Cristel Drubbel

Update: 27 juni 2016

Geboren in 1967 (Clinge, Nederland)

Woonplaats: Clinge, Nederland

Roepnaam: Cristel

Toen ik de vraag kreeg of ik wou meewerken aan ´Atleet van de Week´ schrok ik wel even. Ik ... een atleet? Samen met mijn dochter lagen we eerst dubbel van het lachen. Ik loop tenslotte toch alleen maar voor mijn plezier, bovendien maak ik niet echt spannende dingen mee en ... ik ben toch maar een heel gewoon persoontje.
Atleet is dan misschien een sterk woord maar lopen is nu inderdaad een passie. Een passie die ik deel met mijn man, Peter Drubbel. Onze kinderen, een zoon van 17 en een dochter van 20, zijn op een leeftijd dat ze best al voor zichzelf kunnen zorgen, waardoor ik bij het plannen van mijn loopuitstapjes hier alvast geen rekening meer mee moet houden. Mijn man heeft het loopvirus trouwens nog harder te pakken dan mezelf ... samen met hem lopen lukt enkel nog als hij aan een LSD begint, bij alle andere trainingen ligt zijn tempo gewoon veel te hoog voor mij.
Momenteel ben ik geen lid meer van een loopclub. Vroeger was ik lid bij RKHAV te Hulst maar omdat de groepstrainingen op dinsdagavond plaatsvinden en mijn vrije dag op woensdag valt, loop ik dan ook liever op mijn vrije dag.
Naast het lopen is lezen absoluut mijn grootste hobby. Daar kan ik echt van genieten ... rustig in mijn eigen coconnetje met een goed boek. Verder spendeer ik ook best wat tijd aan het verzorgen van mijn 5 katten en 2 honden, het spelen op de saxofoon als lid van een dweilband en de fanfare. Natuurlijk mag ook de vakantie in Italië niet ontbreken op mijn lijstje ... ik heb er dan ook speciaal de taal voor geleerd.

Iedereen kan lopen, stap voor stap!

Hoe ik eraan begon

Vijf jaar geleden ben ik begonnen met een Trim Je Fit programma (Nederlandse versie van Start to Run) op de atletiekclub van RKHAV te Hulst. Voor mij was dat het ideale moment om iets aan de conditie te doen. 10 jaar eerder was ik gestopt met roken waardoor er in de loop van die jaren flink wat kilo´s waren bijgekomen. Na een paar maanden hard trainen, liepen we die 5 km aan één stuk. Supertrots waren we met zijn allen dat we het konden. Het opbouwen naar die finale 5 km was ook geen fluitje van een cent geweest ... afzien was het, maar uiteindelijk slaagden we er toch maar in.
Zo heb ik nadien gedurende een paar jaar wekelijks die 5 km gelopen tot ik, samen met het Keep On Running programma van Evy Gruyaert ben gaan opbouwen naar de 10 km. Helaas strooide een blessure toen roet in het eten. Toen ik uiteindelijk volledig hersteld was, heb ik het Start to Run programma van Evy (5 km) nog eens afgewerkt gevolgd door het Keep On Running programma naar de 10 km toe.
Zo begon de loopmicrobe mij te pakken te krijgen dat ik langzaam verder opgebouwd heb tot mijn eerste 10 Miles in Antwerpen in 2015.

Trainingsactiviteiten

Afgelopen winter heb ik mij aan een marathontraining gewaagd met de bedoeling tijdens het voorjaar van 2016 een nieuwe mijlpaal aan mijn loopervaring te kunnen toevoegen. Na een lactaattest bij Bart Raes ging ik driemaal per week op stap met een door hem voor mij persoonlijk uitgewerkt schema. Afwisselend LSD loopjes, interval en tempotrainingen.
Mijn trainingen werk ik het liefst van al alleen af. Starten wanneer ik het wil en wanneer ik er zin in heb zonder rekening te moeten houden met iemand. Alleen kan ik mij ook het best houden aan mijn eigen tempo zonder het gevaar mij te laten opjagen door iemand anders met als gevolg dat ik sneller zou gaan dan in feite goed voor me is.
Mijn enige begeleiding tijdens mijn trainingen is mijn sporthorloge, een Polar M400. Absoluut een aanrader.
Op dit moment ... mijn eerste marathon ligt enkele weekjes achter de rug ... ligt de trainingsintensiteit iets lager, zo´n tweemaal per week trek ik er uit voor een uurtje.

Mijn wedstrijdervaringen

Mijn allereerste loopwedstrijd was op de atletiekclub, de clubkampioenschappen. Ik had net mijn Trim Je Fit programma afgewerkt en nam deel aan de 3 km wedstrijd. Ik haalde hier meteen het podium, een zilveren medaille dan nog wel (we waren wel maar met 4 lopers aan de start :)). Daarna nog een paar plaatselijke wedstrijden meegepikt en een aantal Urban Trails.
In april 2015 nam ik dan, voor het eerst samen met mijn man, Peter, deel aan de Antwerp 10 Miles en in oktober 2015 liep ik mijn allereerste halve marathon, de Singelloop in Breda.
Op zaterdag 16 april 2016 stond ik dan op de Grote Markt in Hulst aan de start van mijn allereerste marathon, de Marathon Zeeuws-Vlaanderen. Een prachtig parcours dat loopt van Hulst naar Terneuzen over verharde en onverharde groene wegen, langs kreken terwijl je kan genieten van de vergezichten over de Zeeuwse akkers of de brede Westerschelde. Uitlopen was mijn enige betrachting. Ik had nooit gedacht dat een marathon lopen zo´n leuke ervaring kon zijn, een unieke belevenis die ik nooit meer zal vergeten. Patje Marathon was zo lief om samen met mij mee te lopen, 5 uur lang, babbelend, lachend, etend en drinkend ... als er één iemand is die je naar de eindmeet kan brengen dan is hij het wel. Aan de aankomst stonden dan nog eens Peter, Robbie, Loes en Maris mij op te wachten, nadat zij al verschillende keren ook onderweg waren opgedoken om mij aan te moedigen. Fantastisch gewoon!
´s Anderendaags op de Antwerp 10 Miles keek ik, als supporter, vol ontzag naar een marathonloper die binnenkwam ... terwijl een klein stemmetje achteraf in mij zei: dat heb je gisteren toch ook gedaan! Onbeschrijflijk, dat gevoel van je eerste marathon gelopen te hebben ...

Mijn favoriete foto's

Foto 1: 5 juli 2011: mijn eerste 5 km test van Trim Je Fit

Foto 2: De leukste loopgroep die er bestaat: Keep On Running (Facebook)

Foto 3: Night Run in Mastbos Breda (2015), eindelijk ook eens mijn zus kunnen motiveren om deel te nemen

Foto 4: Antwerp 10 Miles 2015: onze eerste grote gezamelijke wedstrijd (met mijn man Peter Drubbel)

Foto 5: Singelloop in Breda (2015): mijn allereerste halve marathon

Foto 6: Marathon Zeeuws-Vlaanderen (april 2016), een prachtig parcours, zeker een aanrader ... met ´mijn´ Patje voor 1 dag

Klik op een foto om de slideshow te starten