Stella Petric

Update: 21 maart 2016

Geboren in ´dat vraag je niet aan een dame tenzij ze nog jong is ☺´

Woonplaats: Tuk, Overijssel, Nederland

Roepnaam: Stella

Barstend van de energie, gevoel voor humor, oprecht houden van mensen en gezegend met een paar goede hardloopbenen, leef ik het leven met volle teugen en ik doe het NU want later is het niet meer vanzelfsprekend. Mijn hart nu volgen en niet later als ik met pensioen ben, heeft mijn voorkeur en dat doe ik dan ook.
Velen kennen me als trailloopster met staartjes en bloemetjes in mijn haren. Deze staartjes maken de kennismakingsstap tussen mij en een onbekende kleiner en zorgen regelmatig voor prachtige momenten.
Behalve mijn grote passie trailrunning, onderneem ik ook af en toe een klimexpeditie en maak ik waanzinnig mooie en bijzondere meerdaagse trektochten overal in de wereld met mijn Paul. Ik reis heel graag en ben betrokken bij ons bedrijf Nunatak. Met zo’n bedrijf is het niet moeilijk om de meest gekke en avontuurlijke vakanties te bedenken. Patagonië, Nieuw Zeeland, Chili, Corsica, IJsland, Pakistan, Albanië, Bosnië en de Himalaya zijn gebieden die mijn hart hebben gestolen. Leegte en ruimte in de ongerepte natuur trekken me enorm aan en hier verblijf ik graag.

Het leven is wat ik ervan maak en niet andersom

Hoe ik eraan begon

Mijn eerste sport was skiën en dat doe ik sinds mijn 4e jaar en nog steeds kan ik het goed, al doe ik het niet meer regelmatig. Daarna zijn alpiene trektochten en bergen beklimmen in mijn leven gekomen en die hebben het gevoel van vrijheid en leven voor altijd in mijn leven gebracht.
Hardlopen is 17 jaar geleden in mijn leven gekomen en toen was ik nog een ´normale´ hardloopster die in het weekend 15km liep. Die 15km hebben me naar de marathon afstand geleid en tijdens mijn bergtochten in de Alpen zag ik trainende traillopers en werd ik hierdoor gefascineerd. Ja, dat wilde ik ook en zo was mijn nieuwe passie geboren – TRAILRUNNING.
Vijf jaar geleden is het uit de hand beginnen lopen ☺ en ben ik begonnen met lange afstanden in onverhard terrein en dat gaat prima. Voor mij was wandelen en klimmen in allerlei terrein mijn normale habitat en het enige wat ik hoefde te doen om trailloopster te worden was me in het terrein hardlopend bewegen en dat deed ik dus. Dit voelde en voelt nog steeds aan als thuiskomen.

Trainingsactiviteiten

Ik train het hele jaar door en op dit moment train ik 5 keer per week waarvan 4 trailtrainingen, 1 krachttraining op de sportschool + core-stability oefeningen thuis. Dat wordt binnenkort uitgebreid met nog 1 extra trailtraining en 1 mountainbike training.
Trailtrainingen bestaan op dit moment uit 2 duurlopen, 1 interval en 1 tempotraining. Momenteel loop ik tussen 70-80 km per week met af en toe een uitschieter naar 100km per week. Komende 2,5 maanden zal de omvang van de kilometers oplopen naar 90-110km. Het enige wat verandert in aanloop naar grote wedstrijden zijn de lengtes van mijn duurlopen en deze kunnen soms 100km aan één stuk zijn.
Al mijn trainingen vinden plaats op trails in het bos en nooit op asfalt. Tijdens trainingen en wedstrijden loop ik nooit met muziek omdat ik wil horen wat om me heen gebeurt. Ook iemand in nood kunnen horen is een reden waarom ik niet met muziek in de oren wil lopen. Ik word getraind door Bob van der Weg. We zitten op één lijn wat trainingen voor ultra afstanden betreft en kunnen het heel goed met elkaar vinden. Ik heb veel respect voor Bobs kennis en ervaring en ben hem enorm dankbaar voor de prachtige trailhoogtepunten uit het verleden en voor die die nog gaan komen ☺.
Ik loop met Suunto Ambit en ben super tevreden met dit sporthorloge. Ik gebruik hem voor intervallen, wedstrijden, om routes van anderen en zelfgemaakte routes in te zetten voor de trainingen in gebieden die ik niet ken. Suunto Ambit gaat mee naar alpine ultra's alleen omdat ik af en toe wil weten hoe laat het is. Er wordt niks gemeten omdat ik het dan onderweg zou moeten opladen en in een wedstrijd wil ik me uitsluitend op de wedstrijd en het lichaam kunnen focussen. Ik wil me niet bezig houden met het opladen van verschillende apparaten. Het tracé van het parcours, het hoogteprofiel en het overzicht van de verzorgingsposten heb ik zowiezo altijd bij me en hierdoor weet ik uitstekend waar ik me bevind, ook zonder sporthorloge.

Mijn wedstrijdervaringen

Ik doe regelmatig en uitsluitend aan trailwedstrijden mee en het liefst loop ik technische trails tussen 50km en 120km. Soms maak ik hierop wel een uitzondering zoals voor de 144km tijdens de Echappée Belle Ultra Trail.
Twee tot driemaal per jaar loop ik 100 - 120km ergens in Europa in hoogalpien terrein. Deze wedstrijden zijn mijn hoofddoelen en alle andere wedstrijden zijn trainingen en voorbereidingen voor deze doelen. Deze alpiene ultra’s worden zorgvuldig door mij uitgekozen en moeten aan 3 eisen voldoen: ze moeten plaatsvinden in veeleisend, ruig terrein dat niet makkelijk beloopbaar is, ze moeten veel hoogtemeters hebben en de uitzichten moeten fantastisch zijn.
Mijn favoriete afstand is 120km met veel hoogtemeters omdat een loper deze afstand bij goede conditie grotendeels hardlopend kan afleggen en hier komen alle aspecten van een ultra afstand aan bod.
Trailetappes zijn niet voor mij weggelegd en ultra’s in de hitte ook niet. Voor mij werkt starten, rennen en stoppen het beste. Afgelopen jaren heb ik vaak 3 trailwedstrijden per maand gelopen ergens in de Benelux, maar dit jaar breng ik het terug naar 2 wedstrijden per maand zodat ik de overige 2 weekenden alleen of met mijn vrienden leuke trainingen kan lopen. Dit lijkt me een evenwichtigere verdeling zodat ik nog af en toe thuis kan zijn ☺ en ook niet-hardlopende vrienden kan zien.

Bijkomende informatie

Trailrunning is afgelopen jaren zo een essentieel en vanzelfsprekend deel van mijn bestaan geworden dat ik het tegenwoordig leef, dwz training voelt niet als een training maar iets wat erbij hoort net als slapen, eten, ademen etc.
Dit jaar heb ik 3 ultra’s als hoofddoelen waarvan ik 2 geheim wil houden 😉. Hou mijn FB pagina van tijd tot tijd in de gaten en je komt wel mijn geheime bestemmingen te weten. De derde en laatste van 2016 is mijn geliefde Echappée Belle Ultra Trail eind augustus, waar ik dit jaar voor de derde keer zal starten met hopelijk een eerlijke kans om te finishen, want ik kan en ik wil het zo graag. Dit is een heel technische trailwedstrijd ten zuidoosten van Grenoble van 145km en 10900 hoogtemeters. Als het al niet de mooiste is, dan zeker en vast één van de mooiste die we in deze categorie in Europa hebben. Ik ben op dit parcours 2 jaar geleden op 100km gediskwalificeerd en vorig jaar door bloedarmoede uitgeschakeld op km 60. Er wordt gezegd dat drie keer scheepsrecht is en ik voel dat het dit keer mijn jaar zal worden 😃.
Als ik niet ren ben ik werkzaam bij Nunatak, waar ik voor dit en volgend jaar avontuurlijke en actieve reizen op de Balkan plan.
Sinds een paar jaar ben ik ook ambassadrice van Bearsports. Bearsports organiseert fantastische outdoor- en duursport evenementen in Zuid Limburg en de Voerstreek. Evenementen waar ik ook regelmatig aan deelneem.
Op FB beheer ik met veel liefde de Traillopers/loopsters groep. Een groep van en met Trailliefhebbers die alles wat met traillopen te maken heeft onder elkaar delen. Ook schrijf ik graag verslagen over gelopen trailwedstrijden en reviews over geteste trailproducten.

Mijn favoriete foto's

Foto 1: Mount Aspiring in Nieuw Zeeland

Foto 2: Onderweg in Patagonië, het uiterste zuiden van Zuid-Amerika

Foto 3: Ultra Trail di Corsica, 110km, 8000 hoogtemeters

Foto 4: Echappée Belle, 144km, 10900 hoogtemeters

Foto 5: Op de top van de Osorno Vulkaan in Chili

Foto 6: 10 mei 2015: La Grimace (Marche-en-Famenne), 80km, 2000 hoogtemeters

Foto 7: Maart 2015: Crêtes de Spa, 57km, 2097 hoogtemeters

Foto 8: Oktober 2015: Beartrail, 57km, 1400 hoogtemeters

Foto 9: Springen in Nieuw Zeeland

Klik op een foto om de slideshow te starten

free hits
Track My Website