Emiel Luyts

Update: 25 juli 2016

Geboren in 1959 (Leuven)

Woonplaats: Winksele, deelgemeente van Herent, Vlaams-Brabant

Roepnaam: Miel

Ik ben opgegroeid in Kessel-Lo en liep school in Leuven bij Groep-T. Daar in de hotelschool had ik de smaak om te koken al vlug te pakken. Na mijn legerdienst, die ik in Delbrouck (Duitsland) volbracht, begon mijn actieve loopbaan bij Belgavia (nu Aviapartner).
Mijn motivatie om mijn tweede landstaal bij te schaven, bracht me in het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lucas te Woluwe. Motivatie en doorzetting zijn nu nog altijd mijn kenmerken om iets te bereiken.
Ondertussen ben ik gehuwd met Marleen. In Kortenberg sloot ik aan bij de plaatselijke karateclub onder leiding van Luc Galmart. Een competitiesport met veel actie die me zelfs tot in Duitsland bracht. Mijn regionale trainingen in het Sportkot te Leuven leerden me veel bij maar dat was niet genoeg. De conditie moest nog verbeteren en zo ben ik stilaan beginnen lopen. Algauw kon ik het niet meer missen.
Marleen en onze kinderen, Viona en Kenny, vergezelden me meestal om te supporteren. In de buurt van de sporthallen is altijd wel een speeltuin te vinden. Bij de loopclubs Fura en ACKO haalde ik goede resultaten. Jaren aan een stuk liep ik de 20 kilometer van Brussel en mijn beste tijd was 1u10'53".
Nu ben ik lid bij Joggingclub VELTEM-BEISEM waar de doelstelling meer recreatief is.

Blijven volharden en niet opgeven!

Zelfs toen het in de winter steenhard vroor en mijn echtgenote het niet zag zitten dat ik ging lopen. Zij verklaarde me voor gek maar ik ging lopen (weliswaar moeilijk maar toch ...).

Hoe ik eraan begon

Mijn trainingen bij Fura en ACKO wierpen vruchten af. Door regelmatig te trainen, bouwde ik snel een goed basis op. Ik deed het graag en ontdekte dat het ook wel vlotjes ging. Door te lopen in groep kon ik mij meten met de anderen en zien waar ik stond.
Al snel deed ik in de weekends de straten- en veldlopen mee. Met spikes lopen, bracht een andere techniek mee en ook de blessures staken de kop op. De verschillende looptechnieken kregen stilaan vorm met de nodige theorie en praktijk. Zo had ik snel een regelmatige basis om te trainen en me verder te ontplooien in het lopen.
Nog steeds loop ik regelmatig een 40 à 50 kilometer per week.
Mijn meeste loopervaringen spelen zich af op de middellange afstand tussen de 10 en de 20 kilometer. Een marathon van 42 kilometer interesseert me helemaal niet.

Trainingsactiviteiten

Een specifiek loopdoel heb ik momenteel niet. Gewoonweg genieten en ondertussen toch proberen een zo goed mogelijke plaats in het criterium van de Challenge du Brabant-Wallon en het Loopcriterium Vlaams-Brabent te behalen. Hiervoor train ik dus maximum een 50-tal kilometers in de eigen streek. Soms bij sterke wind zet Marleen me ergens af zodat ik met de wind mee terug kan lopen. Ook kan je mij af en toe in Tervuren al lopend bezig zien. Het is een mooie locatie om te lopen en ondertussen doet Marleen daar een wandeling.
Meestal loop ik buiten en niet op de loopband. Het liefst loop ik in de namiddag of ´s avonds. Geen ochtendlopen voor mij want dat gaat me niet goed af.
Met trouwe metgezel is mijn Garmin want hiermee kan ik elke loop op de PC analyseren. Zo heb je veel informatie en alles is genoteerd in een schema. Met muziek train ik nooit want ik geniet meer van de omgeving en de natuur.
Andere sporten doe ik niet maar het kriebelt toch af en toe om weer karate te gaan doen. Helaas lenen mijn werkuren zich daar niet toe.

Mijn wedstrijdervaringen

Regelmatig deelnemen in de weekends aan wedstrijden brengt een vriendenkring mee die je bijna elk weekend terug ziet. Meestal loop ik daar dan rond een 8 à 12 kilometer. Met een halve marathon er af en toe tussen afhankelijk van de aanbiedingen dat weekend.
Een kleine anekdote: toen ik ging lopen in Vossem had Kenny een verjaardagsfeest. Marleen ging hem afhalen en kwam zo naar Vossem. Maar het liep wat uit (letterlijk en figuurlijk) en Marleen miste mijn aankomst. Ongelooflijk maar waar, maar die dag liep ik wel als eerste over de finish ...
De wedstrijden waar ik het liefst aan deelneem zijn: de 20 km door Brussel, de Antwerp 10 Miles en The Classic in Tessenderlo. Het vele volk, de ambiance en de sfeer maken voor mij dat dit heel mooie wedstrijden zijn.

Bijkomende informatie

De loopschoenen waar ik het best mee loop zijn New Balance en vroeger waren het Karhu´s. Het lopen beoefen ik niet alleen actief maar ook passief: ik heb dan ook een leesabonnement op Runners´ World en Zatopek Magazine. Mijn favoriete joggingkalender is de Joggingkalender Vlaanderen en Brussel.
Speciale doelen heb ik niet voor ogen maar hoop zonder blessures verder te kunnen lopen. Mijn looptijden hoop ik zo goed als mogelijk te kunnen blijven behouden.
Jaarlijks organiseren we met onze joggingclub ook een wedstrijd: de Lentejogging en Halve Marathon JC Veltem. Zowel voor klein (Karamellenloop), minder klein (Kidsruns) als jongeren en volwassenen (5.2 km, 10.5 km en Halve Marathon (individueel en aflossing)) valt er iets te beleven. Het parcours loopt over glooiende wegen, deels onverhard en jaarlijks nemen toch zo´n 500 lopers deel. Op de aanwezigheidstombola zijn trouwens steeds heel mooie prijzen te winnen. Deze wedstrijd gaat door in het voorjaar (eind maart - begin april).

Mijn favoriete foto's

Foto 1: Zalig wat uitrusten op ´t strand van het Zilvermeer in Mol

Foto 2: Trouwe supporter en meestal ook nog eens fotografe, mijn vrouwtje Marleen

Foto 3: Een goede gewoonte om na elke jogging een versterkertje te drinken

Foto 4: In gesprek met Marc De Mees. Altijd veel bewondering voor zijn gedrevenheid en goeie raad die hij geeft

Foto 5: Natuurloop langs de Nete in Lier. Hier bij aankomst op de piste in Lier

Foto 6: Foto van enkele jaren geleden in Kampenhout. Het was lopen op een dik wit tapijt met vele sneeuwvlokken

Foto 7: Hier met Stijn voor het vertrek van de Corrida in Leuven. Stijn is zowat de beste loper in onze club

Foto 8: Groepsfoto van JCVeltem

Foto 9: Het was zeer warm op die dag in Schoonderbuken

Foto 10: Stratenloop in Grez-Doiceau. De laatste meters bergop. Afzien

Foto 11: Korte trainingsloop tijdens een 8 km in Turkije bij 37 graden. Zelden stop ik maar hier was het noodzaak

Klik op een foto om de slideshow te starten