Elisabeth Dehandschutter

Update: 22 februari 2016

Geboren in 1971

Woonplaats: Sint-Niklaas, Oost-Vlaanderen

Roepnaam: Elisabeth

9 jaar geleden was ik een echte couch potatoe ... Sporten, laat staan lopen!!!! Was iets exotisch, goed voor mensen die een beetje zot waren ...
Mijn levensstijl en mijn gewicht waren dan ook navenant ... Ik woog 108 kilo, had er geen probleem mee behalve als ik ging shoppen ...
Op een gegeven moment, na de bevalling van mijn vierde zoon, besloot ik tot een mind- en bodyswitch. Ik begon te fitnessen, en viel op een jaar tijd 15 kilo af.
Heel motiverend, maar daarna bleef mijn gewicht steken. Dus moest ook mijn eetpatroon eraan geloven. Twee jaar lang heb ik een heel strikt eetschema gevolgd, weliswaar onder begeleiding van een coach.
Schema´s volgen is helemaal mijn ding, dus de kilo´s vlogen eraf (in totaal ben ik zo 45 kilogram, op puur natuurlijke wijze, kwijtgespeeld). In 2011 liep de samenwerking met de coach stuk en ben ik overgestapt op lopen. En sindsdien niet meer gestopt 😄

The sky is the limit, so never ever give up.
Je kunt altijd meer dan je denkt!

Hoe ik eraan begon

In 2011 begon ik met lopen, aan zee in Nieuwpoort. Na twee weken lopen werd er een strandloop georganiseerd, 5 of 10 km. Op dat moment liep ik vlot 5 km dus dat vond ik niet echt een uitdaging. Verder had ik echter nooit gelopen. Ik besloot toch voor de 10 km te gaan ... wandelen tussenin kon altijd, toch? Ik liep van punt naar punt, ben niet gestopt en eindigde mijn eerste wedstrijd ooit in 1.03u 😄
Die zomer werd er niet meer gelopen (ik deed mee aan de dodentocht) maar in september ben ik weer gestart met mijn vriendin Ann die al 10 jaar liep. Samen bereidden we ons voor op de ten miles, daarna een halve marathon (Brussel) en na twee jaar liep ik mijn eerste marathon in Amsterdam.
De loopmicrobe heeft mij sindsdien niet meer gelost. Ik loop heel graag een lange afstand en voor een marathon trainen is helemaal mijn ding. De marathon zelf is de bekroning telkens van een intensieve voorbereiding waar ik steeds erg van geniet.
Tussenin pik ik wel een kortere afstand mee in wedstrijdomstandigheden, gewoon om het wedstrijdgevoel niet te vergeten. Ik kan het dan ook niet laten een ietsje dieper te gaan dan eigenlijk de bedoeling was ...
De focus ligt echter steeds op de marathon, ik heb er intussen vier gelopen Amsterdam (2013), In Flanders Fields (2014), Parijs (2015) en Eindhoven (2015). Bij die laatste heb ik mijn droom, ooit onder de vier uur te kunnen finishen, kunnen waarmaken 😄 Intussen ligt het doel al weer wat verder natuurlijk ...

Trainingsactiviteiten

Momenteel train ik voor mijn vijfde marathon, in Rotterdam op 10 april.
Ik train daarvoor 5x per week, telkens minstens een uur. Ik laat mij voor mijn schema´s begeleiden door een coach. Hij past de schema´s aan aan de tijd die ik kan vrijmaken. Mijn schema is afwisselend, er staat nog steeds veel LSD en extensief op om mijn basisuithouding nog te verbeteren. Maar ook elke week een interval, waar ik telkens erg tegenop zie maar waar ik achteraf wel veel voldoening uit gehaald heb.
Ik loop altijd buiten, slechts heel uitzonderlijk op de loopband in de fitness. Ik loop vaak hetzelfde parcours (ik ben nogal een verdwaler) en ook vaak alleen. Intervallen altijd alleen, LSD doe ik wel graag in gezelschap.
Tijdens mijn trainingstochten en ook tijdens mijn marathons laat ik mij ´vergezellen´ van muziek. Niet echt een bepaald genre maar eerder een mengelmoes van genres. Gaande van pop tot klassieke muziek, maar wel altijd rustige muziek. De up-tempo nummers zijn niet aan mij besteed omdat ik deze snel vervelend begin te vinden en ook omdat die beats mijn hartslag een paar slagen hoger doen gaan. Als ik met iemand samenloop, of op onbekend terrein, laat ik mijn muziek natuurlijk thuis. De omgevingsgeluiden en de leuke gesprekken onderweg zijn dan veel belangrijker. Diezelfde muziek gebruik ik dan ook tijdens de marathon zelf want hierdoor daalt er een soort van rust over mij.
Ik maak ook altijd gebruik van mijn Garmin sporthorloge om snelheid, tempo en hartslag te controleren. Daarnaast loop ik soms met de Runkeeper App, maar dat matcht niet helemaal met mijn horloge, wat dan verwarrend is. Dus gebruik ik deze App niet zo vaak. Ik vind het wel leuk om te zien wat anderen doen en ze te kunnen volgen via Runkeeper. Ook vind ik de reacties van de runkeepergebruikers op mijn trainingen best motiverend, al gaat het maar om een ´goed gedaan zeg!´.
Naast lopen heb ik de afgelopen zomer leren zwemmen, mijn doel is om op termijn triatlon te doen, maar zo ver zijn we nog niet!

Mijn wedstrijdervaringen

Wedstrijden doe ik niet zo vaak, ten minste niet echt als wedstrijd. Ik probeer één keer per maand een evenementje mee te pikken, maar dat lukt niet altijd.
Ik loop erg weinig wedstrijden voluit, ik ben nogal bang dat iets niet gaat lukken en dan blokkeer ik. Ik probeer eerder te genieten van wat ik aan het doen ben, en vind het leuk om in gezelschap van anderen te lopen, of die nu een specifiek doel hebben of niet ...
Eén van mijn doelen is 10 km lopen beneden de 50 minuten, dit is nog niet gelukt.
Ik ben fan van urban trails, ik vind het leuk om een stad al lopende te verkennen (als ik in het buitenland ben zijn de loopschoenen dan ook het eerste dat in de valies gaat) en in zoén urban trail zie je nog eens iets dat je anders niet ziet ☺
Verder vind ik de marathon de allermooiste afstand, omdat de voorbereiding ervan zo mooi is en omdat je die ´slim´ moet lopen. Dat heb ik in Parijs tot mijn schade en schande moeten ervaren.

Bijkomende informatie

Ik droom ervan om mijn marathonlijstje helemaal af te werken; dit wordt steeds langer dus dat gaat misschien niet lukken. Maar ik zal ze blijven lopen zo lang ik het kan.
Verder wil ik telkens mijn grenzen verleggen. Niet noodzakelijk op snelheid (een 'alien' zal ik wel nooit worden) maar misschien wel op afstand, ultraloop of triatlon lijkt mij helemaal te gek.

Mijn favoriete foto's

Foto 1: Met mijn BFF Ann Naets, zonder wie ik het lopen nooit zou hebben volgehouden. Na de finish van onze eerste marathon in Amsterdam (2013). Na een lange en intense voorbereiding die marathon gelopen met een brede smile. Deze medaille hadden wij zooooo erg verdiend!

Foto 2: Onder de Menenpoort tijdens mijn tweede marathon (In Flanders Fields, 2014). Ik zat volledig stuk (dit is 300 m voor de finish) maar wat een ervaring. Na een zeer moeizame voorbereiding toch een voor mij mooi resultaat mogen neerzetten op een historisch zo belangrijke en beladen plaats ... Het werd een marathon van 42.195 km puur genieten

Foto 3: Deze kies ik omdat ik toen dankzij Patrick Vansteenkiste een voor mij ongelooflijke tijd heb neergezet op de 20 km van Brussel. Doel was 1.49.59 en het werd 1.47.45 😄

Foto 4: De voorbereiding voor de marathon van Parijs, mijn derde, in 2015 was de mooiste tot nu toe. Ik miste geen enkele training, de discipline die dat vroeg deed mij veel deugd, en ik verloor ook nog eens 7 kilo in die voorbereiding, wat mooi meegenomen is 😄. Op dit moment in de marathon (5 km pas) zat ik nog heel fris en ik was ongeloooooflijk enthousiast!

Klik op een foto om de slideshow te starten

Free track counters
Lovely Counter