Bart Raes

Update: 11 april 2016

Geboren in 1985, gelijk met mijn tweelingsbroer Wim. Unieke band!

Woonplaats: De Klinge, Oost-Vlaanderen

Roepnaam: Rosco

Gedreven, gemotiveerd en doelgericht persoon. Met de voeten op de grond. Nood aan doelstellingen in het leven. Hou van positieve sfeer rond me, familiemens en dol op gezelschap met vrienden. Na een drukke werkweek de GSM een dag uit zetten, tijd voor vrienden, familie en mezelf en mijn loopschoenen maken, daar gaat niets boven. Balans tussen werk en ontspanning is zeer belangrijk voor mij. Een time-out zorgt voor neiuwe en betere motivatie. Humor kan alles relativeren in het soms zwaardere leven. Als ik ergens voor ga, zal ik het ook bereiken ... of doodvallen.
Mijn roepnaam komt uit mijn voetbalverleden bij de jeugd, toen gekregen door mijn trainer (Marc De Kimpe) en altijd blijven meegaan. Veel vrienden spreken me nog steeds zo aan. De naam past wel bij mij, kort en krachtig ... rechtuit.

Live Your Dream, Create Your Own Happiness

Wie alles passief ondergaat maakt zijn eigen leven niet. De vrije wil van ons westerse mensen is het hoogste goed dat we hebben, gebruik het verstandig en maak iets moois van je leven en van dat van anderen.

Familie en beroepsleven

Momenteel leef ik in de grootste verwachting die er kan bestaan in het leven: de geboorte van mijn eerste kind ... een dochtertje ... dan nog wel uitgerekend op de dag van de 10 Miles, 17 april! Aan de schopjes te voelen zal ook zij later haar benen niet kunnen stilhouden. We kijken vol vreugde uit naar de geboorte ...
Ik ben een Master lichamelijke opvoeding, gestudeerd te Gent en gespecialiseerd in inspanningsfysiologie, trainingsleer en motorische ontwikkeling. Ik trainde de miniemen van Stekene Sportief in mijn jonge jaren tijdens de opleiding aan de unief. Tevens deed ik mijn lerarenopleiding en werk ik ondertussen reeds een 10-tal jaar op een vrij moderne joodse school te Antwerpen. Dit is zeker een verrijking van mijn leven. Kruisbestuiving alom ... ik leer hen veel (bio, chemie, LO) maar ik leer ook veel van hen ... gebruiken, gewoontes, tradities ... Als master LO deed ik daadwerkelijk alle sporten graag met in hoofdzaak de balsporten en vooral voetbal. Ik speelde op mijn 17 jaar in 2e provinciale eerste ploeg: Stekene Sportief. Deze ploeg is helaas reeds gestopt met bestaan. Ik bleef wel voetballen, maar enkel wedstrijden in het verbond van het Land Van Beveren. Zo kwam ik bij Boem Boem Betis terecht, waar heel veel toppers van de atletiekwereld in meespeelden ... waaronder Koen Willsens, CEO van RSLab. Dit waren topjaren ... we speelden kampioen. Deels door hun verhalen, maar vooral doordat ik tijd over had door niet meer te trainen in de week begon ik zelf te lopen ... daarover later dus meer.
Verder geef ik opleiding via de Vlaamse Trainerschool waarbij ik motorisch leren en inspanningsfysio geef aan trainers voetbal.
In 2015 startte ik met een andere droom: Smart-Sport met als grootste doelstelling: Lopend Vlaanderen verstandig leren opbouwen en plezier laten beleven aan het lopen via lactaattesting op locatie en persoonlijk contact met mensen. Dit is een droom aangezien ik van mijn hobby mijn job heb gemaakt. De dankbaarheid van de sporters is onwezelijk groot. Ook de variatie daarbij geeft ongelooflijke voldoening: van mensen die net een start-to-run hebben afgewerkt over atletiekclubs die graag in groep getest worden of lezingen wensen, via de fantastische Keep-On-Running (KOR) (Facebook groep/team) leden die mij enorm steunen en waarderen tot toppers die meedoen aan het EK en WK obstakelrun en Marathon de Sables. Onbeschrijflijk hiermee bezig te zijn. Voldoening alom!

Hoe ik eraan begon

Mijn eerste loopervaring dateert van bij de knapen op voetbaltrainingen. Lieven De Cock, onze trainer toen, stond er voor bekend op woensdag zo goed als alleen conditietraining te doen. Met grote schrik ging ik naar de eerste trainingen, maar al snel vond ik het geweldig. Deze coach heeft menig jeugdspeler karakter aangeleerd op jonge leeftijd, ik ben hem daar nog steeds dankbaar voor. We zagen één training per week geen bal, maar speelden wel kampioen! Lopen werd toen beperkt tot de voetbaltrainingen en tot de zomerstop waarbij ik mijn vaste rondjes liep in de Klingse bossen.
Af en toe heb je momenten in het leven dat alle puzzelstukjes in elkaar lijken te passen en je dat dan ook beseft. In 2012 was ik zo mijn vaste rondje aan het lopen in het bos toen ik totaal out of the blue, op het idee kwam om voor een marathon te trainen! En niet zo maar één ... de Jerusalem Marathon, de bergen en heuvels op en af in Israël! Zo kon ik het land van mijn leerlingen bezoeken en tegelijk de marathon lopen. Die heuvels nam ik er met plezier bij, een uitdaging mag best groot zijn!
Na een half jaar trainen volgens eigen schema en onthouding van alcohol was het zover. Samen met mijn vrouw, broer en schoonzus trokken we naar Israël. Fantastische belevenis en wat een marathon, toen zaten er in het parcours nog een stevige 650 hoogtemeters. Maar het ging me af ... genoten en afgezien van begin tot einde: 3u29 finishtijd! Heaven!

Vanaf dan loop ik jaarlijks mijn marathon en tegenwoordig zelf 2 à 3 per jaar:


In 2017 trek ik dan opnieuw naar Jerusalem en zal ik proberen een organisatie op poten te zetten zodat we met een groep naar daar kunnen. Dus als er zich nog mensen geroepen voelen het Holy Land te bezichtigen EN daar te lopen ... jullie kunnen me al een berichtje sturen.
Verder heb ik in Gent in 2015 mijn PB gezet op de 10 km in 35 min en tevens in 2015 een maand voor de Kopenhagen Marathon 1u00min46s gelopen op de 10 Miles. Hier duik ik echt nog onder het uur één van de komende jaren.

Trainingsactiviteiten

Ik ben van nature uit altijd al polyvalent geweest: mij beperken tot één enkele sport zou ik niet kunnen. Ik ga met plezier nog wekelijks minivoetballen en squashen. Tevens doe ik tweemaal per week kracht-, stabilisatie- en lenigheidsoefeningen. Gelukkig ben ik grotendeels blessurevrij gebleven tijdens al deze jaren, misschien wel door het vermijden van te eenzijdig te trainen. De zomer is voor mij gelijk aan windsurfen! Samen met mijn buddie, Steven, vliegen we dan over het water met plank en zeil... vrijheid!
Lopen doe ik 3 a 4 x per week volgens eigen schema´s maar in overleg met bevriende coaches en sportdokters. Ik varieer vaak bij het lopen maar bouw wel gefaseerd op (van focus op LSD naar intensief duur en tempoduur richting interval en zelfs weerstand), allemaal wat afhankelijk van het doel.
Ik ben geen fan van een bepaald type sporthorloge, ik kan ze met de zaak allemaal uittesten, allen hebben voor- en nadelen. Voor rustige loopjes loop ik voorlopig met de Garmin FR 235, maar niet voor intervallen wegens de onnauwkeurigheid. Dan gaat de voorkeur uit naar een Polar met band.
Muziek is vaak een must bij het lopen als ik er alleen op uittrek, al ga ik vaak in op uitnodiging van velen om samen een toertje te lopen en wat bij te praten.
De Klingse bossen, waar KOR-leden onlangs ook van konden genieten, hebben mijn totale voorkeur qua trainingslocatie. Na een drukke werkdag geraak ik daar in een flow die gewoon hemels is en mijn batterijen volledig oplaadt. Ik draai er bijvoorbeeld ook mijn hand niet voor om om ´s nachts de loopschoenen nog aan te trekken, weer of geen weer, en een toertje te gaan lopen ... kampioenen ontwaken als anderen slapen zeg ik dan tegen mezelf ter motivatie.

Mijn wedstrijdervaringen

Hierboven staat al heel wat info over loopwedstrijden waaraan ik deelgenomen heb. Maar ook de Grand Raid Nisramont in 2015 was een geweldige ervaring. In duo 4 km kajak, 23 km mountainbike, 7 km lopen, 14 km mountainbike en 5km runbike was een geweldige ervaring! Net zoals andere trailwedstrijden zoals de Meerdaalwoud Trail of de Trail Namur Capitale.
Ik ben eigenlijk niet zo´n wedstrijdbeest. Ik vind het geweldig de dag zelf op te staan, online te gaan kijken waar er gelopen wordt en daarheen te rijden om me uit te leven ... zo liep ik een zalige 10 km van Knokke en de vorige zomer in een gekke bui de Limburgrun ... geweldig toch! ´s Morgens opstaan niet weten met welke ervaringen je ´s avonds in je bed kruipt.

Bijkomende informatie

Voor de toekomst heb ik nog wel een aantal doelen:

Mijn favoriete foto's

Foto 1: Jerusalem Marathon 2012, mijn allereerste marathon. Diepe indruk nagelaten, zalig gevoel.

Foto 2: Mooi aandenken aan mijn eerste marathon.

Foto 3: Jerusalem: Unieke plaats om een marathon te lopen

Foto 4: Amsterdam Marathon 2015, zalig uitgelopen, mijn 5e marathon.

Foto 5: Kopenhagen Marathon 2015, persoonlijk record gebroken.

Foto 6: Sfeerbeeld voor de Marathon van Amsterdam.

Klik op een foto om de slideshow te starten

webs counters
Total Count