Mario Smolders

Update: 01 februari 2016

Geboren in 1972

Woonplaats: Kerkom, deelgemeente van Sint-Truiden, Limburg

Roepnaam: Smollie

Als recreant loper ben ik lid van de Speelhofrunners Sint-Truiden, een bende vrienden die een loopgroepje vormen. We leerden elkaar vooral kennen na de wedstrijd, gezien we allen graag een lekker biertje drinken. Ik ben begonnen met lopen door gewichtsproblemen en kon door het lopen mijn gewicht van 123 naar 82 kg brengen.
Mijn drijfveer om te lopen is vooral om mijn gewicht onder controle te houden. Ik loop, om zo tijdens de week en weekends, toch nog de lekkere dingen te kunnen eten en drinken zonder terug bij te komen. Maar ondertussen is het natuurlijk meer dan dat alleen geworden ☺

Al lopend profiteren van het leven

Hoe ik eraan begon

Ik ben begonnen met lopen een 10-tal jaar geleden. Zoals reeds eerder aangegeven, vooral begonnen met lopen om veel gewicht te verliezen. Op dat moment werden de kinderen wat groter en de angst zat er toch in dat ik met gewichtsproblemen wel wat moeite zou hebben om met hen te kunnen ravotten.
In eerste instantie ben ik toen gestart met een start-to-run waar ik wel wat lesjes oversloeg. Al snel ging het vlot richting 10 km en eind 2006 volgde mijn eerste wedstrijd, de Fruitloop te Sint-Truiden, die ik toen uitliep in 56 minuten.
Nu 10 jaar later, loop ik toch een 50-tal wedstrijden per jaar ... het is dus een verslaving geworden, en dit zeker ook door de gezelligheid aangezien we de meeste verplaatsingen in groep maken.
Ik had het doel om ooit een marathon te lopen vooropgesteld, maar door mijn lage hartslag blijkt dit geen goed doel te zijn. Ik beperk me dan ook tot halve marathons waar ik ook mijn genot kan uithalen na afloop.

Trainingsactiviteiten

Ik train meestal 5x per week. Mijn trainingen bestaan grotendeels uit langere duurlopen. Voor een loopje onder de 10 kilometer zal ik niet snel mijn schoenen aantrekken. Ik train zelden of nooit intervals, ik ben hier namelijk nogal blessuregevoelig voor. Ook op de loopband zal je me bijna nooit terugvinden, want na enkele minuten ben ik het daar al snel beu op. Jaarlijks klokt mijn kilometerteller af op ongeveer 3000 km (2300 km op training en zo'n 700 km tijdens wedstrijden).
Momenteel bereid ik de halve marathon van Alleur (14 Feb) voor, waar ik mijn tijd van vorig jaar (1u40) wil verbeteren. Dus de komende twee weken zullen er toch nog enkele langere duurloopjes moeten gelopen worden. Als deze goed lukt, ga ik misschien trainen voor de Vijverrun te Bolderberg, een 33´er.
Een favoriete trainingsomloop heb ik eigenlijk niet. Gezien ik bij Defensie werk, kan ik veel van mijn trainingen afwerken tijdens de uren, en meestal is dat dan op de plaatselijke Finse piste te Bevekom. Maar als ik thuis ben, prefereer ik toch een langere duurloop door de prachtige veldwegen van Haspengouw.
Gezien de dochter een fervent zwemster is, trek ik ook geregeld richting zwembad waar ik dan, op donderdag en zaterdag (mijn 2 dagen dat ik niet loop), telkens een 50-tal baantjes schoolslag trek. Ook staat er 3-4 x per week een core-stability sessie geprogrammeerd dit vooral om blessures aan de bil te vermijden.

Mijn wedstrijdervaringen

Het wedstrijd lopen is geleidelijk aan toegenomen bij mij. Waar ik bij de start van mijn loopcarriére slechts deelnam aan enkele wedstrijden per jaar, zijn we nu, zoals eerder vermeld, aan de start te vinden van een 50-tal wedstrijden. Het is vooral het groepsgevoel van ons loopgroepje, de Speelhofrunners, die me ertoe drijft om naar de wedstrijden te trekken.
Ik neem voornamelijk deel aan stratenlopen tussen de 10 km en de halve marathon, al heb ik een voorkeur voor deze laatste afstand.
Ook heb ik sedert vorig jaar kennis gemaakt met het Trail lopen, wat me wel kon bekoren, maar wat ook weeral makkelijker blessures met zich meebrengt. Het is dus een beetje zoeken naar de ideale combinatie.
Ik ben voornamelijk terug te vinden in de Waalse wedstrijden. De sfeer is er beter tussen de lopers onderling en ook de inschrijvingsprijzen zijn lager. Ook zijn de parcours er meestal mooier dan in onze Vlaamse regio.
Een wedstrijd die me zeker zal bij blijven is de halve marathon die ik vorig jaar liep op de omloop van Francorchamps. Een aanrader voor één ieder zou ik zeggen om daar eens te lopen. 3x de klim van de Radillion... Dit was tot nu toe de enige wedstrijd waar ik echt stikkapot was na afloop.
Maar mijn absolute voorkeur gaat uit naar de wedstrijden in het kader van de Estafettechallenge. Je loopt er in een team van 2 lopers gedurende één uur over een parcours van 1 km. Een absolute must voor de sociale lopers onder ons, gezien de winst steeds naar goede doelen gaat.

Bijkomende informatie

Samen met de Speelhofrunners organiseerde ik afgelopen maand onze eerste Estafetteloop, die deel uitmaakt van de Estafettechallenge (www.estafettechallenge.wordpress.com).
Dit zal een jaarlijks evenement worden waar we ons achter scharen met onze groep, en dit ten voordele van 2 goede doelen: All Together for Supergilles (www.supergilles.be) en Leg's Go (www.legsgo.be)
Mijn ultiemste droom ... Tja, misschien toch ooit eens een marathon tot een goed einde brengen ... al zal dit dan medisch verantwoord moeten zijn, en ... met de toestemming van mijn vrouwtje 😉

Mijn favoriete foto's

Foto 1: Estafette Tongeren: prachtige sociale sfeer tijdens iedere estafetteloop; teamgeest; altijd samen met mijn goede vriend 'Apo' Stefan

Foto 2: September 2015 samen met goede vriend Richard op pad, tijdens een trail

Foto 3: 31 juli 2015, Halve Marathon Francorchamps, één van de leukste ervaringen tot nu toe

Foto 4: 0nze groep, de Speelhofrunners

Klik op een foto om de slideshow te starten

install tracking codes
Visitors Total