Manu Verbinnen

Update: 01 augustus 2016

Geboren in 1983 (Mechelen)

Woonplaats: Klein-Willebroek, deelgemeente van Willebroek, Antwerpen

Roepnaam: Manu

Sommige lopers kennen me van Keep On Running, anderen misschien als de bedenker van de ´Strava Challenge´, waarbij Decathlon je loop-kilometers vergoed in cadeaupunten.
In 2009 (ik raakte toen gekwetst bij het lopen) startte ik met enkele buren Klein Willebroek Loopt op, een jogging langsheen de Rupeldijk. De sportdienst van de gemeente kwam in 2010 met de gevleugelde uitspraak ´jullie zijn geen club dus mag je niets organiseren´. De enige oplossing was dus zelf een joggingclub opstarten, Joggers Klein Willebroek werd geboren en ingeschreven bij Sporta. Zelf neem ik de verantwoordelijkheid van voorzitter op en dat is ineens een hobby op zich.
Koppigheid en gedrevenheid lagen aan de basis van heel wat sportieve overwinningen maar stonden zeker mee aan de wieg van onze club.
Lopen is voor mij meer dan een sport, het is een uitlaatklep, een vervoersmiddel (ik loop vaak naar mijn werk en weer huiswaarts) maar vooral een manier om frisse en creatieve ideeën naar boven te halen.
Mijn trainingen pas ik vaak aan aan mijn gezinsleven. De impact van mijn loophobby blijft zodanig toch een beetje beperkt. Soms neem ik de kindjes (4 en 2 jaar) mee met de loopbuggy. De kinderen nemen soms ook wel mee aan kidsruns. Het komt ook van pas dat we op het werk beschikken over douches, een droogkast en kleerkastjes.

Hoe ik eraan begon

Ik ben gestart met lopen rond mijn 16 jaar. Mijn cijfers voor L.O. lagen aan de lage kant en mijn vader vond dat ik daar maar eens verandering in moest brengen. In het begin liep ik echt niet graag. Later is het een soort van verslaving geworden.
Ondertussen liep ik reeds marathons, trails van 30 tot 55 km en ik deed een poging om de Dodentocht te lopen (ik verzwikte mijn voet en moest na 75 km het lopen staken). Korte, snelle afstanden zijn niet zo mijn ding ... tegen een tempo van 10/11km per uur kilometers afmalen daarentegen wel.

Trainingsactiviteiten

Qua training geniet ik er vooral van, om samen met de leden van onze club, kilometers af te malen langsheen de Rupeldijk, in het Blosodomein Hazewinkel of in het Broek van Blaasveld.
Mijn verplaatsingen van en naar het werk gebeuren ook vaak op een loopje ;)
In België ben je nooit zeker van het weer, bij het lopen geldt dan voor mij de regel: ´If you wait for perfect conditions, you will never get anything done´. Bij ijzel en sneeuw trek ik afneembare (wandel-) spikes onder mijn loopschoenen. Enkel bij stormachtig weer en bliksem neem ik geen risico. De weersomstandigheden houden me dus niet tegen, al kan ik beter tegen de koude dan tegen temperaturen van 30 graden. De ene keer loop ik ´s morgens vroeg, de andere keer ´s avonds laat, soms zelfs tijdens mijn lunchpauze op het werk.
Vroeger was ik niet zo´n fanaat van technologische hulpmiddeltjes en statistieken. De laatste jaren hou ik echter wel al mijn activiteiten graag bij op Strava met mijn Garmin 10.
Tijdens trainingen met de club en de deelname aan joggings loop ik altijd zonder muziek. Als ik individueel loop (bv naar het werk), neem ik wel eens een mp3-speler mee en geniet ik van songs met wat opzwepende beats (wat up-tempo liedjes).

Mijn wedstrijdervaringen

Vroeger liep ik veel wedstrijdjes mee, momenteel is het aantal loopwedstrijden echter fiks afgenomen. Ik geniet het meest van natuurloopjes, trails en vermijd de grote, drukke loopwedstrijden (heb echt geen nood om 16 kilometer te schuifelen en daar veel te veel centjes voor te moeten betalen). Na verschillende deelnames aan wedstrijden van Golazo en nu ik zelf meer betrokken geraak bij de organisatie van loopwedstrijden, ben ik zeer kritisch geworden ten opzichte van dit ´bedrijf´ en mijd ik hun ´runs´ zoveel mogelijk.
Liefst loop ik langere joggings met een unieke lus (dus geen 16 rondjes van een kilometer) en als het even kan in een groene omgeving, op een natuurlijke ondergrond.

Bijkomende informatie

Enkele jaren geleden sprak ik met Sporta over een groots loopcriterium met de verschillende lokale clubs. Ondertussen mag het resultaat gezien worden. Op dit moment bestaan de Sporta Runs uit 40 gezellige en goed georganiseerde joggings/wedstrijden. Ik geniet met volle teugen van de kleine plaatselijke loopjes waar je na afloop met de organisator nog een pint kan drinken en waar loopclubs hun beste beentje voorzetten om een leuke omloop voor te schotelen.
Buiten mijn eigen loopjes organiseer ik ook voor het 7de jaar Decathlon´s Klein Willebroek Loopt (dit jaar op 28 augustus met start en aankomst in het Blosodomein Hazewinkel). Deze jogging is gericht op de recreatieve loper, voorzien van tijdsregistratie voor zij die hun doelen willen meten. Weinig poespas, een groen parcours, voldoende bevoorrading, verzekering, ... en tegen een democratische prijs zodat toegankelijkheid troef blijft.

Mijn favoriete foto's

Foto 1: Training met de club; voorjaar 2016 (Blaasveld en Broek van Blaasveld)

Foto 2: Trailrunning Training; 2 jaar geleden (Kleiputten Boom)

Foto 3: Voorbereiding Klein Willebroek Loopt; 2 jaar geleden

Foto 4: Tijdsregistratie 2014 Klein Willebroek Loopt

Foto 5: Training met de club; voorjaar 2016, Heindonk (Hazewinkel)

Foto 6: Open avondtraining; test hoofdlampjes winter 2015 (Klein Willebroek)

Foto 7: Decathlon Duorun 2013 (Schelle)

Foto 8: La Chouffe Trail; juli 2016 te Houffalize (samen met Bianca De Wachter)

Foto 9: Training met de club; voorjaar 2016 (Boom; Tunnel tussen Rupel en De Schorre)

Foto 10: Training met de club: najaar 2016 (Willebroek; domein Hazewinkel)

Foto 11: Training met de club: najaar 2016 (Willebroek; domein Hazewinkel)

Klik op een foto om de slideshow te starten