diepe slaap. Enkel je hart klopte nog en je ademde gejaagd.  De kinderen bleven tot het einde aan jouw bed gekluisterd  Bovenop de goede zorgen die je in het RVT genoot hebben ook zij je verzorgd, vervuld van dankbaarheid.  Uw tweelingdochters-verpleegsters stonden er op je op te baren na de laatste ademstoot.  Het ultieme gebaar van liefde, respect en waardering.

Moe, meter, oma,mémé, je blijft leven in ons en wij koesteren de waarden die je ons hebt meegegeven.  Rust nu in vrede.


Agnes was de oudste Coutuer-naamdrager.  Haar plaats in de lijst met "overlevers" wordt nu ingenomen door haar neef Gerard uit Rumbeke-Roeselare.

16/5/2015

Onze "Diamantairs"
Nu meer dan 60 jaar gehuwd... Wat een tijdspanne.  Dat presteerden de twee zussen Godelieve en Emilia Coutuer (en hun mannen ook natuurlijk).  Toch het vermelden waard, dachten we. Dat werd "gevierd" met de nodige luister o.a. op het gemeentehuis.  De foto's van dat evenement vind je  hier als je even doorklikt.

30/3/2015
Paul Coutuer overleden
Met ontzetting ontvingen we bericht dat Paul op de terugweg van een zondagse familiereünie bij Marga een ongeval had. Tien minuten ervoor zaten we nog samen, praatten we nog even na en kreeg ik nog een hele technische uitleg over een sterrenkijker.
Het werd snel duidelijk dat zijn toestand meer dan zorgwekkend was en in de loop van de nacht overleed hij dan ook door een hersenbloeding: oorzaak van het ongeval. Zijn vrouw Monique werd ook zwaar gewond in het ziekenhuis van Zottegem opgenomen.

Tijdens de uitvaartceremonie las Thomas Coutuer - zijn kleinkind - deze tekst voor:

Opa Toep was niet alleen mijn opa, hij was mijn beste vriend, mijn idool maar vooral mijn held.
Ik weet nog dat ik de kippen eten mocht geven en hoe hij mij leerde fietsen. Op warme zomeravonden keken we heel vaak samen naar de sterren, dan benoemde hij alles wat hij zag en op koude winteravonden keken we naar dia’s van zijn kindertijd, hij kon alles interessant maken.

Ik herinner mij nog de verrassing op zijn gezicht eind vorig jaar bij zijn gouden jubileum toen plots de harmonie kwam aangemarcheerd. Muziek was meer dan een hobby, het was zijn passie.

Ik was altijd geïnspireerd door de vrolijkheid waarmee hij iedere dag opstond en heb het grootste respect voor hem want de zorg voor mijn oma is een heel zware taak maar toch kreeg hij het iedere dag weer voor elkaar om deze op zich te nemen, steeds met een lach op het gezicht.

En toch vond hij nog de tijd om ook anderen te helpen. Iedereen zal hem dan ook herinneren als de lieve en behulpzame man die hij was. Hij kon nooit lang stilzitten en was ook vaak te vinden in zijn tuin, mijn opa was iemand met groene vingers, een bloempje waarvan iedereen dacht dat het nooit meer zou bloeien deed hij weer opbloeien.
Opa was een zeer gelovig mens, iedere zondagochtend ging hij naar de kerk en mensen die niet tot in de kerk konden komen, ging hij de hostie dragen. Ieder jaar op Palmzondag bracht hij ons een gewijd palmtakje om ons te beschermen. Dit jaar echter hebben we dit niet gekregen.

Mijn opa was heel belangrijk voor mij en zal voor altijd herinnerd worden in mijn hart, maar ook in het hart van zijn naaste familie en vrienden. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan hem. Het is spijtig dat ik nooit echt afscheid heb kunnen nemen, ik wou hem nog zoveel vragen stellen.

Opa, ik heb je nog zo hard nodig. Ik mis je maar  je bent nu op een betere plaats neerkijkend op ons en weet dat je ons zal bijsturen waar we de mist in gaan. Sinds vorige week is er een nieuwe ster bijgekomen in de hemel, ik zal daar naar je zoeken.

Vaarwel opa en bedankt, bedankt voor alles.

De familie dankt de vele aanwezigen op zijn afscheidsceremonie, met een speciale dank aan de muzikanten van de Koninklijke Harmonie De Eendracht die hem zo na aan hart lag. 

Zijn ongeval en overlijden werd vermeld in HET LAATSTE NIEUWS: Paul Coutuer in de pers.


21/3/2015
Ontdek de ster
Dirk Coutuer: onze nieuwe artiest
Dirk zond ons een mailtje dat we hier graag publiceren:

De muzikale genen van mijn vader zijn mooi doorgegeven: ik speel eigenlijk al mijn ganse leven gitaar en piano/keyboard.
Enkele maanden geleden vatte ik het idee op om eens een echt album op te nemen en uit te geven en dat is nu gebeurd.
Before It's Too Late

Het wordt eerst digitaal uitgebracht op een 8-tal sites zoals ITunes, Spotify, Google Play, Amazon en enkele minder gekende. Amazon is de eerste die het op zijn site gezet heeft. Hier is de link:
Amazon.com: Before It's Too Late: Dirk Coutuer: MP3 Downloads

Er worden ook "echte" CD's van gemaakt, maar dat is pas voor ergens in april.

Je kan al korte stukjes beluisteren op de Amazon site om een idee van de stijl te krijgen.
De volledige opbrengst (digitaal en CD) wordt integraal geschonken aan "Plan" (beter gekend als "Foster Parent Plan").
Nog even meegeven dat ik alle nummers zelf gecomponeerd heb, zelf gespeeld en ge"produced" heb. Er zitten dus geen covers tussen. Alles is eigen kweek!
Voilà! Geniet er van.
Groeten!
Dirk

Intussen plaatste Dirk ook een mooie clip op Youtube. En 't mag gezien worden!

Tränenpalast was een van de weinige plaatsen waar West-Berlijners en West-Duitsers de grens met Oost-Berlijn mochten oversteken ten tijde van de Koude Oorlog. Eenrichtingsverkeer: Oost naar West: dat ging niet !


1/1/2015
ONZE WENSEN VOOR EEN ZORGENLOOS 2015
9/12/2014

F I N N  

De eindejaarsknaller van
Sofie Coutuer

Een vroege Sinterklaas dit jaar die bij Sofie Coutuer en Frederik Vincke op 2 december om 17:38 u. een ferme zoon van 3,610 kg. en 51 cm lang bezorgde.  Alhoewel, Sinterklaas?  Frederik en vooral Sofie hadden er al 9 maand intensief voorbereidend werk aan besteed.
Een dikke, dikke proficiat is dan ook op zijn plaats... en goede nachtrust gewenst !
Goed zo en nu... doorzetten zeker?
Moeder en kind

29/6/2014
De grote Vier in beeld

En zoals het tegenwoordig hoort: op de babyborrel.

Hieronder de 4 op één rij!
Jong en ietske minder jong: 1 en 4

15/5/2014
Weer een jongen !
Een viergeslacht dan nog wel !


Dit hadden we nog niet in de familie: een mannelijk "viergeslacht", maar deze dreambaby maakt van Flor Dutranoit Hoofd van zijn clan: overgrootvader Flor, grootvader Luc, nieuwbakken vader Kris en Robin zelf.

Dat was alleen mogelijk door het draagvermogen van Karen Beleyn! Zo geraakt nu ook een deeltje van de Coutuer-genen via Lena, Luc en Kris van Brakel via Sint-Genesius-Rode tot in West-Vlaanderen. Voor alle medewerkers en aanhangers: een dikke proficiat en ...doe zo voort !
Voor een vrouwelijk viergeslacht zorgden vroeger al Agnes Coutuer en nakomelingen.
19/11/2013
Stan 1 dagje oud Maagje gevuld = vredig slaapje
Voldoet perfect aan alle ISO-normen.
Dat is geen zijtwijgje, maar een serieuze tak !

29/10/2013
Marie van Antwerpen? Gevonden !
Recent kregen we mail van ene Dirk Laureyssens die Marie Ribbens als overgrootmoeder had. En die Marie - dé Marie - de oudste telg uit de 5de generatie - was het 6de van de negen kinderen uit het huwelijk van Jan Ribbens met Catharina Coutur .  Dank zij de gegevens van Dirk werkten we de 5de generatie wat bij.  Hij bezorgde ons ook een foto van een schilderij van haar man Jan Van Sichem ("Jan van Marie van Antwerpen"). De stamboom van Dirk vind je terug via de link bij de 5de generatie.

Jan van Sichem geschilderd door Germijn (Germain) Hadermann uit Hoboken.Iemand bezorgde mij ooit digitaal een foto van Marie, maar die is ergens op mijn computer onvindbaar verdwaald. En helaas ben ik ook vergeten wie mij die toestuurde (de jaren beginnen te wegen, hé!); Ook zijn in een fatale crash enkele e-mailadressen verloren gegaan.
Intussen ontdekten we nog een stokoude Coutuer:   Op 25 januari 1731 huwde COUTUER Balthasar Antonius met Livina Denotte in de parochie Sint-Baafs in Gent.  De getuigen waren Jacobus Delbaere en Magdalena Daneel. (bron Huwelijken, Sint-Baafsparochie, Gent, 1618 -1796).  Wie hij was, waar en wanneer geboren: geen idee. Maar opvallend is de schrijfwijze "Coutuer" en dat dit huwelijk maar 6 jaar na dat van onze stamvader plaatsvond.  Het waren dus generatiegenoten.
In dezelfde parochie huwde daar ook ene Couture Philipus met Anna Le Roy, maar datum of andere gegevens ontbreken. Nog in hetzelfde parochieregister staat het huwelijk vermeld van Couturier Petrus met Maria Agnes Joseph op 8 oktober 1759 met als getuigen Alexander Delporte en Maria Catharina Lecocq.
De gegevens zijn afkomstig van de huwelijksregisters van de Sint-Baafsparochie Gent 1618-1796. Bron: Of die allemaal familie waren?  Geen idee!


21/8/2013
Welkom Chloé
Chloé is de bijnaam van de Griekse godin Demeter en betekent "jonge scheut".  Maar hier is die jonge scheut op een zijtakje verschenen als dochtertje van Ellen en Michaël De Vuyst. Op 9 maart werd kleine Chloé 2 maanden vroeger dan verwacht geboren.

Na een verblijf van een paar maandjes in het ziekenhuis mocht ze eindelijk naar huis.Hier was ze al 5 maand oud en een flinke baby die veel plezier beleeft met haar grote broer Alex, haar mama en papa.Een dikke proficiat aan Michaël en Ellen, zelf de dochter van Eddy De Vuyst en oma Marga Coutuer (G7), dus lid van onze clan !


Overlijden Martha Coutuer

Op 11 augustus 2013 overleed in het A.Z. Glorieux te Ronse Martha Coutuer (G7), weduwe van Léonel Spitaels. We bieden hierbij haar familie onze oprechte deelneming aan.15/12/2012

Onze beste wensen voor 2013 met

Hét feest van het jaar 2012 !!

Silvie is getrouwd !


Op 30 november stapte Silvie Coutuer (Generatie 8) in het gemeentehuis van Oosterzele met Koen Van Wynsberge in het wettelijk huwelijksbootje.


Op 12 december deden ze dat nog eens over in de kerk van Oosterzele-Dorp.De familie Coutuer
De families Van Wynsberge en Coutuer

En gevierd werd dit met een gigantisch feest tot het ochtendgloren en het krieken van de morgen !

In sprookjesstijl !En ze leefden nog lang en gelukkig


9/7/2012

Remi Coutuer deed het op zolder !

Iedereen die Remi goed gekend heeft, weet dat hij een onnavolgbare zin voor humor had.  Wat we niet wisten, was dat hij  - van tijd tot tijd - humoristische limericks en gedichtjes schreef, waarschijnlijk voor zijn eigen plezier.  Die werden allemaal mooi opgeborgen in een schuif en zagen pas het daglicht na zijn overlijden.  De inhoud was zo leuk dat het de moeite was om ze te delen met anderen.  Vandaar het idee om ze uit te geven.
Voor de geïnteresseerden: het bundeltje noemt "Met of zonder kolder, doe het eens op zolder" en wordt uitgegeven door "Boekscout.nl". Het is te bestellen via een gewone boekenwinkel  (ISBN-nummer =  9789462060579) of direct via de webshop http://boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=3063
Het hebbeding kost 13,95 euro (+ verzendingskosten).

Dirk Coutuer


26/3/2012

Overlijden Leonel Spitaels

Op 12 maart 2012 overleed in het ziekenhuis te Ronse Léonel Spitaels, echtgenoot van Martha Coutuer (G7). Door een samenloop van niet te voorziene omstandigheden kunnen we zijn overlijden pas nu publiceren, maar even gemeend bieden we Martha, kinderen en kleinkinderen en familie ons oprecht medeleven aan.


Leonel als laatste Brakelse "pijkenhere"26/12/2011

En nog één

En op de valreep van het oude jaar zag Paul nog in zijn krant het overlijdensbericht van Peter Cotur.

Alhoewel we hem helemaal niet kennen, willen wij hem hier toch gedenken, omdat zijn stamboom teruggaat tot onze gemeenschappelijke stamvader Adrianus.
Hij behield trouwens diens familienaam, helemaal ongewijzigd en zal vereeuwigd blijven met de asteroide die zijn naam draagt (zie de links Planetoide Cotur" , "Antwerpse Tak" op ons startblad en het verhaal dat hij ons in 2002 bezorgde).
Zijn zoon Niels is nu de aller-enige die de originele familienaam van onze stamvader draagt.
Wij bieden aan zijn familie dan ook ons oprecht medeleven aan. 


22/12/2011

Overlijden van Marie-Thérèse Coutuer

Vol ongeloof vernamen we het overlijden van Marie-Thérese, echtgenote van Paul De Clercq.  Amper 17 dagen na haar broer Remi en juist dag op dag 20 jaar na het overlijden van haar tante Margriet overleed ze onverwacht thuis.  Gewoon, zonder franjes, rechtuit en met een hart van koekenbrood: zo zal ze herinnerd worden. Ge zult gemist worden, Marie-Thérèse !


10/12/2011

Afscheid van Remi Coutuer Op 5 december overleed in Gent Remi Coutuer, lid van de 7de generatie.  Hij zal in onze herinnering blijven leven als een man met de fonkelende ogen vol olijke goedmoedige humor. Wij delen mee in het verdriet van zijn familie, aan wie we veel sterkte wensen voor de komende moeilijke dagen.


Op de afscheidsviering las zijn kleindochter een tekst Afscheidviering Remi Coutuer" voor, zo mooi dat we die hier - met haar toelating - absoluut willen bewaren.


27/9/2011

Jean Servais is overleden 

31/5/2011

De clan breidt uit ! 

Carine Dutranoit - dochter van Lena Coutuer - werd weer oma !  (Of is het bomma, of meetse, of marraineke?).
Op 29 mei zag haar tweede kleinkind de zon blinken in haar ogen... 't Moet een stevige bink zijn met een korte krachtige voornaam:

TOR

zoon van Frank en Lien en kleine broer van Febe,


die zich van al dat gedoe niets aantrekt en de wereld aan 't verkennen is.
Een dikke proficiat aan de fiere ouders en aan Carine en overgrootvader.  Haal uwe portemonnaie maar boven, Flor!


13/5/2011

Frans Coutuer opgepakt

Agnes Van den Dooren reageerde bliksemsnel op vorige bijwerking en bevestigt de aanhouding van Frans op de dag van haar moeders trouwdag.

De trouwdag van ons moeder en vader was 6 mei 1944, op de verjaardag van ons vader!
Zij gingen naar de kerk en gemeentehuis toen ze zagen dat Frans werd opgepakt.
Dit is het enige wat ik daarvan weet, van te horen vertellen.

Wie zorgt voor het vervolg van het verhaal?


28/4/2011

De kapel van François Coutuer

In het "Driemaandelijks tijdschrift van de Geschied- en Heemkundige Kring TRIVERIUS, Jaargang XLI, Nr.1 - Januari 2011" schreef Ludwig De Temmerman - schoonzoon van Agnes Coutuer - een artikel over "De (Heren)huizen van de Kasteelstraat - Het huis van Keizers Maria".  In een onderdeel daarvan op p.5 schrijft hij over de "De kapel van François Coutuer"

De kapel werd vermoedelijk omstreeks 1820 gebouwd als dank.  Ze is te zien op de kaarten van P.C. Popp (ca. 1835)... Op die plaats slaagde François Coutuer er in 1803 om te ontsnappen aan gedwongen legerdienst.  Hij werd opgeroepen als voor de conscriptieklas XI (jonge mannen geboren in 1781 en 1782), om te dienen in het leger van Napoleon. De "conscrits" werden verzameld in het gemeentehuis en werden dan onder bewaking van Franse soldaten naar Oudenaarde gebracht.  François wist op het einde van de Kasteelstraat met succes te ontsnappen uit de colonne.  Hij zal dan ondergedoken zijn om uit de handen van de Fransen te blijven.  Op 14 germinal XIII (3.41.1805) werd zijn veroordeling als dienstweigeraar betekend. Er is een vermoeden dat de kapel toegewijd was aan het H.Hart van Jezus, want telkens de sacramentsprocessie voorbijkwam werd het beeld geëtaleerd in de openstaande garage van het huis Spitaels.  François was de overgrootvader van klompenmaker en beeldhouwer Jozef Coutuer en betovergrootvader van ons medelid, kunstschilder Gerard Coutuer uit Roeselare en van tal van Brakelse afstammelingen."

In onze stamboom is hij terug te vinden in de 3de generatie onder de naam Pieter Franciscus Coutuer en ook daar werd zijn veroordeling als "deserteur' al vermeld. Of men hem ooit te pakken kreeg, welke straf hij kreeg en of hij effectief gevangen heeft gezeten, weten wij niet, maar dat moet door de specialisten wel te vinden zijn!

Dat doet er mij aan denken dat wij ook weinig afweten van het onderduiken van zijn naamgenoot Frans Coutuer. Die dook onder als werkweigeraar in de 2de wereldoorlog, maar werd opgepakt in 1944 (denk ik).  Vaag herinner ik mij nog een flard verhaal als zou dat op de trouwdag van zijn tante Margriet Coutuer met Jozef Van den Dooren geweest zijn.  Wanneer dat juist was, waar hij verborgen zat, wie hem aanhield, hoe men hem op het spoor kwam, waar hij in Duitsland "tewerkgesteld" werd, wanneer hij terug thuis kwam, enz., allemaal vragen waarop ik het antwoord niet ken.  Zelf heb ik verhaal gehoord dat hij door een buurman werd verraden. De jonge gasten werden verplicht te gaan werken in Duitsland. De Duitse mannen zaten immers aan het front. Een buurjongen van dezelfde leeftijd ging ook opgeroepen worden, maar zijn vader gooide het op een akkoordje met de "zwarten". Frans werd gepakt en zijn buurjongen "Fitor" mocht thuis blijven.

Een andere "Vlaamsgezinde" buurjongen ging gauw terug naar school, want studenten werden niet opgeroepen. Hij was dan wel een paar jaar ouder dan zijn klasgenoten, maar dat vormde bij de Broeders geen probleem. Hij is te zien op de klasfoto van Remi Coutuer.

Het wordt de hoogste tijd dat de jongere generaties hun nog levende ouders/grootouders eens naar die verhalen vragen.  Hier is nog altijd voldoende plaats om ze te publiceren en zo voor de volgende generaties te bewaren.


4/2/2011

Daar is ALEX !

nog geen lente, maar wel een nieuw geluid!
Met fierheid en blijdschap melden Marga Coutuer en Eddy De Vuyst ons de geboorte van hun kleinzoon Alex.

"Gisterenavond, iets na den tienen is hij komen piepen en heeft hij zijn stemmetje laten horen.  Zoals ze in Brakel zeggen: 't is zijn papa gesch... en gesp... 51 cm en 3,200 kg.  
Mama Ellen en papa Michaël De Vuyst stellen het heel goed. 't  Is vlot verlopen en oma en opa zijn nu ook rustiger geworden."Voor "d'ieste geute" is dat perfect gedaan!  Dikke proficiat aan de daders en Alex' voorouders!

Laatst gewijzigd:  6 oktober 2017