Patrick Vansteenkiste

Update: 9 januari 2016

Geboren in 1960

Woonplaats: Schriek, Deelgemeente van Heist-Op-Den-Berg, Antwerpen

Roepnaam: Patje

Mijn jeugd heb ik doorgebracht in de streek van Oostende (mijn geboorteplaats). Boeken interesseerden mij stukken meer dan sport. Zelfs tijdens mijn loopbaan bij het leger en in NATO-verband lag sport in de onderste lade. Na veel omzwervingen in het buitenland kon ik in 2011 met pensioen gaan.
Teveel rusten, achter de PC zitten en lekker en uitgebreid eten zorgden voor een stelselmatige toename van mijn gewicht. Tot op een dag in mei 2012, ik besliste om iets aan die gemakkelijk opgebouwde 142 kg te doen.

Alle begin is moeilijk

Hoe ik eraan begon

Een strikt dieet op basis van de principes van Weight Watchers (zonder evenwel mij in te schrijven) zorgden voor de initiele kickstart. Een tweetal maanden later kwam Evy Gruyaert in mijn leven en begeleidde ze mij (via mijn MP3-speler) naar een Start-to-Run.
Eind september 20102 kon ik mijn eerste 5 km lopen tijdens Dwars door Mechelen (en ondertussen al zo'n 25kg lichter). In april 2013 was het al tijd voor mijn allereerste 10 Miles in Antwerpen met nog slechts 87kg aan lichaamsgewicht. Nadien zouden nog vele, heel vele nieuwe wedstrijden volgen en ontdekte ik ook het trailrunning.

Trainingsactiviteiten

Helaas geraakte ik in juni 2015 zwaar geblesseerd. Eerst werd gedacht aan een achillespeesblessure maar na meerdere doktersbezoeken en onderzoeken bleek het euvel aan de heup, in combinatie met een hernia, te liggen.
Momenteel ben ik nog altijd revaliderend en is er nog geen echt zicht op het kunnen herbeginnen met lopen. Zowiezo zal het terug een Start-to-Run moeten worden want de opgebouwde conditie is ondertussen volledig naar de vaantjes en ook de nodige kilootjes zullen er terug afgewerkt moeten worden. Het is enkel uitkijken naar de dag dat ik terug pijnvrij kan stappen en daarna lopen.

Mijn wedstrijdervaringen

Tot voor mijn blessure liep ik wekelijks wel één of meerdere wedstrijden. Daarom natuurlijk niet allemaal aan wedstrijdtempo maar ook gewoon als training. Het was gewoonweg kicken op de sfeer en op de leuke sociale contacten.
In november 2014 liep ik trouwens mijn allereerste (en tot nu toe enige) marathon in Kasterlee. Een geweldige ervaring zelfs al viel het parcours door de vele heuveltjes en overvloed aan slijk wel heel zwaar uit.
Na verloop van tijd ging mijn voorkeur toch uit naar de verschillende trailwedstrijden. Een veel minder competitieve sfeer, heel leuke parcours midden in de natuur maakten hiervan telkens een unieke ervaring. Helaas heb ik maar aan enkele hiervan kunnen deelnemen (Hivernal Trail in Langraaf, Trail de Z'Amoureux in Huy, Le Trèfle à 4 Feuilles in Olne en nog enkele andere mooie wedstrijden bij onze zuiderburen.

Bijkomende informatie

Vorig jaar had ik nog verschillende doelen voor ogen: het lopen van een marathon onder de 4 uur. Het deelnemen aan een ultra-trail ...
Helaas blijft nu slechts één doel over: terug pijnvrij 5 km te kunnen lopen.

Mijn favoriete foto's

Foto 1: April 2012, Op pensioen, eten, drinken en uitrusten

Foto 2: Februari 2015, Hivernal Trail, Landgraaf

Foto 3: November 2014, Kasterlee, mijn allereerste marathon

Foto 4: Leuke sociale contacten tijdens elk loopevenement

Klik op een foto om de slideshow te starten