Liesbeth Jacobs

Update: 18 juli 2016

Geboren in 1975 (Lier)

Woonplaats: Nijlen, Antwerpen

Roepnaam: Lies

Lopen is een belangrijk deel van mijn leven, niet alleen omdat ik het zelf graag doe maar ook beroepshalve kom ik er regelmatig mee in contact. Als kinesitherapeute specialiseerde ik mij in cyriax, osteopathie en zwangerschapsbegeleiding. Vele lopers zijn ondertussen ook reeds door mijn handen gegaan, gezien ik ook sport-, rug- en nekmassages verzorg.
Als gescheiden moeder van drie kinderen is het niet altijd gemakkelijk om tijd te vinden voor mijn loophobby maar gelukkig kan ik altijd rekenen op de hulp van mijn ouders. Tijdens mijn lange, trage duurlopen zijn zij altijd bereid de kinderen op te vangen. Sinds oktober vorig jaar heb ik ook terug een vriend in mijn leven, die zelf ook heel sportief is. Af en toe loopt hij ook wel eens mee maar hij vindt fietsen wel veel plezanter. Het voelt altijd goed aan te kunnen rekenen op de steun van de mensen om je heen en sinds kort zijn wij ook begonnen aan onze eigen L&T Challenge (Liesbeth en Tom) ... gezond eten en samen sporten.
Tijdens het lopen, heb ik soms wel eens last om mijn ademhaling onder controle te krijgen. Een ventrikelseptumdefect, ´hartgeruis´ in de volksmond, ligt hiervan aan de basis. Gelukkig heb ik wel groen licht gekregen om aan sport te doen. Vroeger heb ik trouwens ook nog getennist, maar dat is ondertussen al een hele tijd geleden.
Opgeven staat niet in mijn woordenboek. Als ik weet dat ik het kan, dan ga ik er ook voor ... koppig blijven volhouden, doorzetten tot het doel bereikt is. Dat zal wel een kenmerk zijn dat vele lopers herkennen zeker.

Waar een wil is, is een weg!
Visualise it and you will realise it!

Hoe ik eraan begon

In september 2003, kort na de geboorte van mijn tweede dochter, ben ik gestart met een Start-to-Run. De enige bedoeling was om een fitte mama te zijn voor mijn kinderen. Alleen zou ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen zijn maar samen met een vriendin zag ik het wel zitten. Helaas gaf mijn vriendin na drie lessen er al de brui aan maar koppig als ik ben, ben ik dan maar alleen door gegaan tot ik die 5 kilometer kon lopen. Nadien kon niets me tegenhouden om verder te trainen tot ik de 10 kilometer in de benen had. Na deze periode ben ik toch vaak gestopt met lopen, terug begonnen en uiteindelijk toch definitief gestart in 2014 ... helemaal alleen.
Vanaf dan probeerde ik het ook iets professioneler aan te pakken, te beginnen met een lactaattest bij Dr Peter Vervoort. Het loopschema dat ik hierbij kreeg, bleek echter niet mijn ding te zijn ... ik voelde mij er gewoonweg niet goed bij. Eind juni 2015 ging ik dan maar voor een nieuwe lactaattest, dit maal bij Bart Raes. Zijn schema lag/ligt me veel beter en probeer ik dan ook zo goed als mogelijk te volgen.
In april 2015 liep ik mijn eerste 10 miles (in Antwerpen), in juni 2015 mijn eerste halve marathon (in Nijlen) en tenslotte op 18 oktober 2015 was het tijd voor mijn eerste marathon (in Amsterdam) ... ik loop nu eenmaal veel veel liever lange en (in mijn geval) trage wedstrijden dan continue in het rood te moeten gaan tijdens de korte afstanden :)

Trainingsactiviteiten

Momenteel staat het lopen op een klein pitje. Ik sukkel nog steeds met een hardnekkige blessure in bil die niet wilt weggaan ... Ik hou me momenteel dan ook dagelijks bezig met wat core training, zoals buik-, bil-, been- en armspieroefeningen. Misschien binnenkort ook wel eens langs de fitness gaan om wat te fietsen ofzo ... Hopelijk kan ik binnenkort toch terug mijn looptraining hervatten want volgend jaar in juni zou ik heel graag deelnemen aan de Great Breweries Marathon in Puurs.
Tijdens een normale trainingsweek loop ik meestal een drietal keer, waarvan tweemaal een LSD en éénmaal (tegen mijn zin) een interval ;). Het weer speelt hierbij geen rol, alleen moet ik me bij heel koud weer iets meer motiveren om naar buiten te gaan, maar meestal lukt dit wel. Ik loop graag alleen maar ook graag met anderen. Omdat ik zo traag loop, vind ik het soms wel vervelend om met anderen te lopen omdat ik geen ´last´ wil zijn voor hen.
Vroeger liep ik altijd met de Runkeeper App, maar sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een Garmin Fenix 3 Rose Gold. Muziek heb ik niet nodig tijdens mijn trainingen ... de geluiden van de natuur rondom mij motiveren mij meer dan genoeg.
Mijn favoriete trainingsomloop ligt langs het water, meestal wel de Kleine Nete, maar eender welk water in de buurt is een stimulans. Mijn favoriete ondergrond om te trainen is wel verhard.

Mijn wedstrijdervaringen

Deelnemen aan veel loopwedstrijden doe ik niet. Gezien ik traag loop, kom ik meestal als laatste over de streep en dat is niet altijd even leuk. Misschien moet ik me eens terug gaan richten op kortere afstanden.
Mijn allerleukste ervaring was mijn eerste marathon (Amsterdam 2015). Alhoewel de voorbereiding toch met ups en downs verliep, was het toch een ongelooflijk leuke ervaring ... en de dag zelf was gewoon subliem! Alles liep bijna perfect, genoten van begin tot einde en stralend over de aankomst gelopen met tranen in mijn ogen ... Zonder de deskundige begeleiding van Bart Raes was me dit nooit gelukt en ook een hele dikke steun gehad aan mijn loopmaatje/pispaal/kameel Patje Marathon die me de hele 5u46'43" heeft begeleid en gemotiveerd!

Bijkomende informatie

Nu ik nog steeds geblesseerd ben, is het misschien ook tijd om mij eens iets meer te verdiepen in de wereld van de gezonde voeding. Als ik volgend jaar fit en wel aan de start wil verschijnen van de Great Breweries Marathon dan mogen er nog wel enkele kilootjes af.
Ondertussen krijgen mijn Brooks loopschoenen en mijn Skinfit loopkleren nog een beetje extra rust. Binnenkort vliegen we er dan weer tegenaan want ... iedereen kan zijn doel realiseren ... IEDEREEN ... maar je moet er wel iets voor over hebben ...

Mijn favoriete foto's

Foto 1: April 2015, mijn eerste 10 Miles in Antwerpen

Foto 2: Eerste maal 35 km afgewerkt, we zien het absoluut nog zitten

Foto 3: Oktober 2015, mijn eerste marathon (Amsterdam), reeds halfweg en nog vol energie

Foto 4: Marathon Amsterdam, de laatste 500 zure meters

Foto 5: Marathon Amsterdam, heel tevreden met mijn medaille

Foto 6: Juni 2015, Halve Marathon in Nijlen (mijn woonplaats)

Foto 7: Loopje samen met de dochter

Foto 8: Ik was niet alleen in Amsterdam. De groene golf op Marathon Day

Foto 9: Samen met mijn grote voorbeeld

Klik op een foto om de slideshow te starten