Hon Yen Siu

Update: 20 juni 2016

Geboren in 1980 (Arnhem, Nederland)

Woonplaats: Kortrijk, West-Vlaanderen

Roepnaam: Hon Yen

Ik ben een 2de generatie Chinees met roots in Hong Kong, geboren in Nederland, maar ondertussen 26 jaar woonachtig in België. Ik kom uit een rasechte horecafamilie. Mijn ouders hebben tot aan hun pensioen altijd een restaurant gehad, eerst in Ieper en daarna in Roeselare. Tijdens mijn schoolgaande periode hielp ik mee of beter gezegd, moest ik meehelpen in het restaurant in de weekends, vakanties en op feestdagen. Ik heb daar duizenden klanten bediend, vele gerechten onder tijdsdruk klaargemaakt, tonnen vlees en groenten in hapklare stukken gesneden en een grote berg afwas gedaan. Het leven tijdens mijn tienerjaren was een keiharde leerschool en het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben: ik heb nooit schrik om fysiek en mentaal af te zien.
Ik ben nu meer dan 10 jaar werkzaam in de banksector in het hartje van Brussel. Daarvoor sta ik elke werkdag op om 4u45 en ben ik niet thuis vóór 18u. Ik heb er voor gekozen om de werkdag vroeg te beginnen, zodat ik, dankzij de flexibele werkuren, vroeg naar huis kan vertrekken. Zo heb ik ´s avonds nog een paar uurtjes vrije tijd over.
Naast het sporten spendeer ik mijn vrije tijd met koken, nu voornamelijk desserts maken, en fotografie.

Grenzen verleggen door gezond ambitieus te zijn

Hoe ik eraan begon

Op de middelbare school blonk ik uit in de korte sprint en had ik een bloedhekel aan de afstanden verder dan 1500 meter. Ik heb toen nooit echt aan lopen gedaan. Ik deed wel veel trajecten met de fiets of te voet.
Dat veranderde allemaal in 2013. Ik heb in Brussel 4 jaar avondstudies gevolgd, in combinatie met mijn voltijdse job. Dat betekende na mijn werkdag nog 4 uur les volgen en dat 4 avonden per week. Pendelen tussen Kortrijk en Brussel was niet meer doenbaar, dus ben ik in die periode in Brussel gaan wonen. 2013 was het laatste jaar van mijn avondstudies en ik had dat jaar vrijgehouden om alleen mijn thesis te schrijven. Dus na elke werkdag sloot ik mezelf op om er aan te werken, maar na een tijdje was ik dat kluizenaarsbestaan gewoon kotsbeu. Ik woonde toen in Brussel tegenover het Jubelpark en ik zag daar elke dag mensen joggen.
Op een dag besloot ik dat zelf ook te doen, want ik had echt nood om mijn gedachten af en toe op iets anders te zetten. Dus ging ik een rondje van 2 km op het gemak rond het park lopen, terwijl ik langs alle kanten werd voorbij gesneld door mensen van alle leeftijden. Ik liep dat rondje non-stop uit zonder buiten adem te zijn en ik besefte dat mijn conditie toch niet zo slecht was. Vanaf dat moment begon ik vaker rond het Jubelpark te lopen en probeerde ik de afstand beetje bij beetje op te bouwen. Voor ik het wist, zat ik aan 5 km en aan 10 km en ik kreeg echt plezier in het lopen.
In december 2013 heb ik mij ingeschreven voor mijn allereerste loopwedstrijd: de Santa Run in Antwerpen, een ludieke loopwedstrijd weliswaar, maar ik was niet van plan om het rustig aan te doen en ik liep de 5 km in 28 minuten. Ik had toen de smaak echt te pakken gekregen, want in 2014 liep ik alleen loopwedstrijden van minstens 10 km, inclusief een eerste keer de Antwerp 10 Miles.
In 2015 liep ik voor het eerst een 10 km onder de 50 minuten en kwamen de 20 km door Brussel en de halve marathon op mijn palmares te staan. Het sportieve hoogtepunt van 2015 was ongetwijfeld het finishen van de Dodentocht bij mijn eerste deelname.
Op aanraden van loopvrienden heb ik dit jaar een lactaattest bij Jeroen Swinnen gedaan. Ik deed de lactaattest voornamelijk om mijn hartslagzones en mijn omslagpunt juist te laten bepalen, maar volgens Jeroen had ik een heel goede conditie en kon ik heel lang aan een heel hoge hartslag blijven lopen. Die bevestiging kwam er toen ik dit jaar voor de derde keer deelnam aan de Antwerp 10 Miles, die ik in 1:20:41 heb gelopen, 7 minuten sneller dan in 2015 en 11 minuten sneller dan in 2014.

Trainingsactiviteiten

Ik ben momenteel aan het revalideren van fasciitis plantaris. Dus probeer ik nu mijn conditie te onderhouden door te fietsen en te zwemmen, maar normaal loop ik gemiddeld 3 keer per week.
Tijdens de week kan ik alleen in de late avond lopen en varieert de afstand tussen de 5 en 15 km. Tijdens het weekend probeer ik meestal de zondag ´s ochtends vroeg een loopje van 20 à 30 km te doen. De loopjes tijdens de week doe ik alleen, maar de lange afstand in het weekend doe ik met een groep loopvrienden (#teamJoost). Mijn loopjes zijn meestal LSD, sinds ik het indrukwekkend effect op mijn conditie ervan heb vastgesteld.
Toen ik begon met lopen, gebruikte ik alleen Runkeeper om alles bij te houden. Mijn eerste sporthorloge was een TomTom Runner Cardio. Ik was er heel tevreden over, totdat na amper een jaar gebruik de hartslagmeter tilt sloeg. Mijn huidige sporthorloge is een Polar M400, die ik ook voor het fietsen en zwemmen kan gebruiken en waarmee ik de activiteiten met Runkeeper en Strava synchroniseer.

Mijn wedstrijdervaringen

Ik loop 1 à 2 wedstrijden per maand en ik probeer in de afstanden te variëren. Ik doe meestal mee aan wedstrijden van 10 km tot een halve marathon. Af en toe vind ik het ook leuk om een 5 km te lopen, waarbij de gaskraan van start tot finish lekker volledig blijft open staan.
Een aantal loopwedstrijden op de kalender doe ik altijd mee, zoals de Antwerp 10 Miles en Kortrijk Loopt. Ik loop ook heel graag de midzomerruns, omwille van de gezelligheid en de speciale sfeer. Je start bij daglicht en je komt aan in het donker. Ik ben ook een grote fan van loopwedstrijden voor het goede doel.

Bijkomende informatie

Voor volgend jaar hoop ik mijn eerste marathon te kunnen lopen. Wellicht zal dat in Rotterdam of in Leiden zijn.
Daarnaast wil ik in februari de halve marathon van Hong Kong lopen.
Een collega probeert mij al maanden te overtuigen om in mei 2017 aan de triatlon in Seneffe mee te doen. Het fietsen en lopen heb ik vrij goed onder de knie, nu alleen nog het zwemmen. Als dat lukt, wil ik wel een poging wagen.
In augustus zal ik voor de tweede keer aan de Dodentocht meedoen. Ik heb die vorig jaar in 19 uur uitgewandeld, dus zal de doelstelling zijn om er volgend jaar sneller over te doen.

Mijn favoriete foto's

Foto 1: Mei 2014: Kortrijk Loopt

Foto 2: Oktober 2014: Acerta Ekiden Run in Brussel

Foto 3: Juni 2015: Nacht van West-Vlaanderen in Torhout, mijn allereerste halve marathon

Foto 4: December 2015: Kerstcorrida in Deerlijk, voor het eerst in de kleuren van Keep On Running

Foto 5: Januari 2016: Run for a Cure in Rekkem, de benefietloop van mijn goede loopvriendin Isabel Lanssens

Klik op een foto om de slideshow te starten